EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale

Acest aliment pe care multe țări l-au interzis chiar și în cazul animalelor, încă este intens folosit la noi în țară. Ligia Pop ne-a explicat despre ce aliment este vorba, de fapt....
De-a lungul anilor, soia a fost promovată ca un aliment de bază în dietele sănătoase, fiind adesea considerată o sursă valoroasă de proteine vegetale. Totuși, din ce în ce mai mulți specialiști în nutriție pun la îndoială beneficiile acesteia și ridică semne de întrebare cu privire la impactul său asupra sănătății.
Ligia Pop, nutriționist cu o vastă experiență și autoare a opt cărți despre alimentația sănătoasă, este una dintre vocile care avertizează asupra riscurilor consumului de soia. Într-un interviu exclusiv pentru DC MEDICAL, Ligia Pop explică de ce consideră soia un aliment nesănătos și cum percepția despre aceasta s-a schimbat în țările dezvoltate.
"Eu niciodată nu am fost pro-soia. Am studiat foarte mult subiectul și consider că nu este un aliment pentru oameni, fiindcă a fost interzis în foarte multe țări, inclusiv chiar și în alimentația animalelor. Nu este un aliment considerat sănătos. Sunt atât de multe variante mai prețioase nutrițional decât soia", a explicat Ligia Pop, nutriționist și autoare a opt cărți despre alimentația sănătoasă, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Soia în alimentația umană: O alegere nesănătoasă?
Ligia Pop explică faptul că soia a beneficiat de o promovare intensă în România, însă, în opinia sa, nu se compară din punct de vedere nutrițional cu alte alimente mai valoroase.
De asemenea, nutriționista subliniază faptul că soia a fost interzisă în alimentația animalelor în numeroase țări, iar acest aspect ar putea ridica semne de întrebare asupra beneficiilor sale pentru oameni.
"Soia a avut parte de o promovare foarte mare în țara noastră, dar în alte țări foarte dezvoltare, precum Elveția, SUA, Germania, deja a fost diminuată această mediatizare și au venit alte studii care au susținut că nu este atât de sănătoasă și că trebuie înlocuită cu alte alimente sănătoase", a explicat Ligia Pop, nutriționist și autoare a opt cărți despre alimentația sănătoasă, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Deși soia oferă numeroase beneficii pentru sănătate, este important să fiți conștienți de potențialele efecte negative, mai ales în cazul persoanelor cu anumite afecțiuni de sănătate sau sensibilități.
Soia - FOTO: Freepik@amirax545
Alergia la soia
Soia este un alergen frecvent, mai ales în rândul copiilor. Reacțiile alergice pot varia de la simptome ușoare, precum urticarie și umflături, până la anafilaxie severă. Persoanele cu alergie la soia trebuie să evite toate produsele care conțin soia.
Funcția tiroidiană
Unele studii sugerează că izoflavonoidele din soia pot interfera cu funcția tiroidiană, în special la persoanele care au afecțiuni tiroidiene preexistente. De exemplu, o revizuire a constatat că alimentele pe bază de soia pot inhiba absorbția medicamentelor pentru hormonii tiroidieni necesari în tratamentul hipotiroidismului.
Probleme digestive
Consumul de soia poate cauza probleme digestive ușoare, cum ar fi constipație, balonare și greață. Aceste simptome sunt, de obicei, ușoare și apar la unele persoane, potrivit WebMD.
Soia modificată genetic
Au existat îngrijorări cu privire la soia modificată genetic (OMG) și posibilele reacții alergice mai severe sau noi. Totuși, o revizuire din 2017 a indicat că proteinele alergene din soia OMG sunt similare cu cele din soia convențională, sugerând că soia OMG este sigură și are o alergenicitate scăzută.
Funcția cognitivă
Unele studii observaționale au ridicat îngrijorări cu privire la impactul consumului de soia asupra funcției cognitive. De exemplu, Studiul de Îmbătrânire Honolulu-Asia a constatat că un consum mai mare de tofu la mijlocul vieții, în rândul bărbaților, a fost asociat cu semne de tulburări cognitive și atrofie cerebrală în viața târzie, potrivit National Library of Medicine.
Deși soia este un aliment hrănitor pentru mulți, persoanele cu alergii la soia, afecțiuni tiroidiene sau sensibilități digestive ar trebui să fie precauți. Ca și în cazul oricărui alt ingredient alimentar, este recomandat să consultați un profesionist în domeniul sănătății pentru a determina ce este mai bine pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate.
-
Dieta mediteraneană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Al patrulea transplant hepatic reușit la SANADOR. Dr. Dragoș Romanescu: Cel mai complex. Recuperare rapidă
Telechirurgia de la proiect militar la revoluție medicală în era conectivității globale. Dr. Mugurel Bosînceanu: E necesară o întreagă echipă
Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
Radioterapia de precizie, progrese. Dr. Matei Bâră: Control local al bolii. Reducerea efectelor adverse
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.