Cancer colorectal, obezitate: rolul surprinzător al sportului

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:

Cancer colorectal, obezitate. Riscul de cancer colorectal poate fi redus dacă pacienții obezi pierd din greutate, sugerează un studiu.

Mișcarea ar juca un rol esențial în reducerea riscului de cancer colorectal, după scăderea în greutate, sugerează un studiu. Acesta a demonstrat că exercițiile fizice ar avea un rol surprinzător: provoacă schimbări benefice în măduva osoasă. Cercetarea a fost realizată de specialiști de de la Universitatea Ottawa, Canada, și de la Universitatea Illinois, SUA, pe șoareci, potrivit unui comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

Ce zic studiile anterioare

Cercetările de până acum privind cancerul colorectal, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la nivel mondial, au dovedit că obezitatea și lipsa activității fizice cresc riscul de a dezvolta acest tip de cancer.

Iar studii recente sugerează că celulele din măduva osoasă care produc celule sanguine (celule hematopoietice) joacă un rol în dezvoltarea tumorilor canceroase în colon. Însă, nu s-a descoperit ce anume determină procesul în care pierderea în greutate și mișcarea afectează celulele hematopoietice și scade riscul de cancer.

Inflamație

Cercetătorii americani și canadieni au testat teoria lor pe șoareci cu cancer. I-au hrănit cu o dietă bogată în grăsimi, i-au transformat în obezi, iar apoi le-a schimbat dieta cu una specifică pentru rozătoare. Pe jumătate dintre ei i-au pus să facă mișcare, iar pe restul, nu.

Concluzia? După pierderea în greutate, șoareci care nu au făcut mișcare au avut niveluri mai mari de inflamație a măduvei osoase și acumulări de tesuturi grase mai mult în măduva osoasă. Lipsa exercițiului s-a văzut și în modificările cauzatoare de inflamație în celulele hematopoietice.

La ceilalți șoareci s-a observat mai puțină inflamație și mai puține șanse de formare a tumorilor după pierderea în greutate. S-a mai observat că la aceștia din urmă nivelul formării tumorilor a fost similară cu cea a șoarecilor expuși celulelor canceroase, dar nu au fost obezi.

Recomandări

Echipa de cercetare susține că obezitatea induce schimbări pe termen lung în dezvoltarea celulelor sanguine si în măduva osoasă, care persistă chiar și după ce greutatea și compozitia corporală s-au îmbunătățit. Iar persoanele obeze ar fi bine să ia în considerare schimbarea dietei și efectuarea de exerciții fizice pentru a reduce riscul de apariție a cancerului colorectal.

Studiul este publicat înainte de tipărit în Jurnalul American de Fiziologie-Endocrinologie și Metabolism. Se găsește AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel