Primul semn al bolii Parkinson. Apare cu aproape 10 ani înaintea tremorului
Acesta este primul semn al bolii Parkinson. Apare cu cel puțin 10 ani înaintea tremorului.
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
Un studiu recent publicat în jurnalul Neurology, aparținând Academiei Americane de Neurologie, relevă o legătură între consumul ridicat de alimente ultra-procesate și apariția semnelor precoce ale bolii Parkinson. Printre aceste alimente se numără cerealele pentru micul dejun, biscuiții, hot-dog-urile, băuturile carbogazoase îndulcite și gustările ambalate.
"Consumul unei diete sănătoase este esențial deoarece a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli neurodegenerative, iar alegerile alimentare pe care le facem astăzi pot influența semnificativ sănătatea creierului nostru pe viitor.
Există tot mai multe dovezi că alimentația poate influența dezvoltarea bolii Parkinson. Cercetarea noastră arată că un consum excesiv de alimente procesate, precum sucuri zaharoase și gustări ambalate, ar putea accelera apariția semnelor timpurii ale bolii", a declarat dr. Xiang Gao, de la Institutul de Nutriție al Universității Fudan din Shanghai.
Studiul a inclus 42.853 de persoane, cu o vârstă medie de 48 de ani, care nu sufereau de Parkinson la începutul cercetării. Participanții au fost urmăriți timp de până la 26 de ani și au completat periodic jurnale alimentare și chestionare medicale.
Cercetătorii au identificat semne timpurii ale bolii Parkinson, cunoscute drept faza prodromală, înainte ca simptomele majore (tremur, probleme de echilibru, mișcare încetinită) să apară.
Printre aceste semne se numără tulburările de somn, constipația, simptomele depresive, durerile corporale, afectarea vederii culorilor, somnolența diurnă excesivă și pierderea simțului mirosului.
Alimentația bogată în alimente procesate, asociată cu semne timpurii ale bolii Parkinson - FOTO: Freepik
Categoria de alimente ultra-procesate include:
- Sosuri, creme tartinabile și condimente
- Dulciuri, gustări și deserturi ambalate
- Băuturi îndulcite sau carbogazoase
- Produse din carne procesată, precum hot-dog-ul
- Produse lactate procesate, inclusiv iaurturi cu adaosuri
- Gustări sărate ambalate
O porție a fost definită, de exemplu, ca o doză de suc carbogazos, 28 grame de chipsuri, o felie de prăjitură ambalată, un hot-dog sau o lingură de ketchup.
Persoanele care au consumat în medie 11 sau mai multe porții de alimente ultra-procesate pe zi au avut de 2,5 ori mai multe șanse să manifeste cel puțin trei semne precoce ale bolii Parkinson, comparativ cu cele care au consumat sub 3 porții pe zi.
Consumul ridicat de astfel de alimente a fost asociat cu aproape toate semnele timpurii, cu excepția constipației.
"Optarea pentru o dietă cu mai puține alimente procesate și mai multe alimente integrale și nutritive ar putea fi o strategie bună pentru menținerea sănătății creierului. Sunt necesare mai multe studii care să confirme că reducerea consumului de alimente procesate poate încetini apariția semnelor timpurii ale bolii Parkinson", a subliniat dr. Gao.
O limitare a cercetării constă în faptul că datele privind consumul alimentar au fost auto-raportate, astfel că participanții ar fi putut uita sau subestima cantitatea și tipul alimentelor consumate.
Acest studiu adaugă un nou capitol în înțelegerea impactului alimentației asupra sănătății neurologice și întărește recomandarea adoptării unui stil de viață alimentar sănătos pentru prevenirea bolilor neurodegenerative.
Acesta este primul semn al bolii Parkinson. Apare cu cel puțin 10 ani înaintea tremorului.
Epuizarea poate persista până la un an după un accident vascular tranzitoriu, mai ales la persoanele cu anxietate sau depresie anterioară.
Acest lucru îți devastează creierul, iar dacă locuiești în zona ASTA, ești cel mai expus.
Semnul simplu care indică revenirea din comă. Ce se întâmplă în creierul pacienților. Care este semnalul cheie.
Un semnal neobișnuit care ar putea indica o tumoră cerebrală. Testul simplu al bătăilor din palme.
Acești 10 factori cresc riscul de AVC și contribuie la gravitatea acestuia.
Ce se întâmplă în creier după 40 de ani. Schimbările sunt ireversibile și cu impact major.
Boala Alzheimer este legată de creier. Acum, medicii vin cu o nouă ipoteză care schimbă tot ce se știa despre boala care macină creierul.
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.
Evenimentul care îți degradează vasele de sânge din creier. Crește semnificativ riscul de demență. Perturbă fluxul sanguin din creier.
Aceasta este cantitatea de alcool care îți devastează creierul. Este mult mai puțină decât ai crede.
Cea mai banală infecție care îți devorează creierul. Duce la Alzheimer.
Obiceiul care triplează riscul de moarte. Îți fură ani de viață.
Această terapie ameliorează semnificativ simptomele pacienților cu Alzheimer. Medicii susțin că toți pacienții văd efecte benefice.
Aceste alimente îți distrug creierul în doar câteva zile. Cresc inflamația din corp.
De ce ne blocăm de spate. Ce semnal ne transmite, de fapt, organismul când apare contractura musculară.
Obiceiul sănătos care dublează riscul de demență. Persoanele care au o anumită vârstă sunt cele mai expuse.