Băuturile calde provoacă într-adevăr cancer? Un specialist explică. Cum trebuie să bei cafeaua și ceaiul, de fapt?

cafea ceai fierbinte bauturi fierbinti - Foto: Freepik @EyeEm

Bei cafeaua sau ceaiul fierbinte? S-ar putea să faci cancer. Cum trebuie să bei, de fapt, orice băutura caldă.

Temperatura exactă la care trebuie preparat ceaiul sau servită cafeaua pentru a obține cea mai bună aromă este un subiect fierbinte de dezbatere.

Da, băuturile fierbinți pot fi prea fierbinți și sunt chiar asociate cu cancerul, dar uite ce arată dovezile.

Care este legătura dintre băuturile fierbinți și cancer?

Nu există dovezi care să demonstreze o legătură între băuturile fierbinți și cancerul de gât, iar dovezile privind legătura dintre băuturile fierbinți și cancerul de stomac sunt neclare. Dar există o legătură între băuturile fierbinți și cancerul de esofag.

În 2016, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a clasificat consumul de băuturi foarte fierbinți, adică peste 65 °C, ca „probabil cancerigen pentru oameni”, aceasta este aceeași categorie de risc ca emisiile din fumul de lemn din interior sau consumul excesiv de carne roșie, potrivit Reuters.

Raportul agenției a constatat că temperatura era responsabilă

Aceasta se bazează în principal pe dovezi din America de Sud, unde studiile au descoperit o legătură între consumul excesiv de maté – o băutură tradițională din plante, consumată de obicei la aproximativ 70 °C – și un risc mai mare de cancer esofagian.

Studii similare din Orientul Mijlociu, Africa și Asia au confirmat, de asemenea, legătura dintre consumul de băuturi foarte fierbinți și dezvoltarea cancerului esofagian.

Cu toate acestea, până de curând nu existau studii substanțiale care să exploreze această legătură în Europa și în alte populații occidentale.

Anul acesta, un studiu amplu realizat pe aproape jumătate de milion de adulți din Regatul Unit a confirmat că consumul de cantități mari de băuturi foarte fierbinți (ceai și cafea) era asociat cu cancerul esofagian.

Studiul a constatat că persoanele care beau opt sau mai multe cești pe zi de ceai sau cafea foarte fierbinți aveau o probabilitate de aproape șase ori mai mare de a dezvolta cancer esofagian, comparativ cu persoanele care nu consumau băuturi fierbinți.

Cum provoacă cancerul băuturile fierbinți?

Consumul de cantități mari de băuturi foarte fierbinți poate deteriora celulele din mucoasa esofagului și se crede că, în timp, acest lucru poate duce la dezvoltarea cancerului. Cercetătorii au propus pentru prima dată această legătură în urmă cu aproape 90 de ani.

Ceea ce știm despre modul în care băuturile fierbinți pot deteriora esofagul provine în principal din studii efectuate pe animale.

Apa foarte fierbinte poate accelera creșterea cancerului. Un studiu pe animale din 2016 a analizat șoareci predispuși la dezvoltarea cancerului. Șoarecii cărora li s-a administrat apă foarte fierbinte (70 °C) au fost mai predispuși să dezvolte leziuni precanceroase în esofag și mai repede, comparativ cu șoarecii cărora li s-a administrat apă la temperaturi mai scăzute.

O altă teorie este că leziunile cauzate de căldură la nivelul mucoasei esofagului slăbesc bariera normală a acestuia, crescând riscul de leziuni suplimentare cauzate de refluxul acid gastric (din stomac). În timp, aceste leziuni cronice pot crește riscul de apariție a cancerului esofagian.

Contează cât de mult bei?

Riscul de cancer poate depinde de cantitatea de lichid fierbinte consumată într-o singură repriză și de viteza cu care este consumată. Se pare că consumul unei cantități mari dintr-o singură dată este mai susceptibil să afecteze esofagul, provocând leziuni termice.

Într-un studiu, cercetătorii au măsurat temperatura din interiorul esofagului persoanelor care beau cafea fierbinte la diferite temperaturi.

Ei au descoperit că mărimea înghițiturii pe care o lua persoana avea un impact mai mare decât temperatura băuturii. O înghițitură foarte mare (20 de mililitri) de cafea la 65 °C creștea temperatura din interiorul esofagului cu până la 12 °C. În timp, înghițiturile mari pot duce la leziuni termice susținute care pot afecta celulele.

O înghițitură mică ocazională de cafea la 65 °C nu este susceptibilă să provoace probleme pe termen lung. Dar, de-a lungul anilor, consumul de cantități mari de băuturi foarte fierbinți ar putea crește riscul de cancer esofagian.

Care este temperatura sigură?

Temperaturile de preparare a băuturilor precum cafeaua sunt foarte ridicate, adesea apropiate de punctul de fierbere al apei.

De exemplu, băuturile calde la pachet pot fi uneori servite la temperaturi foarte ridicate (în jur de 90 °C) pentru a permite răcirea atunci când oamenii le beau mai târziu la birou sau acasă.

Un studiu din Statele Unite a calculat temperatura ideală pentru cafea, luând în considerare riscul de leziuni termice la esofag, păstrând în același timp aroma și gustul. Cercetătorii au ajuns la o temperatură optimă de 57,8 °C.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare