EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Acest aliment pe care multe țări l-au interzis chiar și în cazul animalelor, încă este intens folosit la noi în țară. Ligia Pop ne-a explicat despre ce aliment este vorba, de fapt....
De-a lungul anilor, soia a fost promovată ca un aliment de bază în dietele sănătoase, fiind adesea considerată o sursă valoroasă de proteine vegetale. Totuși, din ce în ce mai mulți specialiști în nutriție pun la îndoială beneficiile acesteia și ridică semne de întrebare cu privire la impactul său asupra sănătății.
Ligia Pop, nutriționist cu o vastă experiență și autoare a opt cărți despre alimentația sănătoasă, este una dintre vocile care avertizează asupra riscurilor consumului de soia. Într-un interviu exclusiv pentru DC MEDICAL, Ligia Pop explică de ce consideră soia un aliment nesănătos și cum percepția despre aceasta s-a schimbat în țările dezvoltate.
"Eu niciodată nu am fost pro-soia. Am studiat foarte mult subiectul și consider că nu este un aliment pentru oameni, fiindcă a fost interzis în foarte multe țări, inclusiv chiar și în alimentația animalelor. Nu este un aliment considerat sănătos. Sunt atât de multe variante mai prețioase nutrițional decât soia", a explicat Ligia Pop, nutriționist și autoare a opt cărți despre alimentația sănătoasă, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Soia în alimentația umană: O alegere nesănătoasă?
Ligia Pop explică faptul că soia a beneficiat de o promovare intensă în România, însă, în opinia sa, nu se compară din punct de vedere nutrițional cu alte alimente mai valoroase.
De asemenea, nutriționista subliniază faptul că soia a fost interzisă în alimentația animalelor în numeroase țări, iar acest aspect ar putea ridica semne de întrebare asupra beneficiilor sale pentru oameni.
"Soia a avut parte de o promovare foarte mare în țara noastră, dar în alte țări foarte dezvoltare, precum Elveția, SUA, Germania, deja a fost diminuată această mediatizare și au venit alte studii care au susținut că nu este atât de sănătoasă și că trebuie înlocuită cu alte alimente sănătoase", a explicat Ligia Pop, nutriționist și autoare a opt cărți despre alimentația sănătoasă, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Deși soia oferă numeroase beneficii pentru sănătate, este important să fiți conștienți de potențialele efecte negative, mai ales în cazul persoanelor cu anumite afecțiuni de sănătate sau sensibilități.

Soia - FOTO: Freepik@amirax545
Alergia la soia
Soia este un alergen frecvent, mai ales în rândul copiilor. Reacțiile alergice pot varia de la simptome ușoare, precum urticarie și umflături, până la anafilaxie severă. Persoanele cu alergie la soia trebuie să evite toate produsele care conțin soia.
Funcția tiroidiană
Unele studii sugerează că izoflavonoidele din soia pot interfera cu funcția tiroidiană, în special la persoanele care au afecțiuni tiroidiene preexistente. De exemplu, o revizuire a constatat că alimentele pe bază de soia pot inhiba absorbția medicamentelor pentru hormonii tiroidieni necesari în tratamentul hipotiroidismului.
Probleme digestive
Consumul de soia poate cauza probleme digestive ușoare, cum ar fi constipație, balonare și greață. Aceste simptome sunt, de obicei, ușoare și apar la unele persoane, potrivit WebMD.
Soia modificată genetic
Au existat îngrijorări cu privire la soia modificată genetic (OMG) și posibilele reacții alergice mai severe sau noi. Totuși, o revizuire din 2017 a indicat că proteinele alergene din soia OMG sunt similare cu cele din soia convențională, sugerând că soia OMG este sigură și are o alergenicitate scăzută.
Funcția cognitivă
Unele studii observaționale au ridicat îngrijorări cu privire la impactul consumului de soia asupra funcției cognitive. De exemplu, Studiul de Îmbătrânire Honolulu-Asia a constatat că un consum mai mare de tofu la mijlocul vieții, în rândul bărbaților, a fost asociat cu semne de tulburări cognitive și atrofie cerebrală în viața târzie, potrivit National Library of Medicine.
Deși soia este un aliment hrănitor pentru mulți, persoanele cu alergii la soia, afecțiuni tiroidiene sau sensibilități digestive ar trebui să fie precauți. Ca și în cazul oricărui alt ingredient alimentar, este recomandat să consultați un profesionist în domeniul sănătății pentru a determina ce este mai bine pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate.
-
-
-
Ce se întâmplă cu concediile medicale. Alexandru Rogobete, anunț06.11.2025, 16:22
-
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural06.11.2025, 11:53
-
Tinctura care reglează ciclul menstrual și susține ficatul06.11.2025, 10:05
EXCLUSIV Campania RESPIR 2025: GINA, standardul de aur pentru pacienții cu astm sever
EXCLUSIV Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
EXCLUSIV "Știm exact ce provoacă infarct și AVC cu mulți ani înainte!" Lecția profesorului John Deanfield, cardiolog de renume
EXCLUSIV Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
EXCLUSIV Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
EXCLUSIV Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
EXCLUSIV Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
EXCLUSIV Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
EXCLUSIV Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
EXCLUSIV Cum să monitorizezi tensiunea în sarcină, pe săptămâni. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Atunci se poate complica
EXCLUSIV Ce înseamnă, de fapt, menopauza. Dr. Virginia Țârlea: Orice femeie trebuie să știe asta
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
EXCLUSIV Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
EXCLUSIV Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
EXCLUSIV Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
EXCLUSIV Sarcina și urgențele obstetricale, ce trebuie să știe viitoarele mame. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Impact major
EXCLUSIV Cefaleea, o problemă globală de sănătate. Peste un miliard de oameni suferă de migrenă
Neurofeedback, soluția modernă pentru echilibru mental și performanță, la Dr. PSY
EXCLUSIV Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
EXCLUSIV Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
