Riscul de diabet de tipul 2 și ceaiul verde

Consumul de ceai verde poate fi asociat cu o creştere a riscului de diabet de tipul 2, conform unui nou studiu.
Consumul de ceai verde a fost asociat cu o creştere a riscului de diabet de tipul 2 la adulţii chinezi participanţi la un studiu internaţional efectuat recent, citat luni de agenţia Xinhua. Cercetarea a fost realizată pe 119.373 de persoane înrolate în programele Studiul privind sănătatea femeilor din Shanghai (Shanghai Women's Health Study - SWHS) şi Studiul privind sănătatea bărbaţilor din Shanghai (Shanghai Men's Health Study - SMHS). SWHS şi SMHS sunt două studii de amploare iniţiate în anul 1996.
Datele prelevate au fost utilizate pentru a investiga indicatorii biologici genetici şi factorii de risc care contribuie la apariţia cancerelor şi a altor boli cronice. Niciunul dintre participanţii la această cercetare nu avea diabet la momentul înrolării. Subiecţii au furnizat detalii cu privire la consumul de ceai, inclusiv despre tipurile preferate şi cantităţile utilizate. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Fudan din China, Universitatea Vanderbilt din Statele Unite şi alte instituţii de cercetare au concluzionat că atât participanţii de sex feminin cât şi cei de sex masculin care consumau cantităţi mai mari de ceai verde prezentau un risc crescut de diabet de tipul 2. Cercetătorii au notat că această asociere pozitivă, cu referire la relaţia doză-efect, între aportul de ceai verde şi riscul de diabet de tip 2 nu a variat la persoanele obeze sau la fumători.
Descoperirea a fost publicată în International Journal of Epidemiology. Oamenii de ştiinţă au notat că este nevoie de continuarea studiilor pentru identificarea mecanismului care stă la baza acestei asocieri, sugerând că reziduurile de pesticide din frunzele de ceai ar putea juca un rol în acest sens. Ceaiul verde este o băutură populară, consumată în toată lumea. În ultimii ani, acest tip de ceai a câştigat popularitate fiind promovat drept o băutură sănătoasă. Până în prezent însă, oamenii de ştiinţă nu descoperiseră dovezi consistente cu privire la această asociere între consumul de ceai verde şi riscul de diabet de tip 2.
Un studiu realizat în Japonia, publicat în 2016 în Annals of Internal Medicine, a susţinut că persoanele care obişnuiau să bea cel puţin şase ceşti de ceai verde pe zi prezentau un risc cu 33% mai scăzut de a dezvolta diabet de tipul 2 în comparaţie cu cei care consumau o ceaşcă sau mai puţin pe săptămână. O altă cercetare, efectuată în Coreea de sud şi publicată în 2007 în jurnalul BioFactors, a susţinut că persoanele diagnosticate cu diabet ar trebui să bea mai puţin ceai verde după ce studiile efectuate pe animale au demonstrat că un aport crescut din această băutură ar putea provoca o creştere a nivelurilor glicemiei la şoarecii cu diabet.
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
-
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului25.08.2025, 21:39
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.