Fitonutrienți, fructe, legume: bolile de care ne protejează culorile

Fitonutrienții sunt cei ce dau culoare, la propriu, fructelor și legumelor, pe lângă gust și aromă. Aceștia feresc organismul de boli cronice.
Fitonutrienții sunt compuși care dau plantelor culoare, gust și aromă, dar întăresc și sistemul imunitar al legumei, fructului. La oameni, fitonutrienții din fructe și legume au efecte puternice împotriva cancerului, bolilor cardiace, împotriva bolilor cronice, se arată pe health.harvard.edu.
Potrivit sursei citate sunt cercetări care susțin că modelele alimentare care includ fructele și legumele pot fi protectoare față de anumite tipuri de cancer. Medicii sfătuiesc să consumăm legume și fructe de mai multe culori, menționează că fiecare culoare oferă beneficii variate pentru sănătate și nicio culoare nu este superioară alteia. Iar un echilibru între toate culorile este cel mai important.
La alimente precum merele, piersicile și vinetele ar fi bine să nu aruncăm pielea întrucât deține cea mai concentrată sursă de substanțe chimice benefice.
Fitonutrienți din fructe și legume, pe culori:
Roșu - bogat în licopenul carotenoid, pare să protejeze împotriva cancerului de prostată, precum și a bolilor cardiace și pulmonare. Alimente: căpșuni, afine, zmeură, roșii, cireșe, mere, sfeclă, pepene verde, struguri roșii, ardei roșii, ceapă roșie
Portocaliu și galben - beta-cryptothanxinul care susține comunicarea intracelulară și poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Alimente: morcovi, cartofi dulci, ardei galbeni, portocale, banane, ananas, mandarine, mango, dovleac, caise, piersici, pepene galben, porumb.
Verde - conțin substanțe chimice care blochează cancerul cum ar fi sulforafanul, izocianatul și indolii, care inhibă acțiunea substanțelor cancerigene. Alimente: spanac, avocado, sparanghel, anghinare, broccoli, varză, fructe de kiwi, verdețuri, ceai verde, ierburi verzi (rozmarin, mentă, salvie, cimbru și busuioc).
Albastru și violet – au puternici antioxidanți numiți antociani; despre ei se consideră că întârzie îmbătrânirea celulară și ajută inima prin blocarea formării cheagurilor de sânge. Alimente: afine, mure, struguri, stafide, vinete, prune, smochine, prune, lavandă, varză purpurie
Alb și maro – familia cepei are alicină, substanță cu proprietăți anti-tumorale. Alte alimente mai dețin flavonoide antioxidante precum quercetin și kaempferol. Alimente: ceapă, conopidă, usturoi, praz, ridichi, ciuperci.
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
-
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.