Ficatul gras, boala fără simptome specifice. Dr. Daniela Nica: Putem ajunge la ciroză sau cancer

Monika Baciu |
Data publicării:
ficatul gras - FOTO: Freepik@julos
ficatul gras - FOTO: Freepik@julos

Steatoza hepatică, cunoscută și sub denumirea de ficat gras, este o afecțiune în care grăsimea se acumulează în celulele hepatice, determinând inflamație și deteriorarea ficatului. Poate duce la complicații grave, precum ciroză sau cancer.

Ficatul gras, denumit medical steatoza hepatică, este o afecțiune în care celulele hepatice acumulează cantități anormale de grăsime. Ficatul este un organ esențial în metabolismul grăsimilor, dar când acest proces este perturbat, grăsimea poate fi depozitată în exces în celulele hepatice.

Dr. Daniela Nica, medic specialist medicină internă la Spitalul Clinic SANADOR a explicat care sunt principalele cauze ale steatozei hepatice.

"Steatoza hepatică sau ficatul gras reprezintă o acumulare la nivelul hepatocitelor de grăsimi în exces. Steatoza hepatică poate fi de două tipuri în funcție de posibila cauză:

- steatoză hepatică alcoolică determinată de consumul zilnic și în exces de alcool

- steatoza hepatică non-alcoolică ce se asociază cu patologii precum diabetul zaharat sau toleranța alterată la glucoză, cu dislipidemii, cu sindromul ovarelor polichistice sau cu infecție cronică cu virus hepatitic B sau C",  a explicat dr. Daniela Nica, medic specialist medicină internă la Spitalul Clinic SANADOR, la Digi24.

Vezi și: Produsul lactat care reduce riscul de cancer. Previne deteriorarea celulelor

Ficatul gras, simptome

În stadiile incipiente ale bolii, simptomele pot fi inexistente sau minime. Abia pe măsură ce boala progreasează pot apărea anumite semne.

"Nu avem o simptomatologie specifică, dar majoritatea pacienților acuză disconfort la nivelul hipocrondrului drept sau disconfort abdominal difuz, greață, lipsa poftei de mâncare, pierdere în greutate, slăbiciune musculară sau oboseală extremă. 

Prin distrugerea celulelor hepatice prin acumularea în exces a grăsimilor, steatoza hepatică poate evolua, în timp, către inflamație, necroză și regenerare nodulară, fenomene ce duc la modificarea structurii normale a ficatului și la pierderea funcției acestuia. Putem ajunge la ciroză sau chiar carcinom hepatic",  a mai explicat dr. Daniela Nica.

Vezi și: De ce te doare capul când îți este foame: principalele cauze și efecte. Alimentele care pot preveni această durere

Ficatul gras, diagnostic

Ficatul gras - FOTO: Freepik@nadezgagorosko

"Ca prim pas ar fi anamneza și examenul clinic al pacientului ce aduc informații despre istoricul medical al acestuia, despre starea de nutriție a pacientului prin calcularea indicelui de masă corporală. Avem teste de laborator, analize ce evaluează proba hepatică, transaminaze, etc. Ne interesează să știm nivelul glucozei serice, glicemie, hemoglobină glicozilată, profilul lipidic cu colesterol, trigliceride, markeri virali pentru hepatita B și C. 

Pe partea de analize de sânge avem și fibromaxul. Este un set de 5 analize ce țintesc evaluarea afecțiunilor hepatice cuantificând gradul de steatoză hepatică, fibroză sau ciroză hepatică. 

Avem la dispoziție și elemente imagistice, precum ecografie abdominală simplă ce cuantifică mărimea ficatului și structura sa ecografică și fibroscan-ul sau elastografia care este o evaluare imagistică ce cuantifică gradul de rigiditate al unui organ. Se recomandă pentru a stabili gradul de fibroză incipientă pentru ca tratamentul să fie inițiat înainte ca leziunile să devină permanente",  a mai spus dr. Daniela Nica, medic specialist medicină internă la Spitalul Clinic SANADOR.

Vezi și: Ruptura de menisc: care sunt cauzele și cât de gravă e. Semnul durerii de genunchi. Dr. Dragomir: Afectează persoane tinere. E un simptom extrem de frecvent

Ficatul gras, tratament

Tratamentul pentru steatoza hepatică implică adesea modificări ale stilului de viață, cum ar fi adoptarea unei diete sănătoase, pierderea în greutate și exercițiile fizice regulate. În cazurile severe, pot fi necesare medicamente pentru a gestiona simptomele și pentru a preveni complicațiile.

"Tratamentul se adresează cauzei. Nu există un singur tratament. De multe ori, modificările stilului de viață pot aduce mari beneficii, dar în momentul în care tratamentul medicamentos se impune, acesta se va adresa cauzei steatozei hepatice",  a concluzionat dr. Daniela Nica, medic specialist medicină internă la Spitalul Clinic SANADOR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel