Radioterapie, cancer: ce alungă oboseala dată de tratament

Florina Pop |
Data publicării:
Aparatul de radioterapie poate fi poziționat în jurul pacientului astfel încât fasciculul să atingă exact zona dorită. FOTO: SANADOR;
Aparatul de radioterapie poate fi poziționat în jurul pacientului astfel încât fasciculul să atingă exact zona dorită. FOTO: SANADOR;

Oboseala dată de radioterapie, adesea ignorată de bolnav, poate fi ameliorată sau evitată prin sport, spun medicii de la Spitalul Militar din București.

Senzația de oboseală fizică, emoțională care apare în urma radioterapiei este ameliorată, chiar evitată complet prin sport, susțin medici de la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Carol Davila" din București, într-o postare pe Facebook.

„Studiile arată că adoptarea unui program de exerciții fizice nu are efect numai asupra oboselii, ci poate oferi mai multe beneficii printre care: menținerea masei musculare, îmbunătățirea capacității de efort, a probelor biologice - colesterol, glicemie - , a calității vieții, a mobilității articulare, a tonusului muscular, și a flexibilității, evitarea cașecsiei, ameliorarea obezității, scăderea riscului de infecții, și așa mai departe", detaliază sursa citată.

Oboseala dată de radioterapie este un efect secundar întâlnit în timpul radioterapiei. Studiile susțin că acesta e cel mai frecvent simptom menționat de pacienții cu cancer.

Radioterapie, sport recomandat de medic

Radioterapeutul poate recomanda mai multe tipuri de exerciții fizice în funcție de locul unde se află formațiunea tumorală, de sex și de ce alte afecțiuni suferă pacientul: genoflexiuni, flotări, abdomene, urcatul scărilor, mers la pas alert, jogging, ciclism, sărit coarda, întinderi etc.

„Prin combinarea mai multor exerciții fizice pot rezulta programe de sport optimizate pentru nevoile pacientului, care maximizează beneficiile și minimizează detrimentele. Este recomandat ca pacientul să exerseze de minim 2-3 ori pe săptămână, alegând câteva exerciții care îi sunt mai ușor de executat. O sesiune de antrenament trebuie sa dureze între 20-60 de minute. În conformitate cu toleranța pacientului la sport, antrenamentul poate fi reevaluat în orice moment.

Majoritatea pacienților care suferă de cancer pot beneficia de includerea în rutina lor zilnică a unui program de exerciții fizice. Cu toate acestea, următoarele grupe de pacienți necesită precauție: pacientele cu cancer mamar - risc de edem al membrelor superioare - , pacienții cu colostomă - risc de infecții sau de ruperea pungii de colostomă - , pacienții cu edeme - risc de agravare a edemelor - , cu boli cardiovasculare, sau boli respiratorii - risc de agravare a bolilor asociate.

Pacienții care au fost supuși recent unei intervenții chirurgicale, trebuie să evite efortul fizic pînă la 4-8 săptămâni de la operație. Astfel rămâne la discreția medicului radioterapeut care este cel mai bun tip de exerciții pentru pacienții aflați în grija acestuia", se mai arată în postare.

În situația în care pacientul nu poate face sport, se recomandă ca acesta să adopte un stil de viață cât se poate de activ, adică să meargă pe jos, să urce scările.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel