EXCLUSIV Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Vezi și: COVID, impact asupra speranței de viață. A dus la creșterea mortalității din cauze cardiovasculare
În fața unei mese cu pește, este important să știm nu doar ce tip de pește alegem, ci și cum îl pregătim corect, mai ales când este congelat. Deși peștele proaspăt este întotdeauna recomandat, nu toți avem acces constant la acesta, iar peștele congelat devine o alternativă valoroasă. Cu toate acestea, pentru a beneficia de toate avantajele sale nutriționale și pentru a preveni eventualele riscuri, este esențial să respectăm câteva reguli clare.
Importanța alegerii peștelui proaspăt
Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical cum trebuie, de fapt, să gătim peștele congelat.
"De preferat a se consuma este peștele proaspăt, fără a fi congelat. Cea mai sigură variantă rămâne peștele proaspăt. Pentru că este un aliment care se alterează foarte repede, peștele trebuie consumat în 24 de ore după ce a fost cumpărat.
Dacă a fost congelat, se gătește fără a se decongela. Nu se recongelează!", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Aceasta subliniază că peștele proaspăt trebuie manipulat cu mare atenție, deoarece are o durată de viață scurtă, iar orice întârziere în consumul acestuia poate duce la riscuri legate de siguranța alimentară. În acest sens, este recomandat să îl gătim cât mai repede posibil, pentru a ne asigura că nu își pierde proprietățile nutriționale.
Vezi și: Vitamina D, un aliat în lupta împotriva cancerului. Scade riscul de deces asociat cancerului cu 12%
Gătirea peștelui congelat: Reguli de bază
În cazul în care optezi pentru pește congelat, există un detaliu esențial pe care trebuie să-l ai în vedere: nu trebuie să-l decongelezi înainte de gătire. Această recomandare este esențială pentru a preveni o alterare a texturii și a gustului peștelui, dar și pentru a menține cât mai multe dintre proprietățile sale nutriționale.
Peștele congelat se gătește direct, fără a fi trecut prin procesul de decongelare. Acest lucru ajută la păstrarea suculenței și gustului, evitându-se totodată uscarea sau o gătire inegală.
Vezi și: HKU5-CoV-2, un nou coronavirus cu potențial pandemic, descoperit în China

Cum se gătește peștele congelat - FOTO: Freepik
De ce nu trebuie recongelat peștele
Un alt punct esențial în manipularea peștelui congelat este faptul că nu trebuie recongelat. După ce peștele a fost decongelat, nu este recomandat să-l pui din nou în congelator, deoarece procesul de recongelare poate duce la o pierdere semnificativă a valorilor sale nutriționale și poate favoriza dezvoltarea unor bacterii dăunătoare.
De asemenea, recongelarea peștelui poate afecta textura acestuia, făcându-l mai uscat și mai puțin plăcut la gust. Din acest motiv, este recomandat să prepari peștele congelat într-o singură sesiune de gătit.
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică26.11.2025, 11:44
-
-
De ce crizele de tuse ne apucă seara. Cum prevenim26.11.2025, 08:51
-
Ceaiuri bune pentru copii: ce este sigur și ce nu25.11.2025, 21:23
-
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect25.11.2025, 19:26
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
EXCLUSIV Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
EXCLUSIV Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Fața ascunsă a dependenței, subiectul săptămânii la DrPsy
EXCLUSIV Cum apar monturile și cum le tratezi corect. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Generează complicații
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
EXCLUSIV Greșeala din Legea Majoratului Digital trecută de Senat. Ovidiu Iosif: Restricțiile nu generează decât frustrare
EXCLUSIV Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
EXCLUSIV Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
EXCLUSIV Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
EXCLUSIV Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
EXCLUSIV Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
Noile terapii pentru cancer care prelungesc viața pacienților. Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
EXCLUSIV Cum să scapi de monturi. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje
EXCLUSIV Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
