Proteinele care îți distrug creierul. Consumă memoria iremediabil

Aceste proteine ne devastează creierul în fiecare zi. Fiecare degradare celulară duce la Alzheimer.
Un studiu revoluționar a dezvăluit că în creierul șobolanilor îmbătrâniți cu deficiențe cognitive se află peste 200 de proteine malformate, mult dincolo de cele bine cunoscute plăci amiloide și proteine tau. Aceste proteine noi nu formează aglomerări vizibile sub microscop, făcându-le dificil de detectat, dar pot fi la fel de periculoase. Oamenii de știință cred că aceste molecule "stealth" perturbă subtil funcțiile creierului, într-un mod până acum neobservat.
O nouă cercetare privind boala Alzheimer
Pentru mulți ani, cercetările asupra Alzheimerului s-au concentrat în principal pe două proteine nocive: amiloidul beta (A-beta) și proteinele tau. Aceste substanțe "lipicioase" sunt cunoscute pentru că afectează neuronii și împiedică activitatea normală a creierului. Însă un nou studiu indică faptul că acestea ar putea să nu fie singurele responsabile.
"Amiloizii sunt aglomerări de proteine deformate. Sunt mari, urâți și ușor de observat la microscop, așa că e firesc să ne atragă atenția. Dar observăm sute de proteine care se pliază greșit în moduri care nu formează amiloizi și totuși par să afecteze funcțiile creierului. Cercetările noastre arată că amiloizii sunt doar vârful aisbergului", explică Stephen Fried, profesor asistent de chimie și specialist în proteine, care studiază schimbările moleculare din creier odată cu îmbătrânirea, potrivit SciTechDaily.
Sute de proteine malformate
Studiul publicat în revista Science Advances s-a bazat pe analiza a 17 șobolani în vârstă de doi ani, crescuți în aceleași condiții. Șapte dintre aceștia au avut rezultate slabe la teste de memorie și rezolvare a problemelor, fiind considerați cu deficiențe cognitive, în timp ce 10 șobolani au avut performanțe comparabile cu cele ale unor șobolani tineri, de 6 luni.
Profilarea proteinelor dezvăluie schimbări ascunse în creier
Oamenii de știință au măsurat peste 2.500 de tipuri de proteine în hipocamp, zona creierului implicată în învățarea spațială și memoria. Pentru prima dată, au putut determina câte dintre aceste proteine sunt malformate sau pliate incorect, identificând care proteine suferă aceste deformări în mod general odată cu vârsta și care sunt specifice șobolanilor cu declin cognitiv.
"Peste 200 de proteine au fost malformate în șobolanii cu deficiențe cognitive, dar au păstrat forma normală în cei sănătoși. Acest lucru sugerează că unele dintre aceste proteine contribuie la declinul cognitiv", au declarat cercetătorii.
Proteinele malformate și sistemul de supraveghere celulară
Proteinele malformate nu pot îndeplini sarcinile necesare funcționării celulelor, iar organismul are un sistem natural care identifică și distruge aceste proteine "rebele". Până acum, se credea că proteinele malformate – în special A-beta și tau – sunt disruptive doar atunci când formează aglomerări (amiloizi).
"Credem că există multe proteine care pot fi malformate, care nu formează amiloizi și totuși sunt problematice. Și asta sugerează că aceste proteine malformate pot scăpa de sistemul de supraveghere celulară", spune Fried.
Evitarea detectării
Cum reușesc aceste proteine să evite sistemul de securitate al celulelor rămâne o întrebare deschisă. Echipa lui Fried plănuiește să analizeze aceste proteine cu microscoape de înaltă rezoluție pentru a înțelege mai bine deformările lor moleculare.
"Mulți dintre noi au avut un membru al familiei sau o rudă care a devenit tot mai incapabilă să facă activitățile cotidiene ce necesită capacități cognitive. Înțelegerea a ceea ce se întâmplă fizic în creier ar putea conduce la tratamente și măsuri preventive mai eficiente", spune Fried.
Acest studiu deschide noi căi în lupta împotriva bolilor neurodegenerative, sugerând că adevărata cauză a declinului cognitiv este mult mai complexă decât s-a crezut până acum.
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie16.07.2025, 22:35
-
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-