Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Salamul, un mezel consumat de foarte multă lume, este un tip de carne prelucrată cunoscută pentru aroma sa bogată și durata de valabilitate prelungită. Salamul este o carne uscată și fermentată, realizată de obicei din carne de porc sau vită.
Trebuie să vezi și:
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Cu toate acestea, consumul regulat de salam pe parcursul mai multor zile consecutive poate avea implicații semnificative asupra sănătății.
Ei bine, salamul este sărac în carbohidrați și calorii, dar furnizează o cantitate substanțială de proteine și grăsimi.
Salamul este deosebit de bogat în sodiu, doar trei felii furnizând între 516 și 678 miligrame, lucru care contribuie la o parte semnificativă a aportului zilnic recomandat.
În plus, salamul conține micronutrienți precum vitamina B12, niacină și zinc și tiamină, potrivit Healthline.
Totuși, consumul regulat de carne procesată precum salamul a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Conținutul ridicat de grăsimi saturate poate crește nivelul colesterolului LDL, în timp ce aportul excesiv de sodiu poate duce la hipertensiune.
Un aport mare de sodiu duce la retenție de apă, tensiune arterială crescută și un risc de cancer gastric.
Un studiu realizat de Universitatea din Oxford a constatat că fiecare consum mai mare de 50 g/zi de carne procesată crește riscul de boli coronariene cu 18%.
Mai mult, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) clasifică carnea procesată ca fiind cancerigenă din grupa 1, indicând dovezi suficiente că consumul acesteia cauzează cancer colorectal.
Mai exact, fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic crește riscul de cancer colorectal cu 18%.
Salamul crud poate fi contaminat cu bacterii precum Salmonella, E.coli sau Listeria. Este recomandat să fie încălzit la o temperatură internă de 74 grade Celcius pentru a elimina agenții patogeni.
În plus, consumul obișnuit de carne procesată precum salamul a fost asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2. Un studiu publicat în The Lancet Diabetes & Endocrinology a raportat că un consum zilnic de 50 de grame de carne procesată crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 15%.
Cercetările emergente sugerează o legătură între consumul de carne procesată și declinul cognitiv. Un studiu evidențiat de The Times a indicat că eliminarea cărnii roșii procesate din dietă ar putea reduce riscul de demență cu 20%.
Deși salamul poate fi savurat ocazional, este recomandat să se limiteze consumul acestuia pentru a reduce potențialele riscuri pentru sănătate.
Alegerea surselor de proteine slabe, cum ar fi carnea slabă, leguminoasele și alternativele pe bază de plante, poate contribui la o dietă echilibrată și la rezultate mai bune pentru sănătate.
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!