Consumul de fibră. Ce boli pot fi evitate
Consumul de fibre este necesar pentru asigurarea unei bune digestii și chiar pentru sănătatea inimii, spun specialiști. Aportul prea mic de fribră în alimentație este o problemă...
Fibra este denumirea generală pentru anumite părți ale legumelor, plantelor și boabelor de cereale- pe care organismul nu le poate digera pe deplin. Deși fibrele nu sunt descompuse și absorbite ca substanțe nutritive, acestea joacă încă un rol cheie în sănătate.
Există două tipuri principale de fibre. Acestea sunt fibre solubile (care se dizolvă în apă) și fibre insolubile. Combinate, se numesc fibre totale.
De ce e nevoie de fibre
O serie de studii au constatat că un aport ridicat de fibre totale, din alimente și suplimente, scade riscul bolilor de inimă. Dieta cu conținut mare de fibre a fost, de asemenea, asociată cu un risc redus de diabet de tip 2.
Fibra insolubila ajunge în cea mai mare parte în scaun, ajută la tratarea constipației și a bolilor diverticulare și sunt benefice persoanelor cu anumite tipuri de IBS (sindromul intestinului iritabil). Cercetările recente au arătat că aportul ridicat de fibre este, de asemenea, legat de creșterea supraviețuirii la persoanele cu cancer de colon, potrivit webmd.com.
Fibrele solubile par să scadă nivelul de colesterol. Se leagă de colesterol în intestine și împiedică absorbția acestuia. Fibrele solubile pot fi, de asemenea, utile în tratarea diabetului și a rezistenței la insulină (prediabete). Poate încetini absorbția carbohidraților, ajutând la îmbunătățirea nivelului zahărului din sânge.
Deoarece au foarte puține calorii, alimentele bogate în fibre pot, de asemenea, ajuta la scăderea în greutate.
Fibrele care provin din alimente întregi se numesc fibre dietetice. Cele care sunt vândute în suplimente alimentare sau adăugate la alimente fortificate se numesc fibre funcționale. Institutul de Medicină a stabilit un aport adecvat (AI) pentru fibra totală, care include toate sursele.Medicii pot recomanda doze mai mari de fibre.
Chiar și în cantități mari, fibrele par să fie în siguranță. Experții nu au descoperit o cantitate de fibră care este dăunătoare.
Majoritatea oamenilor din S.U.A. consumă mult mai puține fibre decât ar trebui. Cel mai bun mod de a consuma fibre este de la alimente, ca o varietate de fructe, legume și cereale. Unele surse bune de fibre solubile includ ovăz și tărâțe de ovăz, mere, citrice și căpșuni, fasole, mazăre sau linte, orz, tărâțe de orez. Unele surse de fibre insolubile sunt: cereale, cereale integrale, cum ar fi orzul, grâu integral, cereale de grâu și tărâțe de grâu, legume precum morcovii, varza, sfecla și conopida. Unele alimente, cum ar fi nucile, conțin fibre solubile și insolubile.
Consumul prea mare de fibre nu are efecte adverse grave
Fibrele nu au efecte secundare grave. La niveluri ridicate, poate provoca balonare, crampe, gaze și, poate, agravarea constipației. Consumul mai mare de apă, de peste doi litri pe zi, poate ajuta.
Interacțiuni. Dacă luați orice medicamente regulate, discutați cu un medic înainte de a începe să utilizați un supliment de fibre. Poate bloca absorbția unor medicamente.
Rar, suplimentele de fibre au provocat blocări intestinale. Dacă aveți orice boală cronică, discutați cu un medic înainte de a începe să utilizați un supliment de fibre.
Zahărul și sarea din unele suplimente, în special pulberile, ar putea fi riscante pentru persoanele cu diabet zaharat sau hipertensiune arterială. Persoanele cu diabet pot dori să aleagă o pulbere fără zahăr sau altă formă de fibră. Psyllium blanzi este cel mai frecvent tip de supliment de fibre de pe piață.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
