Vitamina D, ineficientă la obezi. Soluții

Dana Lascu |
Data publicării:
Suplimente
Suplimente

Un nou studiu publicat în The Journal of Bone and Mineral Research confirmă faptul că suplimentarea cu vitamina D este mai puțin eficientă la obezi și descoperă un mecanism biologic care explică această observație.

Homeostazia (proprietatea organismului de a menține niveluri optime ale unor parametri) normală a vitaminei D este esențială pentru sănătatea optimă; cu toate acestea, deficitul de vitamina D este o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Insuficiența vitaminei D este cel mai frecvent determinată de sinteza inadecvată a colecalciferolului și / sau de aportul insuficient de vitamina D, dar poate apărea și ca o consecință a stărilor patologice, cum ar fi obezitatea, notează autorii unui nou studiu publicat pe 21 februarie în The Journal of Bone and Mineral Research.

Suplimentele de vitamina D, ineficiente la obezi

Studiul lor arată că șoarecii obezi au niveluri foarte scăzute ale enzimei din ficat care transformă vitamina D în 25-hidroxivitamina D (calcidiol), care este forma majoră a vitaminei D din sânge. Prin urmare, poate fi mai eficientă tratarea insuficienței vitaminei D la persoanele cu obezitate cu calcidiol decât cu alte forme de vitamina D.

„Nivelurile scăzute circulante ale 25-hidroxivitaminei D sunt frecvente în obezitate și au fost atribuite „sechestrării" vitaminei D în celulele grase. Aici propunem un al doilea mecanism cu implicații biologice mai mari: obezitatea reduce capacitatea ficatului de a transforma vitamina D în 25-hidroxivitamina D", a spus autorul principal al studiului, Dr. Jeffrey Roizen, de la Spitalul de Copii din Philadelphia.

Legătura dintre cele două

„Observațiile noastre arată că acest prim pas în activarea vitaminei D este influențat de obezitate și sugerează că efectele legate de obezitate asupra ficatului pot avea efecte sistemice importante asupra metabolismului oaselor și mineralelor. În plus, în timp ce ne gândim adesea la scăderea nivelului de vitamina D care cauzează obezitate, această activitate arată că o boală sau patologie (cum ar fi obezitatea) poate provoca o scădere a vitaminei D", a continuat acesta.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel