Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Acest aliment poate duce la declanșarea diabetului. Acest aliment popular care ar putea crește în mod tăcut riscul de a dezvolta această afecțiune cronică.
Vezi și: Osteoporoza, boala tăcută care reprezintă o amenințare ascunsă. Vitamina care ameliorează simptomele
Diabetul de tip 2 este o tulburare gravă a nivelului de zahăr din sânge, cu consecințe pe termen lung. Adesea asociat cu stilul de viață și dieta, cercetările recente evidențiază un aliment popular care ar putea crește în mod tăcut riscul de a dezvolta această afecțiune cronică.
Un studiu publicat în British Medical Journal (BMJ) a asociat consumul regulat de orez alb cu un risc crescut de diabet de tip 2. Cercetătorii au analizat datele din patru studii importante care au implicat participanți din Asia (China și Japonia), Statele Unite și Australia. La începutul cercetării, niciunul dintre participanți nu avea diabet.
Rezultatele au dezvăluit un tipar surprinzător:
- În țările asiatice, oamenii consumau aproximativ patru porții de orez alb pe zi.
- În țările vestice, media era de mai puțin de cinci porții pe săptămână.
Pentru fiecare porție suplimentară de orez alb consumată pe zi, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 creștea cu aproximativ 10%.
Orezul alb - FOTO: Freepik@lifeforstock
Potrivit profesorului Qi Sun de la Harvard School of Public Health, conținutul ridicat de carbohidrați și nivelul scăzut de fibre din orezul alb ar putea explica legătura acestuia cu riscul de diabet. Orezul alb provoacă creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce, în timp, poate duce la rezistență la insulină - un factor cheie în dezvoltarea diabetului de tip 2.
Alți carbohidrați cum ar fi pâinea albă, pastele și cartofii, pot prezenta un risc similar dacă sunt consumați frecvent. Totuși, înlocuirea acestora cu alternative integrale ar putea reduce semnificativ șansele de a dezvolta această afecțiune.
În mod interesant, un experiment realizat de BBC TV cu Dr. Denise Robertson, cercetător principal în nutriție la Universitatea din Surrey, a descoperit că pastele reci sau reîncălzite se transformă în "amidon rezistent". Amidonul rezistent încetinește creșterea nivelului de zahăr din sânge, sugerând că metodele de preparare a alimentelor pot influența riscul de diabet.
Serviciul Național de Sănătate (NHS) atrage atenția că simptomele diabetului de tip 2 pot fi subtile și mulți indivizi nu realizează că au această afecțiune. Semnele comune includ:
- Urinări frecvente, mai ales noaptea
- Sete excesivă
- Oboseală
- Pierdere inexplicabilă în greutate
- Mâncărime persistentă sau candidoză în zona genitală
- Tăieturi și răni care se vindecă lent
- Vedere încețoșată
Dacă observați oricare dintre aceste simptome, este esențial să cereți sfatul unui medic.
Vezi și: Paracetamolul, nociv în cazul vârstnicilor. Studiul de 20 de ani care relevă riscuri grave
Diabetes UK subliniază că o dietă sănătoasă și echilibrată este esențială pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase și pentru reducerea riscului de diabet de tip 2. Înlocuirea carbohidraților rafinați, cum ar fi orezul alb, cu opțiuni integrale reprezintă un pas simplu, dar eficient către o sănătate mai bună.
Deși orezul alb rămâne un aliment de bază în multe diete, moderarea și alegerile alternative pot face o diferență semnificativă în gestionarea sănătății tale.
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.