EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată

Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Vezi și: Alimentele ultraprocesate cresc riscul de îmbătrânire accelerată
Într-o perioadă în care tentațiile alimentare sunt la fiecare colț, educația nutrițională devine un subiect esențial, mai ales pentru tinerii care sunt expuși zilnic la produse procesate și nesănătoase.
De la gustările din școli și până la oferta variată din magazine, copiii și adolescenții se confruntă cu un mediu alimentar tot mai provocator. În acest context, specialiștii atrag atenția asupra importanței educației nutriționale, care ar trebui să înceapă încă din școli, nu doar la nivel teoretic, ci și prin aplicarea unor practici care să le formeze obiceiuri sănătoase pe termen lung.
Cea mai mare greșeală din alimentație
"Pe vremea noastră, la liceu, până seara nu mai aveam ce mânca. Magazinele erau goale. Dacă îți luai un măr de acasă sau un sandviș, era bine, dacă nu...Adulții puteau intra într-un restaurant, dar copiii nu aveau ce să mânânce de la chioșcuri. Acum, la fiecare colț te așteaptă ciocolată, cornuri, pateuri, foietaje, sticksuri, chipsuri", a spus jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Interviurile DC Medical și DC News.
Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, propune soluții concrete pentru a integra aceste lecții esențiale în viața de zi cu zi a elevilor, iar rezultatele ar putea schimba modul în care viitoarele generații se raportează la alimentație.
"Educația nutrițională ar trebui începută încă din școală, prin programe, prin introducerea noțiunilor de nutriție sănătoasă, inclusiv în programa școlară.
Nu e important doar să predăm, ci să punem și în practică, eventual niște ateliere la care copiii să fie învățați ce pun lângă o felie de pâine ca să fie corectă.
Farfuria corectă nu trebuie doar învățată, ci trebuie aplicată. La partea practică ne împotmolim cu toții. Majoritatea știm ce ar trebui să mâncăm, dar nu punem în practică.
Educație nutrițională - FOTO: Freepik@Wavebreak Media
Au apărut și caserole în care ne permit să ne compartimentăm prânzul sau gustarea. Folosind aceste caserole s-ar putea face partea practică în școli", a explicat Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu, medic specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice, medic Specialist Nefrologie, Asistent Universitar, Doctor în Științe Medicale, cu atestat în Ultrasonografie Generală, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Promovarea educației nutriționale în școli, începând de la cele mai fragede vârste, și aplicarea practică a noțiunilor de alimentație sănătoasă pot contribui semnificativ la combaterea obiceiurilor alimentare nesănătoase în rândul tinerelor generații.
Astfel, prin integrarea unor ateliere și prin folosirea unor metode simple, dar eficiente, cum ar fi caserolele compartimentate, copiii ar putea învăța nu doar ce trebuie să mănânce, ci și cum să aplice aceste cunoștințe în viața cotidiană.
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
Al patrulea transplant hepatic reușit la SANADOR. Dr. Dragoș Romanescu: Cel mai complex. Recuperare rapidă
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Bristol Myers Squibb, 30 de ani în România. Cătălin Radu: Inovație, implicare și contribuție majoră la sănătate. Nu ne oprim niciodată. Asta face diferența
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Neurofeedback, soluția modernă pentru echilibru mental și performanță, la Dr. PSY
Chirurgia viitorului. Dr. Mugurel Bosînceanu, la Academia de Sănătate
Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
Educaţie pentru sănătate predată de medici în şcoli. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Vom trăi mai mult. Copiii noştri vor trăi mai mult şi mai bine
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.