E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta

Știai că un aditiv alimentar folosit în biscuiți și brioșe ar putea fi cauza unor inflamații cronice. Cercetătorii francezi au descoperit că sensibilitatea la E466 - un emulgator comun în alimentele procesate...
Cercetătorii francezi au reuşit să arate, după ce au studiat microbiota intestinală, că sensibilitatea la un aditiv prezent în numeroase alimente procesate, precum biscuiţi, sosuri şi brioşe, variază de la o persoană la alta, deschizând astfel calea spre o nutriţie personalizată, informează AFP, citează Agerpres.
Utilizat de industria agroalimentară pentru îmbunătăţirea texturii şi prelungirea duratei de conservare a produselor, E466, un emulgator - Carboximetilceluloza - diminuează diversitatea bacteriilor ce compun flora intestinală (microbiota) şi favorizează inflamaţia intestinală cronică, au demonstrat mai multe studii precedente.
Aceste inflamaţii intestinale cronice ar putea duce la dezvoltarea unor patologii caracterizate prin inflamarea peretelui unei părţi a tubului digestiv (boala Chron, rectocolite hemoragice), afecţiuni de care suferă aproximativ 20 de milioane de persoane la nivel mondial, a raportat Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale din Franţa (INSERM).
Publicat luni în revista ştiinţifică Gut, un studiu condus de Benoit Chassaing, cercetător în cadrul INSERM, aflat la conducerea unei echipe de cercetare de la Institutul Pasteur din Paris, a sugerat că emulgatorul E466 are un impact negativ asupra microbiotei intestinale la anumite persoane, dar nu şi la altele, şi că ar fi posibil să se prevadă sensibilitatea unei persoane la emulgatorii alimentari.
Această sensibilitate a putut fi observată atât la persoanele sănătoase, cât şi la pacienţii care suferă de maladii inflamatorii cronice, analizând comunitatea microbiană din intestin datorită unor abordări ce au vizat reproducerea microbiotei în laborator şi unor studii metagenomice, tehnici ce permit studierea în amănunţime a microbiotei intestinale.
Transplantând la şoareci microbiota unui eşantion fecal uman, s-a arătat că anumite persoane posedă o microbiotă foarte sensibilă la emulgatorul E466, provocând o puternică inflamaţie intestinală, în timp ce altele au o microbiotă rezistentă la acest aditiv alimentar.
Studiul sugerează astfel că ar fi posibil să se prevadă sensibilitatea unei anumite persoane la emulgatorii alimentari graţie unor analize ale microbiotei.
Elucidarea rolului bacteriilor care joacă un rol în sensibilitatea la agenţi emulgatori va trebui să facă obiectul unor studii viitoare.
De asemenea, "mecanismele responsabile pentru variaţiile între indivizi ce apar în privinţa sensibilităţii" la emulgatorul E466, precum şi "posibilitatea de a prezice acest parametru fără a expune (persoanele) la acest aditiv", rămân piste care vor trebui să fie cercetate, au concluzionat autorii studiului.
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.