6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Deși este considerat în mod obișnuit o legumă, dovleacul este, din punct de vedere științific, un fruct, deoarece conține semințe. Acestea fiind spuse, din punct de vedere nutrițional este mai asemănător cu legumele decât cu fructele. Dovleacul este considerat un superaliment, un titlu rezervat de obicei alimentelor naturale care sunt deosebit de bogate în nutrienți, fiind în același timp, în general, sărace în calorii.
În ciuda faptului că dovleacul se găsește adesea în dulciuri și deserturi, de fapt nu este foarte dulce, ceea ce îl face un ingredient perfect pentru gustări. Înainte de a te apuca de dovleac, iată câteva dintre beneficiile cunoscute pentru sănătate ale consumului de dovleac:
"Dovleacul este bogat în vitamina A, care este foarte bună pentru vedere și pentru întărirea sistemului imunitar", a declarat dieticianul Julia Zumpano. Doar o singură porție (aproximativ 240 de grame) de dovleac poate furniza peste 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A.
De asemenea, acesta conține luteină și zeaxantină, compuși care vă protejează ochii de degenerescența maculară legată de vârstă și de cataractă.
"Dovleacul este bogat în potasiu, care este un ingredient cheie pentru sănătatea inimii", spune Zumpano. Aproximativ 240 de grame de dovleac conține 16% din cantitatea zilnică recomandată de potasiu. Și are, de asemenea, vitamina C, fibre și antioxidanți sănătoși pentru inimă, care pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă.
O porție de dovleac furnizează 19% din doza zilnică recomandată de vitamina C, un stimulent imunitar care ajută la reducerea deteriorării celulelor de către radicalii liberi (molecule instabile care se pot lega de celulele tale). De asemenea, dovleacul are și alți antioxidanți care întăresc imunitatea, inclusiv vitamina A, vitamina E și fier.
"Carotenoizii sunt pigmenți vegetali produși de plante galbene, portocalii și roșii, cum ar fi dovleceii, morcovii, dovleceii și roșiile", explică Zumpano. Carotenoizii combat efectele radicalilor liberi din organism, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer.
Dacă te preocupă meținerea greutății, dovleacul este o alegere bună. "Conține doar 50 de calorii pe cană și este și sățios", notează Zumpano. Aceeași porție oferă, de asemenea, trei grame de fibre, ceea ce vă poate menține mai mult timp senzația de sațietate.
După ce separați semințele de pulpa dovleacului, le puteți curăța, condimenta și prăji pentru o gustare hrănitoare. Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de dovleac includ un risc redus de cancer, îmbunătățirea sănătății intestinelor și a prostatei și un risc mai mic de boli de inimă.
"Sunt o gustare gustoasă, plină de proteine", spune Zumpano. Adăugați-le la o salată, fulgi de ovăz, granola de casă sau peste iaurt pentru un pic de crocant.
Dacă în mod obișnuit v-ați gândit la dovleac ca la un răsfăț de sezon, este timpul să vă regândiți. De ce să rezervați dovleacul doar pentru plăcinte și pentru cafeaua cu lapte de sezon, când există atât de multe moduri delicioase și sănătoase de a-l consuma pe tot parcursul anului?
Zumpano împărtășește câteva dintre recomandările ei preferate pentru a lucra dovleac în repertoriul dvs. obișnuit.
1. Prăjiți dovleacul la cuptor pentru o garnitură.
2. Amestecați piureul de dovleac sau conservele de dovleac în supe sau sosuri (chiar și în sosul de roșii) pentru a le îngroșa.
3. Înlocuiți grăsimea sau uleiul în pâine, brioșe și clătite cu dovleac
4. Adăugați dovleac în iaurtul simplu sau de vanilie cu puțin condiment de dovleac și doar un strop de miere.
5. Amestecați dovleacul într-un smoothie sau transformați-l într-o budincă sănătoasă.
Latte-urile condimentate cu dovleac pot fi subiectul a nenumărate dezbateri sociale, dar există multe motive să ne bucurăm de acest fruct de toamnă pe tot parcursul anului. Deși dovleceii proaspeți nu sunt în sezon până în toamnă, dovleacul conservat face ca acesta să fie ușor de procurat, ca să nu mai spunem că este delicios și sănătos de consumat pe tot parcursul anului.
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.