Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Un studiu recent realizat de cercetători de la North Carolina State University a evidențiat faptul că sursa de proteine din alimentația unui organism poate modifica în mod semnificativ atât compoziția, cât și activitatea microbiomului intestinal – comunitatea microscopică care joacă un rol vital în sănătatea generală.
"Este ceva în neregulă cu ceea ce mâncăm astăzi și nu suntem nici pe departe aproape de a înțelege ce anume. Laboratorul nostru a dorit să afle cum influențează diferitele diete viața microbiană din intestin și ce fac, funcțional, acești microbi ca răspuns la dietă", a declarat Alfredo Blakeley-Ruiz, cercetător postdoctoral la NC State și coautor al studiului, potrivit Oxford Academic.
Experiment pe șoareci: ouă, orez brun, soia și drojdie
Cercetătorii au testat efectele unor surse specifice de proteine – provenite din albuș de ou, orez brun, soia și drojdie – asupra microbiomului intestinal al șoarecilor. Timp de o săptămână, fiecare grup de șoareci a fost hrănit cu o singură sursă de proteină, tocmai pentru a izola impactul fiecăreia asupra ecosistemului microbian intestinal.
Rezultatele au arătat modificări substanțiale în structura și funcționarea microbiomului în funcție de proteina consumată.
"Compoziția microbiomului intestinal s-a modificat considerabil de fiecare dată când am schimbat sursa de proteine. Cele mai mari efecte funcționale le-au avut orezul brun, drojdia și albușul de ou", a spus Blakeley-Ruiz.
Impact asupra metabolismului aminoacizilor și al zaharurilor complexe
Folosind o tehnică avansată de analiză numită metagenomică-metaproteomică, cercetătorii au descoperit că dietele influențează puternic două funcții majore ale microbiomului: metabolismul aminoacizilor și degradarea zaharurilor complexe.
"Dietele bazate pe orez brun și albuș de ou au crescut degradarea aminoacizilor în microbiomul intestinal al șoarecilor, ceea ce înseamnă că microbii descompuneau proteinele în loc să-și sintetizeze propriii aminoacizi.
Are sens, dat fiind că proteinele sunt formate din aminoacizi, dar vrem să înțelegem mai profund acest fenomen. Unii aminoacizi pot produce toxine sau pot influența axa intestin-creier, ceea ce poate avea implicații importante pentru sănătate", a explicat Blakeley-Ruiz.

Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive - FOTO: Freepik@hdesert
Albușul de ou, suspect principal în afectarea mucoasei intestinale
Un alt aspect revelator al studiului a fost legat de glicani – lanțuri lungi de zaharuri atașate proteinelor alimentare – și modul în care aceștia determină schimbări în activitatea microbiană. Proteinele din soia, orez, drojdie și, mai ales, albuș de ou, au modificat producția de enzime care descompun glicanii.
"Acest lucru ar putea avea o semnificație majoră pentru sănătate. În cazul dietei cu albuș de ou, o anumită bacterie a preluat controlul și a activat un set întreg de enzime pentru degradarea glicanică. Când am cultivat această bacterie în laborator, am descoperit că enzimele produse în prezența proteinei din albuș erau similare cu cele produse în medii care conțin mucină", a avertizat Blakeley-Ruiz.
Mucina este substanța care protejează mucoasa intestinală, formând un scut împotriva acizilor și agenților patogeni. Așadar, dacă bacteriile induc degradarea mucinei, ar putea slăbi această barieră naturală, favorizând afecțiuni digestive.
"Sunt entuziasmat să explorăm mai departe această posibilă legătură între expresia enzimelor care degradează glicanii și distrugerea mucinei de către microbiomul intestinal, în studiile viitoare", a adăugat cercetătorul.
Ce se întâmplă într-o dietă mixtă
Manuel Kleiner, profesor asociat în biologia microbiană și vegetală la NC State și coautor al studiului, a subliniat că aceste rezultate sunt un punct de plecare important, dar că mai sunt multe întrebări deschise.
"Unul dintre limitele studiului nostru este că dietele au fost foarte artificiale, ceea ce ar putea amplifica rezultatele.
Dar acum știm că albușul de ou are efecte extreme asupra microbiomului. În viitor, vrem să înțelegem care este mecanismul acestui efect într-o dietă mixtă, așa cum consumăm de obicei.
Studiul nostru arată nu doar ce specii bacteriene sunt prezente în intestin și cât de abundente sunt, ci și ce fac ele efectiv. În acest caz, se ocupă în mod specific de digestia glicanică. Rezultatul este o imagine foarte detaliată a ceea ce contează cu adevărat în intestin, în ceea ce privește dieta și funcționarea acestuia", a explicat Kleiner.
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică26.11.2025, 11:44
-
-
De ce crizele de tuse ne apucă seara. Cum prevenim26.11.2025, 08:51
-
Ceaiuri bune pentru copii: ce este sigur și ce nu25.11.2025, 21:23
-
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect25.11.2025, 19:26
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
EXCLUSIV Screening mobil pentru diabet în satele României. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România): Dăm speranță pacienților
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Forumul Român de Diabet: Boala afectează tot mai mulţi oameni aflaţi în perioada activă a vieţii
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
