Cum funcționează simțul gustativ în întregime. De ce avem nevoie și miros, nu doar de papilele gustative

Descoperă secretele ascunse ale papilelor gustative și află cum influențează aceste mici organe senzoriale experiența ta culinară în mod surprinzător și...
Papilele gustative sunt mici organe senzoriale situate în papilele limbii, responsabile pentru detectarea gusturilor precum dulce, sărat, acru, amar și umami. Acestea se regenerează aproximativ la fiecare 10 zile, iar cele rănite se repară de obicei singure.
Papilele gustative detectează cinci gusturi de bază: dulce, sărat, amar, acru și umami. Alimentele dulci conțin de obicei zahăr, cum ar fi mierea, fructele și înghețata.Alimentele sărate conțin sare de masă sau săruri minerale, cum ar fi covrigeii, chipsurile și popcornul. Alimentele amare pot conține cofeină sau compuși vegetali, iar papilele gustative le pot recunoaște ca fiind „bune” sau „rele”. Alimentele acre, cum ar fi citricele și oțetul, conțin adesea acid, cum ar fi acidul acetic, acidul citric și acidul lactic. Umami este o aromă savuroasă, bogată sau cărnoasă, care conține adesea glutamat.
Papilele gustative experimentează aceste gusturi în diverse combinații, ceea ce face ca experiența mâncării și a băuturii să fie mai complexă. De exemplu, un aliment poate fi în mare parte dulce, dar și sărat și umami, sau o băutură poate avea un gust în mare parte amar, dar și dulce.
Cum funcționează
Papilele gustative și receptorii olfactivi din nas lucrează împreună pentru a simți aroma. Atunci când mestecă alimente, dinții și saliva descompun alimentele, eliberând substanțe chimice care ajung la papilele gustative.
Aceste semnale călătoresc, de asemenea, prin pasajele nazale până la nas. Ținerea nasului poate schimba intensitatea aromei, în timp ce alte celule din gură și gât înregistrează temperatura și aroma alimentelor sau a băuturii. Mai multe celule sensibile lucrează împreună pentru a vă modela experiența de a mânca și de a bea, asigurând o experiență echilibrată și plăcută.
Condiții și tulburări
Tulburările de gust sunt afecțiuni care alterează simțul gustului, afectând gustul alimentelor. Aceste tulburări pot include o pierdere completă a gustului, un gust distorsionat, hipergeuzie, hipogeuzie și un gust neplăcut persistent.
Alți factori care pot afecta papilele gustative includ infecții ale gurii sau ale gâtului, inflamații, deficiența de vitamina B12 sau de zinc, tulburări metabolice, tulburări neurologice, leziuni nervoase, tutun, consum mare de alcool, anumite medicamente, gură uscată, limbă arsă și papile gustative umflate.
Cum menținem sănătatea papilelor gustative
Papilele gustative se repară și se regenerează în mod regulat. Papilele gustative rănite se vindecă de obicei de la sine, dar leziunile repetate cauzate de infecții și de fumat le pot împiedica să se vindece și pot avea un impact asupra simțului nostru gustativ.
Pentru a preveni rănirea, evită produsele din tutun, limitează consumul de alcool, menține igiena orală, lasă alimentele să se răcească înainte de a le mânca și evită să pui produse congelate direct pe limbă. Între timp, lasă alimentele și băuturile să se răcească înainte de a fi consumate și evită să folosești produse din tutun, care pot provoca leziuni pe termen lung ale papilelor gustative.
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
-
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului25.08.2025, 21:39
Simptomele deficienței de vitamina B12: afectează creierul și sistemul digestiv
Ce boli poți să faci în funcție de GRUPA de SÂNGE pe care o ai
De ce apare deficiența de vitamina D: simptomele și factorii de risc
Motivul pentru care te balonezi după ce mănânci. Cum să previi balonarea prin ajustări alimentare și stil de viață
Alăptarea e sănătoasă și pentru mamă, nu doar pentru copil. STUDIU
Ce boli poți să faci în funcție de cât de înalt ești: cancer, boli de inimă, Alzheimer și AVC. STUDII
Anemia, cauze și simptome. Nica: Întâlnim complicații precum leșin, insuficiență coronariană sau respiratorie
Colesterolul bun HDL poate proteja ficatul de inflamație și boli cronice. STUDIU
SALVAMONT în Doliu: Dr Mircea Marian, medicul coordonator al Formației Salvamont Hunedoara a decedat
Boala, între timp și bani. Povestea dramatică a unei românce din Canada
Vitamina C, două efecte FABULOASE pentru sănătate în afară de cel asupra sistemului imunitar. STUDIU
Femeile renunță mai greu la fumat decât bărbații. MOTIVELE ciudate care le împiedică. STUDIU
O cercetare susține că, deși fumează mai puțin decât bărbații, femeile sunt mai puțin dispuse să renunțe la țigări.
Hernia hiatală, cauze, simptome și tratament. Obiceiul greșit care o declanșează
Hernia hiatală are printre factorii de risc fumatul și traumatismele toraco-abdominale, dar și obezitatea.
Papa Francisc va fi externat în curând. Precizările Vaticanului
Papa Francisc, care a suferit o operație la colon, va fi externat în următoarea perioadă, precizează Vaticanul.
Ficatul gras, boala fără simptome specifice. Dr. Daniela Nica: Putem ajunge la ciroză sau cancer
5 greșeli MAJORE pe care BĂRBAȚII le fac legat de sănătate. DOVEZI ȘTIINȚIFICE
Ți-ai pus alarma ca să te trezească din somn? Dr. Vasi Rădulescu: Mare greșeală! Îți afectează organismul
Dezvăluiri în cazul morții lui Petrică Mîțu Stoian. Specialist: „Oxigenul hiperbar nu se folosește la pacienții cu afectare pulmonară post-COVID”
Dragostea pentru natură este moștenire de familie. STUDIU
Un nou studiu arată că dragostea pentru natură și pasiunea de a ieși în natura pot fi transmise genetic.