Alzheimer, trei boli de ochi duc la apariția demenției

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Bătrâni
Bătrâni

Poate un consult la ochi să vă spună dacă o să aveți Alzheimer? Ar putea ajuta la prevenire? Un studiu arată clar legătura dintre demență și trei boli oculare.

Legătura dintre Alzheimer și trei boli de ochi pare să fie validată de un studiu publicat în iulie 2018 al Alzheimer's& Dementia, Jurnalul Asociației Americane de Alzheimer. Cercetarea întărește legătura dintre glaucom, degenerescența maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică și Alzheimer, precizează health.harvard.edu.

„Viziunea mea și una dintre posibilele explicații pe care le prezintă autorii este că aceste trei boli oculare, Alzheimer și demența au o etiologie asociată (n. r. adică un factor cauzal comun). Toate sunt legate de boli cardiovasculare", afirmă Albert Hofman, șeful Epidemiologiei la Harvard T.H. Chan Școala de Sănătate Publică.

Specialistul mai spune că afecțiunea oftalmologică numită cataractă nu are nicio legătură evidentă cu riscul de a dezvolta demență. Deși cataracta e mai susceptibilă de a se dezvolta odată cu înaintarea în vârstă, ea nu pare să crească riscul de boli cardiovasculare, Alzheimer sau alte tipuri de demență.

Alzheimer. Cum se manifestă cele trei boli oculare ce „ar prezice" demența

Cei de la health.harvard.edu detaliază ce înseamnă fiecare dintre cele trei afecțiuni oculare legate de Alzheimer.

Ei scriu că glaucomul este o afecțiune marcată de o presiune crescută în ochi care poate duce la pierderea vederii și a fost legată de tensiunea arterială ridicată, diabetul zaharat și circulația sanguină slabă. A doua afecțiune - degenerescența maculară legată de vârstă presupune defalcarea (n.r. repartizarea/despărțirea) maculei, partea din retină responsabilă de vederea centrală; și acesta a fost legată de bolile cardiovasculare. A treia afecțiune - retinopatia diabetică apare la persoanele cu diabet zaharat atunci când nivelurile ridicate de zahăr din sânge produc daune vaselor de sânge în retină; sunt cunoscute legături puternice între diabet și probleme cardiovasculare.

Alzheimer. Circa 5.400 de participanți la studiu

Studiul s-a bazat pe datele obținute de la participanții unei cercetării începute în 1994. A și analizat subiecții la studiul demarat acum 25 de ani. În cifre, asta înseamnă: 5.400 de adulți fără demență a căror destin a fost urmărit până când fie au hotărât să iasă din studiu, fie au murit sau au dezvoltat demență; 3.800 de participanți analizați care aveau și nu aveau boli de ochi la debutul studiului; 792 dintre ei au continuat să dezvolte demență.

„Autorii studiului au constatat că persoanele cu degenerescență maculară legată de vârstă aveau 20% mai multe șanse de a dezvolta demență în comparație cu persoanele care nu au avut boala oculară. Persoanele cu retinopatie diabetică aveau 44% mai multe șanse de a dezvolta demență decât cele fără. Oamenii aflați în studiu cu un diagnostic recent de glaucom - dar nu și cei cu boală stabilită - au avut o rată de demență de 44% mai mare", o arată concluziile studiului, citate de health.harvard.edu.

Alzheimer. Cum prevenim demența

Examenele oftalmologice sunt valoroase pentru depistarea precoce a unor boli oculare ca ele să poată fi tratate. Însă, subliniază Albert Hofman, aceste consulturi oculare nu oferă încă multe informații care să anticipieze sănătatea creierului pe viitor.

Cum poate fi prevenită demența? „Făcând toate lucrurile pe care le-ai face pentru a preveni infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral sunt probabil benefice pentru a preveni boala Alzheimer", afirmă specialistul de la Harvard T.H. Chan Școala de Sănătate Publică.

Iar prin „toate lucrurile", doctorul se referă la: tratarea hipertensiunii arteriale și a colesterolului, o dietă sănătoasă, un somn suficient, un program de exerciții fizice regulate. Hofman atenționează și legat de moștenirea genetică subliniind că ar fi bine să se țină cont și de factorii de risc personal, de istoricul familial de boli cardiovasculare sau oculare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel