Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație

Pentru mulți dintre noi, uleiul de floarea soarelui este nelipsit din bucătărie, folosit în prepararea mâncărurilor zilnice. Totuși, puțini știm că acest ulei, aparent inofensiv, poate avea efecte mai grave...
În fiecare gospodărie din România, uleiul de floarea soarelui este un element esențial al bucătăriei, folosit în mod frecvent pentru gătit sau prăjit. Însă, în spatele acestui obicei cotidian se ascund riscuri tăcute pentru sănătatea noastră, pe care mulți dintre noi nu le luăm în considerare.
Ce nu știm despre uleiul pe care îl folosim zilnic ar putea avea un impact semnificativ asupra organismului, iar un specialist avertizează că efectele consumului excesiv sunt mult mai grave decât ne-am imagina.
Ce nu știai despre uleiul de floarea soarelui
Dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog și expert în nutriție și boli metabolice, a explicat, într-ul clip postat pe Instagram, că uleiul de floarea soarelui nu este recomandat pacienților, nu din cauza conținutului său caloric sau a aptitudinii de a fi utilizat în gătit, ci din cauza conținutului ridicat de Omega-6. Aceste grăsimi, esențiale pentru organism, devin problematice atunci când sunt consumate în cantități prea mari.
"Nu cred că există român fără o sticlă de ulei de floarea soarelui în casă. V-ați întrebat vreodată cât de sănătos este? Personal, nu-l recomand pacienților sub nicio formă, nu din cauza conținutului caloric sau că nu ar fi bun la gătit, ci, mai degrabă din cauza conținutului ridicat de Omega-6.
Un aspect esențial de luat în considerare atunci când alegem un ulei este conținutul de acizi grași Omega-3 și Omega-6 și raportul dintre aceștia. Raportul ideal ar trebui să fie de 1 la 4, adică de maxim 4 ori mai mult Omega-6 decât Omega-3.
Din păcate, dieta noastră modern este mult mai bogată în Omega-6 decât în Omega-3, ajungând la un raport dezechilibrat de 20 la 1 sau chiar mai mult", a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe Instagram.
Vezi și: Balonarea, semn al unor afecțiuni multiple. Semnele care trebuie să te trimită la medic
Uleiul de floarea soarelui - FOTO: Freepik@chandlervid85
Riscurile unui dezechilibru alimentar
Acest dezechilibru în alimentație are consecințe grave asupra sănătății, creând un risc ridicat de inflamație cronică în organism. Inflamația este asociată cu o serie de afecțiuni, inclusiv boli metabolice, diabet și alte probleme de sănătate.
"Acest dezechilibru crește riscul de inflamație în organism. Revenind la uleiul de floarea soarelui, acesta conține până la 70% grăsimi Omega-6, iar un român consumă în medie aproximativ 10 litri de ulei pe an.
Acest lucru înseamnă pentru sănătate inflamație cronică și un risc crescut de boli metabolice", a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe Instagram.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri potențiale
Deși uleiul de floarea-soarelui are beneficii pentru sănătate, este important să evitați consumul excesiv sau utilizarea acestuia în moduri nesănătoase. Deși sănătos în sine, uleiul de floarea-soarelui este adesea un ingredient în alimente foarte procesate. Uleiul de floarea-soarelui prezintă și următoarele riscuri pentru sănătate, potrivit WebMd.
Excesul de greutate corporală
Toate grăsimile, inclusiv acizii grași benefici din uleiul de floarea-soarelui, sunt alimente bogate în calorii. Consumul excesiv de grăsimi poate contribui la obezitate și la riscurile asociate acesteia. Persoanele supraponderale, dar care nu sunt obeze, pot beneficia, de asemenea, de pierderea în greutate. În astfel de cazuri, este necesar să se monitorizeze aportul de grăsimi, inclusiv consumul de ulei de floarea-soarelui.
Risc de cancer
Grăsimile utilizate pentru prăjit emit vapori de ulei care conțin substanțe toxice numite aldehide, ce pot crește riscul de cancer. Prăjirea adâncă produce cele mai multe aldehide, însă uleiul de floarea-soarelui generează mai multe aldehide decât alte uleiuri, indiferent de metoda de gătit.
Experții recomandă utilizarea metodelor de gătit la temperaturi scăzute atunci când se folosește ulei de floarea-soarelui. Aldehidele au fost, de asemenea, găsite în alimentele prăjite și în uleiul rămas după prăjire.
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
-
Ce se întâmplă cu corpul tău după 50 de ani. Schimbări surprinzătoare11.10.2025, 20:12
-
Joe Biden, diagnostic crunt. Cancerul s-a răspândit la oase11.10.2025, 18:51
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.