Cancerul de limbă, cât de înșelătoare pot fi simptomele

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Simptome
Simptome

Cancerul de limbă este o boală care  poate fi tratată, dar șansele de vindecare cresc cu cât este descoperită mai deveme. Simptomele, însă, pot fi înșelătoare.

Cancerul de limbă este un tip de cancer la nivelul gurii, sau cancer oral, care de obicei se dezvoltă în celulele scuamoase de pe suprafața limbii. Poate provoca tumori sau leziuni. Semnele cele mai vizibile ale cancerului limbii sunt o rană pe limbă care nu se vindecă și durere, potrivit medicalnewstoday.com.

Boala se poate dezvolta în două zone diferite ale limbii. Cancerul limbii se dezvoltă în partea din față a limbii, iar cel din spatele limbii este cunoscut sub numele de cancer orofaringian.

Simptomele cancerului oral pot include: pete roșii sau albe (leucoplazie orală) care apar pe mucoasa gurii sau limbii, răni și ulcerații la nivelul gurii care nu se vindecă, dureri în gât sau durere la înghițire, sentimentul că există ceva în gât, o limbă dureroasă, o voce răgușită, dificultate la mșcarea maxilarului sau a limbii, durere la nivelul gâtului sau urechii, pierderea dinților, umflare care durează mai mult de trei trei săptămâni, o umfltură sau nodul în gură, îngroșarea mucoasei gurii, protezele care nu se mai potrivesc corect.

Multe din semnele precoce ale cancerului de gură pot fi greu de observat, astfel încât oamenii să nu observe semne sau simptome atunci când cancerul se dezvoltă inițial.

Factori de risc pentru cancerul de limbă

Persoanele care prezintă un risc mai mare de cancer la nivelul gurii, cum ar fi cele care fumează sau beau excesiv, trebuie să rămână vigilente la orice semne precoce. De asemenea, aceștia ar trebui să programeze întâlniri regulate cu un medic sau medic dentist, care să-și poată examina gura și să identifice orice problemă.

Cel mai frecvent tip de cancer al limbii se numește carcinom cu celule scuamoase. Celulele scuamoase sunt celule subțiri, plate care sunt prezente pe suprafața pielii și a limbii, în mucoasa tractului digestiv și respirator și în mucoasa gurii, gâtului, tiroidei și laringelui.

Simptomele cancerului limbii sunt similare cu cele ale altor tipuri de cancer pe cale orală și, de asemenea, ele nu pot fi evidente în stadiile incipiente ale bolii.

Este, de asemenea, posibil ca oamenii să aibă unele dintre aceste simptome fără a avea cancer de limbă sau alt tip de cancer oral.

Experții nu înțeleg pe deplin de ce unii oameni fac cancer de limbă. Cu toate acestea, factorii de risc specifici pot crește probabilitatea unei persoane de a dezvolta această boală.

Factorii de risc cunoscuți includ:

• fumatul sau mestecarea tutunului

• consumul de alcool în exces

• o dietă scăzută în fructe și legume și bogată în carne roșie sau alimente prelucrate

• o infecție cu papilomavirus uman (HPV)

• o istorie familială a cancerelor limbii sau gurii

• cancere anterioare, în special alte tipuri de cancer scuamoase de celule

Bărbații în vârsăa sunt grupul cel mai expus riscului de cancer al limbii. Cancerul oral este cel mai frecvent la cei cu vârsta de peste 50 de ani.

Fumătorii care beau foarte mult au de 15 ori mai multe șanse de a dezvolta cancer oral decat alți oameni.

Printre factorii de risc suplimentari se numără:

• boala de reflux gastroesofagian (GERD)

• expunerea la anumite substanțe chimice, inclusiv azbest, acid sulfuric și formaldehidă

• igiena orală slabă sau alți factori care afectează gura, care provoacă iritații sau protezele care nu se potrivesc corespunzător

Cancerul limbii este vindecabil

Cancerul la limbă este posibil să se vindece, iar perspectivele sunt mai bune pentru persoanele care primesc un diagnostic precoce. Persoanele care au cancer care nu s-a răspândit au o rată mai mare de supraviețuire.

Rata de supraviețuire relativă de 5 ani pentru cancerul limbii este de 78% înainte de răspândirea cancerului, comparativ cu 36% după ce s-a răspândit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel