Trucul surprinzător care îți va face casa să miroasă minunat. Ce trebuie să faci
Aceste trucuri îți vor transforma casa într-o oază de relaxare care te îmbie cu un miros plăcut.
Usturoiul este un ingredient popular în gătit, dar evitați de mulți din cauza mirosului său puternic. Asta în ciuda faptului că are nujmeroase beneficii pentru sănătate date de compușii de sulf, formați atunci când un cățelul de usturoi este tocat, zdrobit sau mestecat.
Mai exact, este vorba despre aliina și alinoza, două substanțe care sunt despărțite de o membrană fină. În momentul în care pisăm sau zdrobim usturoiul membrana se sparge, iar cele două substanțe interacționează și formează alicina care are multiple beneficii pentru organism.
Şi pentru că usturoiul pisat merge de minune cu preparatele tradiționale românești, dar nu cel făcut cu maioneză care se găsește în comerț, medicul nutriționist Anca Hâncu a dezvăluit, la Antena1, un mic truc pentru a ne bucura de toate beneficiile acestui aliment fără a ne mai face griji de calorii.
„La mujdei am să vă spun secretul meu de gospodină. Amestec câțiva căței de usturoi cu blenderul, pun doar foarte puțin ulei, iar în rest pun apă minerală și atunci practic iau toate beneficiile usturoiului, fără a încărca cu foarte mult ulei, de fapt, cu foarte multe calorii”, a detaliat medicul nutriționist Anca Hâncu la Antena 1.
Usturoiul are numeroase beneficii pentru sănătate dovedite științific:
1. Conține compuși cu proprietăți medicinale puternice. Usturoiul este un antibiotic natural, antifungic, antiseptic, antiinflamator, antioxidant. Compușii de sulf din usturoi intră în organism din tractul digestiv și călătoresc în tot corpul, unde își exercită efectele biologice puternice.
Citiți și: De ce îți ia foc gura când mănânci usturoi
2. Usturoiul este foarte hrănitor şi are puține calorii
Un cățel de usturoi crud conține:
- Mangan: 2% din valoarea zilnică (DV)
- Vitamina B6: 2% din DV
- Vitamina C: 1% din DV
- Seleniu: 1% din DV
- Fibră: 0,06 grame
- calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier și vitamina B1
3. Usturoiul poate lupta împotriva bolilor, inclusiv a răcelii. Un studiu amplu, de 12 săptămâni, a constatat că un supliment zilnic de usturoi a redus numărul de răceli cu 63% în comparație cu un placebo.
Durata medie a simptomelor de răceală a fost, de asemenea, redusă cu 70%, de la 5 zile în grupul placebo la doar 1,5 zile în grupul cu usturoi. Un alt studiu a constatat că o doză mare de extract de usturoi a redus numărul de zile bolnave de răceală sau gripă cu 61%.
Citiți și: De ce bărbații cu hipertensiune trebuie să mănânce mai mult usturoi. STUDIU
4. Compușii activi din usturoi pot reduce tensiunea arterială. Bolile cardiovasculare precum atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt cele mai mari ucigașe din lume.
Hipertensiunea arterială sau hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori care provoacă aceste boli. Studiile umane au descoperit că suplimentele de usturoi au un impact semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială ridicată.
5. Usturoiul îmbunătățește nivelul de colesterol, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă. Usturoiul poate reduce colesterolul total și LDL.
Pentru cei cu colesterol ridicat, suplimentele de usturoi par să reducă colesterolul total și/sau LDL cu aproximativ 10-15%.
6. Usturoiul conține antioxidanți care susțin mecanismele de protecție ale organismului împotriva acțiunii radicalilor liberi.
Efectele combinate asupra reducerii colesterolului și a tensiunii arteriale, precum și proprietățile antioxidante, pot reduce riscul de boli comune ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și demența.
7. Usturoiul susţine longevitatea: Având în vedere efectele benefice asupra factorilor de risc importanți, cum ar fi tensiunea arterială, putem concluziona că usturoiul ne poate ajuta să trăim mai mult. Faptul că poate lupta împotriva bolilor infecțioase este și el un factor important, deoarece acestea sunt cauze frecvente de deces, în special la vârstnici sau la persoanele cu sisteme imunitare disfuncționale.
Cum scăpați de mirosul neplăcut al usturoiului, aflați AICI:
Aceste trucuri îți vor transforma casa într-o oază de relaxare care te îmbie cu un miros plăcut.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Hainele tale ies mereu pline de păr după spălare? Iată trucul genial pe care puțini îl știu și care îți va schimba complet rutina.
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Cum să cureți eficient ustensilele din lemn din bucătărie. Greșeala pe care ai făcut-o până acum care înmulțește bacteriile. Află acum!
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.