De ce persoanele trecute de o anumită vârstă nu mai fac cancer
Cercetările arată că organismul vârstnicilor are mecanisme naturale care împiedică tumorile să se dezvolte. De la ce vârstă persoanele sunt protejate de cancer.
O descoperire surprinzătoare de la Universitatea Stanford arată că îmbătrânirea nu doar că aduce provocări pentru sănătate, ci poate proteja împotriva dezvoltării tumorilor. Cercetătorii au constatat că, deși mutațiile genetice care favorizează cancerul se acumulează odată cu vârsta, organismul dezvoltă mecanisme care limitează creșterea tumorilor.
Statisticile arată că riscul de cancer crește în mod constant până la vârsta adultă târzie, însă după 85 de ani acesta se stabilizează și chiar scade. Studiul realizat pe șoareci oferă o explicație biologică pentru acest fenomen misterios.
Șoarecii vârstnici, rezistenți la cancer
Echipa de la Stanford, condusă de Emily G. Shuldiner, Dmitri A. Petrov și Monte M. Winslow, a inițiat tumori pulmonare la șoareci prin aceeași mutație KRAS, un factor comun în cancerul uman.
- Șoarecii tineri (echivalentul adulților tineri) au dezvoltat tumori mari și numeroase.
- Șoarecii vârstnici (echivalentul persoanelor în vârstă) au avut tumori cu 2-3 ori mai mici și mai puține.
Rezultatele au arătat că îmbătrânirea reduce atât numărul tumorilor, cât și dimensiunea acestora.
Cum îmbătrânirea slăbește mutațiile care declanșează cancerul
Cercetătorii au analizat genele supresoare de tumori, "frânele" naturale ale organismului împotriva creșterii celulare necontrolate. Studiul a demonstrat că, la șoarecii vârstnici, mutațiile care ar fi accelerat cancerul la tineri aveau efect redus.
Un exemplu cheie: PTEN, o genă care controlează creșterea celulară. La șoarecii tineri, pierderea PTEN ducea la tumori rapide și mari. La șoarecii vârstnici, efectul era pe jumătate mai redus.
Îmbătrânirea rescrie semnalele celulare
Analiza moleculară a arătat că celulele canceroase din șoarecii bătrâni păstrează semnături moleculare specifice îmbătrânirii. Activitatea căii MAPK, care stimulează diviziunea celulară, era redusă, ceea ce împiedică tumorile să crească rapid.
Când PTEN a fost inactivată la șoarecii vârstnici, celulele și mediul lor înconjurător păreau "mai tinere" din punct de vedere molecular, demonstrând legături profunde între mecanismele de îmbătrânire și dezvoltarea cancerului.
Alte posibile explicații respinse
- Senescența celulară: Starea în care celulele încetează să se dividă nu a fost mecanismul principal.
- Îmbătrânirea sistemului imunitar: Modificările imune studiate nu au avut efect semnificativ asupra creșterii tumorale.
Astfel, efectul protector al îmbătrânirii pare să fie legat de modificările intrinseci ale țesuturilor și ale celulelor.
Ce înseamnă pentru oamenii vârstnici
La oameni, rata cancerului crește până la vârsta adultă târzie, apoi se stabilizează și poate scădea după 85 de ani. Studiul sugerează că aceasta nu este doar o chestiune de diagnostic redus, ci există o bază biologică reală: țesuturile vârstnice dezvoltă mecanisme care împiedică mutațiile să producă tumori.
Aceste descoperiri ar putea ghida noi strategii de prevenție și tratament al cancerului, adaptate la vârsta pacientului, și arată că organismul îmbătrânit are propria "apărare naturală" împotriva tumorilor.
-
Diabetul și sănătatea ficatului: care sunt riscurile interconectate14.11.2025, 14:49
-
-
-
De ce persoanele trecute de o anumită vârstă nu mai fac cancer14.11.2025, 13:25
-
Băuturile îndulcite, asociate cu riscul de cancer. Femeile, mai expuse
EXCLUSIV Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
EXCLUSIV România, pe locul 1 la infecțiile care duc la cancer. Dr. Beatrice Anghel: Țară fruntașă
Cancerul în stadiul 0: primul semn de avertizare. Multe femei îl ignoră. Uite de ce este atât de periculos
Cancerul, impact diferit. Femeile, mai afectate
Cancerul are un impact devastator asupra femeilor. Acestea sunt mult mai afectate de diagnosticul de cancer.
RMN-ul dezvăluie ce se întâmplă după tratamentul împotriva cancerului
Tratamentul oncologic, impact devastator. RMN-ul arată un adevăr șocant în cazul pacienților oncologici.
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
EXCLUSIV Cum prevenim cancerul. Recomandare de la medicul oncolog. Dr. Ioan Adrian Buda: Trebuie să ne ocupăm de ce putem noi să facem pentru a preveni boala
EXCLUSIV Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Cancerul îți deturnează creierul și îți fură motivația. Descoperirea care răstoarnă tot ce știam despre apatia bolnavilor de cancer
De ce persoanele trecute de o anumită vârstă nu mai fac cancer
De ce cancerul la inimă este extrem de rar
Inteligența artificială prezice cancerul de sân cu 6 ani înainte să apară: "Sânul cu cancer a avut un scor dublu față de celălalt"
Cum poate inteligența artificială să identifice femeile cu risc de cancer de sân, cu mult timp înainte de diagnosticare.
Dr. Monica Pop, mesaj puternic despre cancer: Boală grea! Nu m-am vindecat
Supraviețuitorii tineri de cancer, risc crescut de deces din alte cauze, arată un studiu european
Supraviețuitorii de cancer, la mare risc. Medicii trag un semnal de alarmă despre adevărul cutremurător.
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Terapia care omoară celulele canceroase. E o nouă armă care elimină cele mai mici celule bolnave
Această terapie omoară celulele canceroase. E văzută ca o armă care elimină și cele mai mici celule bolnave.
Analiza de sânge poate detecta cancerul colorectal. Are o precizie de 95%
Un nou studiu arată că această analiză detectează cancerul colorectal în formă incipientă cu o precizie de 95%.
Băuturile calde provoacă într-adevăr cancer? Un specialist explică. Cum trebuie să bei cafeaua și ceaiul, de fapt?
EXCLUSIV Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Consumul regulat de pui, legătura cu riscul crescut de deces prematur din cauza cancerelor gastrointestinale
Carnea consumată frecvent care duce la CANCER. Îți afectează stomacul și crește riscul de deces. Crește riscul cu 27%.
Femeile cu studii superioare, risc crescut de cancer la sân cu până la 40%
Femeile care sunt cele mai predispose la cancer. Vezi dacă ești în situația asta.
