Diabetul de tip 2 și declinul cognitiv, studiul care arată legătura

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Aparat de verificare a glicemiei
Aparat de verificare a glicemiei

Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică ce afectează producția de insulină și glicemia. Noi cercetări sugerează că sfera de afectare a acestei condiții poate fi mai amplă decât s-a crezut anterior, deoarece oamenii de știință găsesc o legătură între diabetul de tip 2 și declinul cognitiv, adică apariția demenței (posibil Alzheimer și Parkinson) în circa 5 ani de la declanșarea sa.

Michele Callisaya, de la Universitatea Tasmania din Hobart, Australia, a condus un nou studiu. Callisaya și colegii ei și-au propus să investigheze dacă există o asociere între diabetul de tip 2, pe de o parte, și atrofia creierului și declinul cognitiv, pe de altă parte.

În plus, în cazul în care cercetătorii găseau o astfel de legătură, au vrut să afle și dacă există o relație de cauzalitate care stă la baza ei.

Cercetătorii au recrutat 705 de persoane cu vârste cuprinse între 55 și 90 de ani din așa-numitele studii de Cognition and Diabetes in Older Tasmanians cărora le-a făcut investigații ale creierului și ale cogniției.

Din cunoștințele autorilor, acesta este primul studiu care a comparat atât cogniția cât și dimensiunea creierului în rândul persoanelor cu și fără diabet de tip 2. Rezultatele apar în Diabetologia (pot fi găsite AICI), revista Asociației Europene pentru Studiul Diabetului.

Diabetul de tip 2 legat de declinul cognitiv

Din numărul total de participanți, 348 au avut diabet de tip 2, iar 357 nu aveau această afecțiune. Callisaya și colegii săi au folosit scanări RMN pentru a examina volumul ventricular și total al creierului, care sunt, amândoi, markeri ai atrofiei cerebrale.

Cercetătorii au măsurat, de asemenea, funcția cognitivă globală și funcția cognitivă în șapte domenii, la trei puncte diferite de timp, de-a lungul a 4,6 ani.

Callisaya și colegii și-au ajustat rezultatele în funcție de „vârsta, sexul, educația și factorii de risc vascular" ai participanților, inclusiv fumatul, evenimente cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral (AVC) sau hipertensiunea, precum și colesterolul ridicat și indicele de masă corporală (IMC).

Analiza a evidențiat asociații puternice între diabetul de tip 2 și declinul cognitiv - adică o scădere a memoriei verbale și a fluenței verbale după instalarea diabetului.

Cercetătorii au aplicat, de asemenea, un „test de mediere" pentru a vedea „dacă atrofia cerebrală a explicat asociații între diabetul de tip 2 și declinul cognitiv". Cu toate acestea, nu au găsit nicio dovadă că rata la care creierul s-a atrofiat a avut vreun impact asupra asocierii dintre diabet și funcția cognitivă.

În plus, analiza nu a constatat nicio diferență în rata la care creierul s-a micșorat între persoanele cu și persoanele fără diabet, chiar dacă persoanele cu diabet zaharat au avut o atrofie cerebrală mai mare la începutul studiului.

De ce declinul cognitiv poate duce la demență

În cele din urmă, în timp ce persoanele fără diabet au prezentat o ușoară creștere a fluenței verbale pe parcursul studiului, cei cu diabet au prezentat o scădere.

„Un astfel de declin cognitiv accelerat", scriu autorii, „poate contribui la dificultăți de execuție în activitățile de zi cu zi și la comportamentele de sănătate - cum ar fi respectarea medicației".

O astfel de aderare slabă la tratamente, de exemplu, poate, la rândul său „să influențeze prost viitoarea sănătate vasculară și declinul cognitiv și, posibil, duce la un debut precoce a demenței la cei cu diabet zaharat de tip 2", sugerează autorii. Și poate fi vorba atât de Alzheimer cât și de Parkinson. 

Callisaya și colegii ei au concluzionat:

„La persoanele mai în vârstă din comunitate, diabetul de tip 2 este asociat cu o scădere a memoriei verbale și a fluenței pe parcursul a aproximativ 5 ani, dar efectul diabetului asupra atrofiei cerebrale poate începe mai devreme, de exemplu la vârsta mijlocie".

„Dacă acesta este cazul", continuă aceștia, „ambele intervenții, farmacologice și de stil de viață, pentru a preveni atrofierea creierului la persoanele cu diabet de tip 2 ar putea fi nevoie să înceapă înainte de vârsta înaintată".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel