Boala cardiacă subdiagnosticată și netratată corect. Risc crescut de deces
Această boală subdiagnosticată și netratată crește riscul de deces. Crește riscul de deces la 50% în decurs de 5 ani.
Colesterolul are rolul său în organism, dar excesul este dăunător. Organismul are nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru a menține structura celulelor și pentru a ajuta la producerea hormonilor, vitaminei D și sărurilor biliare.
Ficatul produce tot colesterolul de care corpul organismul are nevoie, dar asimilăm mai mult colesterol din alimentele de origine animală, precum carne, ouă și brânză. Colesterolul poate fi dăunător atunci când este prea mult. Poate bloca arterele și poate restricționa circulația sângelui.
Pe măsură ce îmbătrânim, nivelul colesterolului din sânge crește, chiar dacă avem un stil de viață sănătos. Conform unui articol din 2014 publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare în Mediu și Sănătate Publică, corpul tinde să absoarbă mai puțin LDL în celule și să convertească mai puțin colesterol în acid biliar, ceea ce duce la o creștere atât a LDL-ului circulant, cât și a nivelurilor totale de colesterol.
Pentru femei, acest efect este mai puternic odată cu instalarea menopauzei, potrivit Health Digest.
Vezi și: Ficatul gras, boala fără simptome specifice. Dr. Daniela Nica: Putem ajunge la ciroză sau cancer
Colesterol mărit - FOTO: Freepik
Chiar dacă femeile tinere și de vârstă mijlocie tind să aibă niveluri mai scăzute de colesterol în comparație cu bărbații, diferența aceasta se va estompa odată ce acestea ajung la menopauză. În special, femeile ar putea observa că nivelul lor de HDL colesterol scade în timp ce colesterolul total crește. Estrogenul reglează producția de colesterol din corp, iar scăderea nivelurilor de estrogen ar putea determina corpul să producă mai mult colesterol.
Cercetătorii nu înțeleg pe deplin de ce colesterolul este metabolizat diferit odată cu înaintarea în vârstă, conform unui articol din 2022 publicat în Aging. Este posibil ca pierderea de mușchi și câștigarea unei mici cantități de grăsime corporală să facă ca oamenii să devină mai rezistenți la insulină, determinând ficatul să producă mai mult colesterol LDL. Înaintarea în vârstă ar putea, de asemenea, să însemne că HDL-ul devine mai puțin eficient în îndeplinirea sarcinilor sale.
Pe măsură ce îmbătrânim, metabolismul organismului se schimbă. Unele dintre aceste schimbări pot include o scădere a ratei de ardere a grăsimilor și o creștere a rezistenței la insulină, ceea ce poate determina organismul să producă mai mult colesterol LDL (rău).
Vezi și: Produsul lactat care reduce riscul de cancer. Previne deteriorarea celulelor
Colesterolul nu este doar o parte a sănătății tale cardiovasculare. Colesterolul din creierul tău se schimbă și odată cu înaintarea în vârstă, iar acest lucru ar putea duce la declin cognitiv și la un risc crescut de boală neurodegenerativă. Există, de asemenea, o legătură între ficat și creier. Bolile hepatice, cum ar fi boala hepatică grasă non-alcoolică, au fost asociate cu o performanță și funcționare cognitive slabe.
O dietă săracă în grăsimi saturate și bogată în fibre poate ajuta la reducerea colesterolului. Asociația Americană a Inimii sugerează mai puțină carne și mai mult pește, în special pește bogat în acizi grași omega-3. Exercițiul fizic este o altă modalitate de a reduce colesterolul. Medicii ne recomandă să facem cel puțin 30 de minute de exerciții moderate zilnic.
În plus, exercițiile ne vor ajuta să pierdem kilogramele nedorite și vor îmbunătăți nivelul colesterolului.
Fumatul poate reduce nivelurile de colesterol HDL (bun) și poate crește riscul de boli de inimă. Renunțarea la fumat poate avea un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol și asupra sănătății generale.
Această boală subdiagnosticată și netratată crește riscul de deces. Crește riscul de deces la 50% în decurs de 5 ani.
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
Boala gravă la care ești expus dacă ești născut după ACEST AN. Riscurile pot fi mortale.
Regula 80/20 este soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului. Ce presupune, de fapt, această regulă.
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.
Sindromul Wolff-Parkinson-White este o afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe.
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Pandemia tăcută care ucide zilnic. Medicii lansează un avertisment sumbru. E o amenințare globală subestimată. Este principala cauză a mortalității la nivel global.
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră. Nu este vorba de durerea în piept.
Hipertensiunea arterială are un efect devastator asupra creierului.
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.