Alzheimer, diagnosticat foarte devreme printr-un examen la ochi?

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ochi
Ochi

În curând, cât te vei duce la oftalmolog ca să-ți controlezi dioptriile, ai putea afla și dacă ai sau nu Alzheimer, arată un studiu publicat astăzi!

Un studiu pe mai mult de 200 de persoane, de la Centrul de ochi Duke, publicat astăzi (11 martie) în revista Ophthalmology Retina sugerează că pierderea vaselor de sânge din retină ar putea semnala apariția Alzheimer.

La persoanele cu creier sanatos, vasele de sânge microscopice formează o rețea densă pe partea din spate a ochiului, în interiorul retinei, așa cum s-a putut vedea la 133 de participanți dintr-un grup de control.

Diferă numărul de capilare foarte mici

În ochii a 39 de persoane cu boala Alzheimer, această rețea de vase a fost mai puțin densă și chiar rară pe locuri. Diferențele în densitate au fost semnificative din punct de vedere statistic, după ce cercetătorii au controlat factorii incluzând vârsta, sexul și nivelul de educație, a declarat chirurgul oftalmolog dr. Sharon Fekrat, autorul senior al studiului.

La persoanele cu creier sănătos, vasele de sânge microscopice formează o rețea densă la partea din spate a ochiului interior

„Măsurăm vasele de sânge care nu pot fi văzute în timpul examenului obișnuit de ochi și facem asta cu o tehnologie neinvazivă relativ nouă, care ia imagini de înaltă rezoluție ale vaselor de sânge foarte mici în retină în doar câteva minute", a spus ea. „Este posibil ca aceste modificări ale densității vaselor sanguine în retină să reflecte ceea ce se întâmplă în vasele mici de sânge din creier, probabil înainte de a putea detecta orice schimbare a cogniției".

Investigații neinvazive

Studiul a constatat diferențe în retinele celor cu boala Alzheimer comparativ cu persoanele sănătoase și cu cei cu insuficiență cognitivă ușoară, adesea un precursor al bolii Alzheimer.

Cu aproape 35 de milioane de oameni cu boală Alzheimer (estimare) și fără tratamente viabile sau instrumente neinvazive pentru diagnosticarea precoce, povara asupra familiilor și a economiei este imensă. Oamenii de știință de la Centrul de ochi Duke și mulți alții au studiat numeroase modificări ale retinei care ar putea semnala probleme la creier, cum ar fi subțierea unor straturi nervoase retiniene.

„Știm că există schimbări care apar în creier în vasele mici de sânge la persoanele cu boală Alzheimer, și pentru că retina este o extensie a creierului, am vrut să investighăm dacă aceste modificări ar putea fi detectate în retină folosind o nouă tehnologie care este mai puțin invazivă și ușor de manevrat", a declarat dr. Dilraj S. Grewal, medic oftalmolog și chirurg de retină, principalul autor al studiului. Studiul Duke a folosit o tehnologie neinvazivă denumită angio-tomografie cu coerență optică (OCT). OCT utilizează unde luminoase care dezvăluie fluxul de sânge în fiecare strat al retinei.

Alzheimer, diagnosticat foarte devreme

O scanare OCT ar putea chiar să dezvăluie modificări în capilarele foarte mici – de dimensiuni de mai puțin de jumătate din lățimea firului de păr uman - înainte ca schimbările vaselor sanguine să apară pe o scanare a creierului, cum ar fi o angiogramă RMN sau angiogramă cerebrală, care evidențiază numai vasele de sânge mai mari. Mai mult, astfel de tehnici pentru a studia creierul sunt invazive și costisitoare.

„În cele din urmă, obiectivul nostru este să utilizăm această tehnologie pentru a detecta Alzheimer din timp, înainte de apariția primelor simptome evidente de pierdere de memorie, și să poată fi monitorizate aceste schimbări în timp, la participanții la studiile clinice care testează noi tratamente contra Alzheimer", a explicat dr. Fekrat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel