EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată

Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Vezi și: Alimentele ultraprocesate cresc riscul de îmbătrânire accelerată
Într-o perioadă în care tentațiile alimentare sunt la fiecare colț, educația nutrițională devine un subiect esențial, mai ales pentru tinerii care sunt expuși zilnic la produse procesate și nesănătoase.
De la gustările din școli și până la oferta variată din magazine, copiii și adolescenții se confruntă cu un mediu alimentar tot mai provocator. În acest context, specialiștii atrag atenția asupra importanței educației nutriționale, care ar trebui să înceapă încă din școli, nu doar la nivel teoretic, ci și prin aplicarea unor practici care să le formeze obiceiuri sănătoase pe termen lung.
Cea mai mare greșeală din alimentație
"Pe vremea noastră, la liceu, până seara nu mai aveam ce mânca. Magazinele erau goale. Dacă îți luai un măr de acasă sau un sandviș, era bine, dacă nu...Adulții puteau intra într-un restaurant, dar copiii nu aveau ce să mânânce de la chioșcuri. Acum, la fiecare colț te așteaptă ciocolată, cornuri, pateuri, foietaje, sticksuri, chipsuri", a spus jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Interviurile DC Medical și DC News.
Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, propune soluții concrete pentru a integra aceste lecții esențiale în viața de zi cu zi a elevilor, iar rezultatele ar putea schimba modul în care viitoarele generații se raportează la alimentație.
"Educația nutrițională ar trebui începută încă din școală, prin programe, prin introducerea noțiunilor de nutriție sănătoasă, inclusiv în programa școlară.
Nu e important doar să predăm, ci să punem și în practică, eventual niște ateliere la care copiii să fie învățați ce pun lângă o felie de pâine ca să fie corectă.
Farfuria corectă nu trebuie doar învățată, ci trebuie aplicată. La partea practică ne împotmolim cu toții. Majoritatea știm ce ar trebui să mâncăm, dar nu punem în practică.
Educație nutrițională - FOTO: Freepik@Wavebreak Media
Au apărut și caserole în care ne permit să ne compartimentăm prânzul sau gustarea. Folosind aceste caserole s-ar putea face partea practică în școli", a explicat Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu, medic specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice, medic Specialist Nefrologie, Asistent Universitar, Doctor în Științe Medicale, cu atestat în Ultrasonografie Generală, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Promovarea educației nutriționale în școli, începând de la cele mai fragede vârste, și aplicarea practică a noțiunilor de alimentație sănătoasă pot contribui semnificativ la combaterea obiceiurilor alimentare nesănătoase în rândul tinerelor generații.
Astfel, prin integrarea unor ateliere și prin folosirea unor metode simple, dar eficiente, cum ar fi caserolele compartimentate, copiii ar putea învăța nu doar ce trebuie să mănânce, ci și cum să aplice aceste cunoștințe în viața cotidiană.
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
Echinocțiu de toamnă 2025. Vlad Ciurea explică cum ne afectează micșorarea zilei starea și sănătatea
"Știm exact ce provoacă infarct și AVC cu mulți ani înainte!" Lecția profesorului John Deanfield, cardiolog de renume
Analiza sistemului medical românesc. Dr. Bogdan Andreescu, la DC Medical și DC News
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Campania RESPIR 2025: GINA, standardul de aur pentru pacienții cu astm sever
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
Educaţie pentru sănătate predată de medici în şcoli. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Vom trăi mai mult. Copiii noştri vor trăi mai mult şi mai bine
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.