EXCLUSIV Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri

marturiile-pacientilor--noua-arma-a-ministerului-sanatatii_22498400 ministerul sanatatii - FOTO: Freepik@stwul

Un simplu SMS poate declanșa furtuni în spitalele din România. Ministerul Sănătății numește noi "inspectori" care să evalueze, anonim și direct, calitatea actului medical, iar răspunsurile lor vor decide...

Într-un demers menit să îmbunătățească serviciile medicale la nivel național, Ministerul Sănătății a lansat o inițiativă prin care invită pacienții să își exprime, anonim și gratuit, opiniile despre internările recente. Campania se desfășoară prin intermediul unui chestionar online, accesibil printr-un simplu SMS.

Un mesaj text transmis sub egida Ministerului Sănătății, invită cetățenii să răspundă la opt întrebări esențiale referitoare la experiența lor în unitățile spitalicești. Această abordare digitală facilitează colectarea rapidă și eficientă a feedback-ului direct de la beneficiarii sistemului de sănătate.

Chestionarul acoperă aspecte cruciale ale îngrijirii medicale, începând cu satisfacția generală față de serviciile oferite de spital și curățenia din incintă. De asemenea, pacienții sunt întrebați dacă au fost nevoiți să achiziționeze medicamente sau alte materiale sanitare pe durata internării.

Un accent deosebit se pune pe calitatea interacțiunii cu personalul medical. Întrebările vizează mulțumirea față de activitatea și implicarea personalului, claritatea explicațiilor primite privind diagnosticul și tratamentul, precum și dacă ar recomanda spitalul unei persoane apropiate.

Alte aspecte importante abordate includ starea de sănătate a pacientului după externare, un indicator cheie al eficienței tratamentului. Un punct sensibil al chestionarului este întrebarea referitoare la solicitarea de bani sau alte tipuri de recompense din partea personalului medical, cu opțiunea de a sesiza acest fapt. Această ultimă întrebare subliniază angajamentul ministerului pentru transparență și combaterea practicilor ilegale.

Lansarea acestei campanii de feedback reprezintă un pas important în direcția creșterii calității actului medical și a responsabilității în sistemul sanitar românesc. Prin colectarea directă a experiențelor pacienților, autoritățile își propun să identifice punctele slabe și să implementeze măsuri concrete de îmbunătățire a serviciilor de sănătate.

"În indicatorii de performanță, pentru șeful de secție se va introduce satisfacția pacientului. Pacientul, la externare, sau aparținătorul, după caz, va completa un formular, cel mai probabil tot online. Acele SMS-uri pe care le primiți atunci când vă externați vor fi mai complexe. Și răspunsurile vor aborda nu doar întrebări dacă vi s-a cerut sau nu plată informală, ci vor aborda și întrebări privind calitatea și satisfacția pacientului cu privire la unitatea sanitară și la serviciul medical pe care l-a primit.

Aceste formulare se centralizează la Ministerul Sănătății, dar odată cu noile modificări și cu noii indicatori care se vor suprapune șefului de secție, respectiv managerului, vor fi cuantificate la nivelul unității sanitare", a spus ministrul la Antena 3 CNN, citat și de Agerpres.

Care sunt întrebările la care trebuie să răspundă pacienții

1. Cât de mulțumit ați fost de serviciile oferite de spital? (cu opțiuni de răspuns de la 1 la 5, unde 1 este "Total nemulțumit" și 5 este "Total  mulțumit")

2. Cât de mulțumit ați fost de curățenia din spital? (cu aceleași opțiuni de răspuns de la 1 la 5)

3. Ați fost nevoit să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare pe durata internării? (Opțiuni de răspuns: Da / Nu)

4. Cât de mulțumit ați fost de activitatea și implicarea personalului medical (medici, asistenți, infirmiere)? (cu opțiuni de răspuns de la 1 la 5)

5. Ați primit explicații clare despre diagnostic și tratament? (Opțiuni de răspuns: Da / Nu)

6. Ați recomanda spitalul unei persoane apropiate? (Opțiuni de răspuns: Da / Nu)

7. Cum vă simțiți după externare comparativ cu momentul internării? (Opțiuni de răspuns: "Mult mai bine", "Mai bine", "La fel", "Mai rău", "Mult mai rău")

8. Vi s-au solicitat bani sau alte recompense din partea personalului medical? (Opțiuni de răspuns: Da / Nu, cu o opțiune suplimentară "Doresc să sesisez acest fapt")

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250