Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Asociaţia Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) şi Centrul dedicat îngrijirii Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Cluj-Napoca au organizat o dezbatere despre ce înseamnă această afecțiune în România și alimentația românilor.
„Ca să avem sănătate, trebuie să avem o alimentaţie diversificată, din toate principiile alimentare, mai ales fructe şi legume, pentru că noi trăim cu o floră bacteriană care trebuie să fie diversă. Dacă mâncăm numai anumite tipuri de alimente, vom selecta din acea floră numai anumite tipuri de bacterii şi sărăcirea ecosistemului nostru cu care trăim face ca aceste bacterii să facă o inflamaţie intestinală. (...)
Antibioticele pot fi considerate ca un tsunami asupra ecosistemelor cu care noi trăim. Noi avem în intestinele noastre bacterii ca în jungla amazoniană. Dacă le hrănim divers, menţinem această junglă frumoasă, dezvoltată, care să ne menţină sănătatea. Bacteriile acestea au un rol extrem de important în protejarea noastră împotriva altor bacterii agresive şi în hrănirea noastră, pentru că ne ajută la procesul de digestie", a declarat joi, 9 mai, Marcel Tanțău, şeful Centrului Medical de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă Cluj, totodată coordonator al Centrului dedicat îngrijirii Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Cluj, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, Tanţău susține că acest tip de afecțiuni sunt invalidante şi tot mai frecvente în România. Cu o experiență de peste 30 de ani în spate, specialistul a apreciat că la începutul carierei sale bolile inflamatorii intestinale erau foarte rare. Însă, acum are 4-5 pacienți pe săptămână, iar aceștia sunt tineri.
O cauză a acestor afecțiuni ar fi importurile alimentare şi de procesarea hranei.
„Acum 30 de ani aveam în România o alimentaţie foarte sănătoasă; sănătoasă din punct de vedere agricol, pentru că era făcută la noi, nu aveam importuri deloc. În momentul de faţă avem o alimentaţie importată şi prea industrializată, inclusiv produsele vegetale, care sunt crescute în condiţii semiartificiale, în sezoane care nu sunt cele normale. Aceste boli inflamatorii apar în lumea dezvoltată a economiei, în care avem un confort şi o abundenţă alimentară", precizează Marcel Tanțău.
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.