Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Pentru mulți dintre noi, uleiul de floarea soarelui este nelipsit din bucătărie, folosit în prepararea mâncărurilor zilnice. Totuși, puțini știm că acest ulei, aparent inofensiv, poate avea efecte mai grave...
În fiecare gospodărie din România, uleiul de floarea soarelui este un element esențial al bucătăriei, folosit în mod frecvent pentru gătit sau prăjit. Însă, în spatele acestui obicei cotidian se ascund riscuri tăcute pentru sănătatea noastră, pe care mulți dintre noi nu le luăm în considerare.
Ce nu știm despre uleiul pe care îl folosim zilnic ar putea avea un impact semnificativ asupra organismului, iar un specialist avertizează că efectele consumului excesiv sunt mult mai grave decât ne-am imagina.
Ce nu știai despre uleiul de floarea soarelui
Dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog și expert în nutriție și boli metabolice, a explicat, într-ul clip postat pe Instagram, că uleiul de floarea soarelui nu este recomandat pacienților, nu din cauza conținutului său caloric sau a aptitudinii de a fi utilizat în gătit, ci din cauza conținutului ridicat de Omega-6. Aceste grăsimi, esențiale pentru organism, devin problematice atunci când sunt consumate în cantități prea mari.
"Nu cred că există român fără o sticlă de ulei de floarea soarelui în casă. V-ați întrebat vreodată cât de sănătos este? Personal, nu-l recomand pacienților sub nicio formă, nu din cauza conținutului caloric sau că nu ar fi bun la gătit, ci, mai degrabă din cauza conținutului ridicat de Omega-6.
Un aspect esențial de luat în considerare atunci când alegem un ulei este conținutul de acizi grași Omega-3 și Omega-6 și raportul dintre aceștia. Raportul ideal ar trebui să fie de 1 la 4, adică de maxim 4 ori mai mult Omega-6 decât Omega-3.
Din păcate, dieta noastră modern este mult mai bogată în Omega-6 decât în Omega-3, ajungând la un raport dezechilibrat de 20 la 1 sau chiar mai mult", a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe Instagram.
Vezi și: Balonarea, semn al unor afecțiuni multiple. Semnele care trebuie să te trimită la medic

Uleiul de floarea soarelui - FOTO: Freepik@chandlervid85
Riscurile unui dezechilibru alimentar
Acest dezechilibru în alimentație are consecințe grave asupra sănătății, creând un risc ridicat de inflamație cronică în organism. Inflamația este asociată cu o serie de afecțiuni, inclusiv boli metabolice, diabet și alte probleme de sănătate.
"Acest dezechilibru crește riscul de inflamație în organism. Revenind la uleiul de floarea soarelui, acesta conține până la 70% grăsimi Omega-6, iar un român consumă în medie aproximativ 10 litri de ulei pe an.
Acest lucru înseamnă pentru sănătate inflamație cronică și un risc crescut de boli metabolice", a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe Instagram.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri potențiale
Deși uleiul de floarea-soarelui are beneficii pentru sănătate, este important să evitați consumul excesiv sau utilizarea acestuia în moduri nesănătoase. Deși sănătos în sine, uleiul de floarea-soarelui este adesea un ingredient în alimente foarte procesate. Uleiul de floarea-soarelui prezintă și următoarele riscuri pentru sănătate, potrivit WebMd.
Excesul de greutate corporală
Toate grăsimile, inclusiv acizii grași benefici din uleiul de floarea-soarelui, sunt alimente bogate în calorii. Consumul excesiv de grăsimi poate contribui la obezitate și la riscurile asociate acesteia. Persoanele supraponderale, dar care nu sunt obeze, pot beneficia, de asemenea, de pierderea în greutate. În astfel de cazuri, este necesar să se monitorizeze aportul de grăsimi, inclusiv consumul de ulei de floarea-soarelui.
Risc de cancer
Grăsimile utilizate pentru prăjit emit vapori de ulei care conțin substanțe toxice numite aldehide, ce pot crește riscul de cancer. Prăjirea adâncă produce cele mai multe aldehide, însă uleiul de floarea-soarelui generează mai multe aldehide decât alte uleiuri, indiferent de metoda de gătit.
Experții recomandă utilizarea metodelor de gătit la temperaturi scăzute atunci când se folosește ulei de floarea-soarelui. Aldehidele au fost, de asemenea, găsite în alimentele prăjite și în uleiul rămas după prăjire.
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică26.11.2025, 11:44
-
-
De ce crizele de tuse ne apucă seara. Cum prevenim26.11.2025, 08:51
-
Ceaiuri bune pentru copii: ce este sigur și ce nu25.11.2025, 21:23
-
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect25.11.2025, 19:26
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
