Diabet netratat, risc mai mare de demență și Alzheimer

Dana Lascu |
Data publicării:
Cu cât e mai repede diagnosticat și tratat diabetul, cu atât riscul de demență și Alzheimer e mai mic
Cu cât e mai repede diagnosticat și tratat diabetul, cu atât riscul de demență și Alzheimer e mai mic

Un nou studiu arată că progresia demenței și apariția Alzheimer (în mod special) sunt mult mai rapide la persoanele cu diabet zaharat netratat.

Un nou studiu care a comparat persoanele cu diabet zaharat, prediabet și glicemie normală în sânge a constatat că diabetul, lăsat netratat, ar putea însemna o probabilitate mai mare de a dezvolta demență, inclusiv boala Alzheimer.
Mai mult, pacienții care iau medicamente pentru diabetul zaharat de tip 2 pot ține boala Alzheimer departe.

Psihologii de la University of Southern California (USC) Dornsife au descoperit că acei pacienți cu diabet zaharat netratat au dezvoltat semne de boală Alzheimer de 1,6 ori mai repede decât persoanele care nu aveau diabet. Studiul a fost publicat pe 4 martie 2019 în revista Diabetes Care.

Diabetul netratat accelerează apariția demenței

„Constatările noastre subliniază importanța de a diagnostica diabetul zaharat sau alte boli metabolice la adulți cât mai precoce posibil", spune Daniel A. Nation, psiholog la USC Dornsife. „Printre persoanele cu diabet zaharat, diferența în rata lor de a dezvolta semne de demență și Alzheimer este în mod clar legată de medicație, dacă iau sau nu medicamente pentru diabet".

Nation spune că acest studiu ar putea fi primul care a comparat rata de dezvoltare a patologiei bolii Alzheimer și a demenței în rândul persoanelor cu niveluri normale de glucoză, cu pre-diabet, sau cu diabet zaharat de tip 2 - atât tratate cât și netratate pentru această afecțiune.

Pentru acest studiu, oamenii de știință au comparat „patologia tau" - progresia interacțiunilor cerebrale care sunt semnul distinctiv al bolii Alzheimer. Atunci când legăturile se combină cu plăcile beta-amiloid lipicioase - o proteină toxică - ele perturbă semnalele între celulele creierului, afectând memoria și alte funcții.

Cum a fost realizat studiul

Nation și Elissa McIntosh, ambii de la USC Dornsife, au analizat datele colectate de Alzheimer Disease Neuroimaging Initiative, de la 1.289 de persoane de 55 de ani și mai în vârstă. Datele au inclus biomarkeri pentru diabet și boală vasculară, scanări ale creierului și o serie de indicatori de sănătate, inclusiv performanțe privind testele de memorie.

Pentru unii participanți, Nation și McIntosh au putut analiza date colectate de-a lungul a 10 ani, în timp ce pentru alții au avut la dispoziție doar date pe un an sau patru ani.

Dintre subiecți, 54 au avut diabet de tip 2, dar nu au fost tratați, în timp ce 67 au avut diabet de tip 2 și au fost tratați.

Cea mai mare parte a persoanelor incluse în studiu - 530 de oameni - aveau niveluri normale de zahăr în sânge, în timp ce 250 au avut prediabet (hiperglicemie).

Cercetătorii au comparat, în rândul diferitelor categorii de pacienți cu diabet zaharat, rezultatele testele la creier și în lichidul spinal, care pot indica semne de placi amiloid și încărcături în creier.

Tratamentul modifică progresia degenerării cerebrale

„Este posibil ca medicamentele pentru tratarea diabetului să poată modifica progresia degenerării cerebrale", explică Nation. „Dar nu este clar cum aceste medicamente ar putea încetini sau preveni apariția bolii Alzheimer. Conexiunea trebuie investigată mai departe".

Din ce în ce mai mulți oameni de știință consideră boala Alzheimer ca fiind rezultatul unei cascade de multiple probleme, în loc să fie declanșată de doar una sau două. Factorii determinanți variază de la expunerea la poluare, la genetică (de exemplu, gena ApoE4), la boli de inimă și la boala metabolică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel