Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive

Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Un studiu recent realizat de cercetători de la North Carolina State University a evidențiat faptul că sursa de proteine din alimentația unui organism poate modifica în mod semnificativ atât compoziția, cât și activitatea microbiomului intestinal – comunitatea microscopică care joacă un rol vital în sănătatea generală.
"Este ceva în neregulă cu ceea ce mâncăm astăzi și nu suntem nici pe departe aproape de a înțelege ce anume. Laboratorul nostru a dorit să afle cum influențează diferitele diete viața microbiană din intestin și ce fac, funcțional, acești microbi ca răspuns la dietă", a declarat Alfredo Blakeley-Ruiz, cercetător postdoctoral la NC State și coautor al studiului, potrivit Oxford Academic.
Experiment pe șoareci: ouă, orez brun, soia și drojdie
Cercetătorii au testat efectele unor surse specifice de proteine – provenite din albuș de ou, orez brun, soia și drojdie – asupra microbiomului intestinal al șoarecilor. Timp de o săptămână, fiecare grup de șoareci a fost hrănit cu o singură sursă de proteină, tocmai pentru a izola impactul fiecăreia asupra ecosistemului microbian intestinal.
Rezultatele au arătat modificări substanțiale în structura și funcționarea microbiomului în funcție de proteina consumată.
"Compoziția microbiomului intestinal s-a modificat considerabil de fiecare dată când am schimbat sursa de proteine. Cele mai mari efecte funcționale le-au avut orezul brun, drojdia și albușul de ou", a spus Blakeley-Ruiz.
Impact asupra metabolismului aminoacizilor și al zaharurilor complexe
Folosind o tehnică avansată de analiză numită metagenomică-metaproteomică, cercetătorii au descoperit că dietele influențează puternic două funcții majore ale microbiomului: metabolismul aminoacizilor și degradarea zaharurilor complexe.
"Dietele bazate pe orez brun și albuș de ou au crescut degradarea aminoacizilor în microbiomul intestinal al șoarecilor, ceea ce înseamnă că microbii descompuneau proteinele în loc să-și sintetizeze propriii aminoacizi.
Are sens, dat fiind că proteinele sunt formate din aminoacizi, dar vrem să înțelegem mai profund acest fenomen. Unii aminoacizi pot produce toxine sau pot influența axa intestin-creier, ceea ce poate avea implicații importante pentru sănătate", a explicat Blakeley-Ruiz.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive - FOTO: Freepik@hdesert
Albușul de ou, suspect principal în afectarea mucoasei intestinale
Un alt aspect revelator al studiului a fost legat de glicani – lanțuri lungi de zaharuri atașate proteinelor alimentare – și modul în care aceștia determină schimbări în activitatea microbiană. Proteinele din soia, orez, drojdie și, mai ales, albuș de ou, au modificat producția de enzime care descompun glicanii.
"Acest lucru ar putea avea o semnificație majoră pentru sănătate. În cazul dietei cu albuș de ou, o anumită bacterie a preluat controlul și a activat un set întreg de enzime pentru degradarea glicanică. Când am cultivat această bacterie în laborator, am descoperit că enzimele produse în prezența proteinei din albuș erau similare cu cele produse în medii care conțin mucină", a avertizat Blakeley-Ruiz.
Mucina este substanța care protejează mucoasa intestinală, formând un scut împotriva acizilor și agenților patogeni. Așadar, dacă bacteriile induc degradarea mucinei, ar putea slăbi această barieră naturală, favorizând afecțiuni digestive.
"Sunt entuziasmat să explorăm mai departe această posibilă legătură între expresia enzimelor care degradează glicanii și distrugerea mucinei de către microbiomul intestinal, în studiile viitoare", a adăugat cercetătorul.
Ce se întâmplă într-o dietă mixtă
Manuel Kleiner, profesor asociat în biologia microbiană și vegetală la NC State și coautor al studiului, a subliniat că aceste rezultate sunt un punct de plecare important, dar că mai sunt multe întrebări deschise.
"Unul dintre limitele studiului nostru este că dietele au fost foarte artificiale, ceea ce ar putea amplifica rezultatele.
Dar acum știm că albușul de ou are efecte extreme asupra microbiomului. În viitor, vrem să înțelegem care este mecanismul acestui efect într-o dietă mixtă, așa cum consumăm de obicei.
Studiul nostru arată nu doar ce specii bacteriene sunt prezente în intestin și cât de abundente sunt, ci și ce fac ele efectiv. În acest caz, se ocupă în mod specific de digestia glicanică. Rezultatul este o imagine foarte detaliată a ceea ce contează cu adevărat în intestin, în ceea ce privește dieta și funcționarea acestuia", a explicat Kleiner.
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
-
Ce se întâmplă cu corpul tău după 50 de ani. Schimbări surprinzătoare11.10.2025, 20:12
-
Joe Biden, diagnostic crunt. Cancerul s-a răspândit la oase11.10.2025, 18:51
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.