Cât de des trebuie să ne vopsim. Care e cea mai nocivă culoare. Dr. Olga Simionescu: Necesită corecții particulare

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
cat de des trebuie sa ne vopsim - FOTO: Freepik@wut.anunai
cat de des trebuie sa ne vopsim - FOTO: [email protected]

Cât de des ar trebui să îți vopsești părul? Aceasta este o întrebare frecventă printre femei, iar răspunsul variază în funcție de mai mulți factori, precum nuanța aleasă, tipul de păr și textura acestuia.

Vezi și: Suplimentarea cu carnosină, fără impact asupra inflamației la adulții cu prediabet și diabet de tip 2

Vopsirea părului poate fi o formă de autoexprimare, dar și o provocare pentru sănătatea firului de păr. Pe măsură ce tendințele se schimbă, iar dorința de a ascunde firele albe sau de a experimenta cu nuanțe îndrăznețe crește, întrebarea "Cât de des ar trebui să ne vopsim părul?" devine tot mai relevantă.

De la riscurile de deteriorare a structurii firului de păr până la impactul asupra scalpului, există câteva aspecte esențiale de care trebuie să ținem cont atunci când decidăm cât de frecvent să apelăm la vopseaua de păr.

Frecvența ideală

Prof. univ. dr. Olga Simionescu,  Șefa Clinicii I Dermatologie a Spitalului Clinic Colentina din București, Șef de Disciplină la Catedra de Dermatologie a Facultății de Medicină de la UMF "Carol Davila" București, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cât de des trebuie, de fapt, să ne vopsim părul.

"Pentru părul blond, la 3 săptămâni, pentru cel mai închis la 4 săptămâni, depinde de aspectul rădăcinii firului de păr. Părul cărunt necesită corecții particulare", a explicat prof. univ. dr. Olga Simionescu,  Șefa Clinicii I Dermatologie a Spitalului Clinic Colentina din București, Șef de Disciplină la Catedra de Dermatologie a Facultății de Medicină de la UMF "Carol Davila" București, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Aceasta este perioada optimă pentru a evita deteriorarea excesivă a firului de păr și pentru a preveni uscarea scalpului. Cu toate acestea, frecvența vopsirii poate varia în funcție de tipul de păr, de tehnica folosită și de nuanța aleasă. Vopsirea permanentă, de exemplu, poate necesita mai multe îngrijiri post-procedură decât nuanțele semipermanente, care sunt mai puțin agresive.

Vezi și: Vopseaua de păr fără amoniac conține proteine dăunătoare. Ce trebuie să știi despre vopsea. Dr. Olga Simionescu: Apar limfoame, alergii severe...

Cât de des ar trebui să ne vopsim - FOTO: Freepik@LKA

Vopsirea părului, riscuri

Fiecare vopsire aduce cu sine riscuri pentru păr, deoarece substanțele chimice din vopsea pot slăbi fibra capilară. Părul devine mai fragil și mai predispus la rupere dacă este vopsit prea des, în special în cazul utilizării unor produse agresive sau al expunerii frecvente la tratamente de decolorare.

Cum să menții echilibrul între culoare și sănătatea părului

Pentru a proteja părul, este important să alegem produse de vopsire care să fie cât mai blânde cu structura firului de păr. De asemenea, folosirea unor măști hidratante și tratamente de reconstrucție a părului poate ajuta la restabilirea nivelului optim de umiditate și la menținerea unei culori intense pentru mai mult timp, potrivit Healthline.

Vezi și: Pâinea de secară, aliatul natural pentru scăderea colesterolului și pierderea în greutate. Oferă sațietate

Care este cea mai puțin dăunătoare culoare pentru păr

Dacă ești în căutarea unei nuanțe care să fie mai puțin agresivă cu părul tău, cel mai bine ar fi să optezi pentru un șaten natural. Aceasta este cea mai puțin dăunătoare culoare, deoarece se apropie de culoarea naturală a firului de păr, fiind astfel mai puțin predispusă la deteriorare comparativ cu alte nuanțe. Cu toate acestea, este important de menționat că orice schimbare de culoare poate duce la daune dacă nu sunt respectate reguli corecte de îngrijire, potrivit Science Direct.

Pentru a minimiza riscurile, este esențial să folosești produse de îngrijire special concepute pentru părul vopsit, precum șampoane și balsamuri de calitate. De asemenea, evită utilizarea substanțelor chimice agresive și a produselor ce conțin sulfați, care pot subția firul de păr și îl pot face fragil.

În plus, protejează-ți părul cu produse termice de calitate atunci când folosești aparate de coafat și limitează frecvența acestora. Și nu uita de importanța tunsorilor regulate, care ajută la prevenirea vârfurilor despicate și contribuie la menținerea unui păr sănătos pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel