Care este valoarea tensiunii care trebuie să te trimită la medic. E o urgență medicală
Aceasta este valoarea hipertensiunii care îți pune viața în pericol. E o urgență medicală. Poate provoca AVC sau infarct pe loc.
Un nou studiu a dezvăluit că persoanele cu boli cardiovasculare consumă de două ori mai mult decât doza zilnică de sodiu recomandată, 89% dintre acestea depășind limita recomandată de 1.500 mg. În prezent, aportul maxim zilnic de sodiu pentru persoanele fără boli de inimă este de 2.300 mg, echivalentul unei lingurițe de sare de masă.
Studiul, care va fi prezentat la Sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie, a constatat că 89% dintre participanți au consumat mai mult decât cantitatea recomandată. Strategiile pentru evitarea excesului de sodiu includ reducerea consumului, evitarea băuturilor zaharoase și evitarea alimentelor procesate. Constatările nu sunt încă publicate într-o revistă de specialitate.
Un studiu realizat de Centrul pentru Controlul Bolilor a constatat că o persoană medie cu boli de inimă a depășit doza zilnică recomandată de sodiu de 2.300 mg, ceea ce echivalează cu o linguriță de sare de masă.
Studiul, care a folosit date de la 3.170 de participanți, a constatat că majoritatea participanților aveau 65 de ani sau mai mult. Bărbații, care reprezentau 56,4% dintre subiecți, erau supraponderali, cu un aport zilnic mediu de sodiu de 1.862 de calorii. De asemenea, studiul a constatat că grupul cu cel mai mare aport de sodiu era format din cei cu venituri mai mari și cu o diplomă de colegiu sau mai mare.
Autorii sugerează că este posibil ca persoanele cu educație și venituri mai mari să fi raportat mai bine aportul de sodiu, contribuind la rezultatele surprinzătoare.
Sarea de masă, cunoscută și sub denumirea de clorură de sodiu, este un mineral natural, esențial pentru sănătatea umană în cantități mici. Aceasta ajută la echilibrarea apei din organism și susține buna funcționare a mușchilor și a nervilor, potrivit NIH.
Excesul de sodiu crește volumul sângelui, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce obligă inima să lucreze mai mult și crește riscul de boli de inimă. Excesul de sodiu a fost asociat cu întărirea și rigidizarea arterelor și cu ateroscleroza. Dictonul în medicină este "unde merge sodiul, merge și apa".
Foto: Freepik @azerbaijan_stockers
Un studiu realizat a constatat că supraconsumul de sodiu în tot spectrul socioeconomic poate fi influențat de factori care nu țin de accesul la resurse. Printre aceștia s-ar putea număra disponibilitatea și comercializarea pe scară largă a alimentelor procesate cu conținut ridicat de sodiu, obiceiurile alimentare culturale care acordă prioritate alimentelor sărate și conștientizarea limitată a riscurilor pentru sănătate asociate consumului excesiv de sodiu.
Pofta de sare în dieta occidentală alături de ușurința și disponibilitatea sodiului în produsele alimentare reflectă omniprezența dietei occidentale. Dr. Jayne Morgan, cardiolog și director clinic la Piedmont Healthcare Corporation sugerează că FDA ar putea crea un sistem standard de clasificare a alimentelor pentru a ajuta consumatorii să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la alegerile lor în materie de sănătate.
Urmărirea aportului de sodiu este crucială pentru reducerea consumului de sodiu, dar poate fi dificil să se determine cantitatea reală. Multe produse alimentare folosesc sodiul în diverse scopuri, cum ar fi coacerea, îngroșarea, tratarea cărnii, reținerea umidității și ca agent de conservare.
Fără a consulta în mod activ etichetele alimentelor și fără a fi atenți la nivelurile de sodiu, oamenii pot consuma, fără să vrea, cantități excesive. Mesele din restaurante pot conține până la 2.000 mg sau mai mult de sodiu, depășind aportul recomandat pentru persoanele cu boli de inimă.
Pentru a reduce aportul de sodiu, concentrează-te pe gătitul acasă folosind ingrediente proaspete, alegând opțiuni cu un conținut scăzut de sodiu, folosind ierburi și condimente pentru aromă, citind etichetele și fiind atent la sodiul ascuns în alimentele procesate.
Atunci când iei masa în oraș, fă alegeri mai puțin bogate în sodiu și mai sănătoase pentru inimă, cerând sosuri și pansamente pe lângă, optând pentru opțiuni la grătar sau la aburi în locul celor prăjite și solicitând mese fără adaos de sare. Dr. Morgan oferă patru principii simple de care trebuie să ții cont: alege alimente proaspete, limitează sosurile , înlocuiește sarea cu ierburi și condimente atunci când gătești și încearcă fructe proaspete, ciocolată neagră sau migdale pentru pofta de sare.
Michelle Routhenstein, dietetician nutriționist autorizat propune mai multe modalități de înlocuire a sării în mâncare pentru a menține gustul, cum ar fi adăugarea unor cantități mici de suc de lămâie sau grepfrut la rețete. Gustul acru al fructelor de citrice poate induce în eroare papilele gustative, permițând preparatelor să rămână savuroase cu un conținut redus de sodiu.
De asemenea, dieteticianul recomandă adăugarea de ardei iuți sau sos picant în funcție de preferințele culinare. În loc de sarea de masă, se poate utiliza pudra de usturoi, oregano sau alte condimente preferate. Routhenstein sugerează că muștarul Dijon, muștarul cu boabe întregi sau pudra de muștar pot adăuga un gust acru și profunzime la sosuri, marinade și dressinguri, oferind o alternativă fără sodiu.
Aceasta este valoarea hipertensiunii care îți pune viața în pericol. E o urgență medicală. Poate provoca AVC sau infarct pe loc.
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele.
Acest supliment simplu și natural îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă.
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră. Nu este vorba de durerea în piept.
Această boală subdiagnosticată și netratată crește riscul de deces. Crește riscul de deces la 50% în decurs de 5 ani.
Acesta este cel mai rău lucru pentru inimă. O macină în totalitate și dublează riscul de infarct și boală coronariană.
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Val de decese după pandemia de COVID. Epidemia invizibilă care te omoară după pandemie.
Asta trebuie să faci în timpul unui zbor cu avionul pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
Problemele cardiace minore sunt asociate cu degradarea creierului.
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.