Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Deși ghidurile actuale prevăd reducerea utilizării medicamentelor cu sulfoniluree, acestea rămân unele dintre cele mai utilizate opțiuni terapeutice de linia a doua pentru diabetul zaharat de tip 2. Aceasta în ciuda asocierii frecvente cu risc cardiovascular major și a disponibilității unor noi clase de medicamente antidiabetice.
Un studiu recent a ajuns la o concluzie îngrijorătoare. Pacienții tratați cu sulfoniluree ca terapie de linia a doua, pentru înlocuirea metforminei, au prezentat riscuri crescute de hipoglicemie severă, infarct miocardic și mortalitate în general, comparativ cu cei aflați pe monoterapie cu metformină. Acest raport a valabil chiar și atunci când pacienții tratați doar cu metformină au avut un control glicemic suboptimal.
Rezultatele studiului au fost publicate în Clinical Practice Research Datalink din Marea Britanie.
Clasa medicamentelor pe bază de sulfoniluree este, de asemenea, asociată cu creșterea în greutate, ceea ce poate contribui la apariția aritmiilor și a ischemiei cardiace.
Efecte secundare ale sulfonilureei
Studii precedente susțin continuarea metforminei în monoterapie ca fiind o opțiune mai bună decât trecerea la sulfoniluree.
Deja în anul 1970 s-a constatat o creştere a mortalităţii la persoanele tratate cu sulfoniluree. Din anul 1991, în Canada s-au urmărit mai multe mii de diabetici de tip 2, trataţi cu antidiabetice orale. Studiul a arătat că şi preparatele din generaţia a doua de sulfoniluree cresc riscul mortalităţii, în funcţie de doză. Autorii studiului sugerează ca indicaţia pentru un preparat de sulfoniluree să fie foarte bine cumpănită, mai ales în prezent, când există şi alte antidiabetice orale.
Printre efectele secundare ale sulfonilureei se numără:
- Hipoglicemie (mai ales la vârstnici, la cei cu insuficienţă renală şi la persoanele care iau mesele la ore neregulate)
- Câştig ponderal de 2-5 kg (datorită efectelor insulinei, fiind în cantităţi mai mari din cauza tratamentului, şi reducerii pierderii de energie prin glicozurie)
- Reacţii alergice şi, teoretic, accelerarea epuizării celulelor beta din pancreas.
Ce este sulfonilureea?
Sulfonilureea face parte din categoria medicamentelor care cresc secreția de insulină, fiind recomandate în general pacienților cu debutul diabetului de tip 2 relativ recent (sub 5 ani) și care mai dețin o producție reziduală de insulină.
Medicamentul acţionează asupra receptorilor specifici pentru sulfoniluree de pe suprafaţa celulelor beta, facilitează depolarizarea membranei celulare şi intrarea de calciu în celulă, având drept rezultat creşterea secreţiei de insulină.
Sulfonilureea creşte repede cantitatea de insulină, de aceea se administrează cu puţin timp înainte de mese. Însă doar 25% dintre persoanele tratate cu sulfoniluree ating o glicemie bună; altfel spus, 3 din 4 pacienţi vor necesita şi alte medicamente antidiabetice.
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.