Cum se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Cât de important e să fie liniște în jur
Cum se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Cât de important e să fie liniște în jur și ce efect are asupra măsurătorilor.
Vezi și: Urcatul scărilor reduce hipertensiunea arterială. 5 minute pe zi au efect major
Cercetările leagă consumul de lapte de riscuri pentru sănătatea inimii la femei. Un studiu recent de la Universitatea Uppsala din Suedia a ridicat îngrijorări cu privire la consumul regulat de lapte și impactul său potențial asupra sănătății inimii, în special la femei.
Conform cercetării, consumul zilnic de 400 ml sau mai mult de lapte de vacă ar putea fi legat de un risc cu 5% mai mare de boală coronariană la femei, o afecțiune adesea denumită "ucigaș tăcut" din cauza lipsei simptomelor. Riscul pentru inimă pare să crească la o cantitate mai mare de lapte consumat zilnic, arătând o creștere de 12% a riscului pentru 600 ml pe zi și de 21% pentru 800 ml.
Oamenii de știință suspectează că lactoza, zahărul din laptele de vacă, este un factor principal în acest risc crescut, provocând inflamații și deteriorări celulare care pot duce la o îmbătrânire mai rapidă a inimii. Interesant este că acest risc pare a fi unic pentru femei, cercetătorii observând că bărbații par să poată digera lactoza fără a experimenta aceleași efecte dăunătoare, potrivit BMC Medicine.
Vezi și: Afecțiunile cardiace, impact asupra creierului. Duc la degradarea neuronală
Vezi și: Singurătatea, asociată cu mortalitatea crescută. Supraviețuitorii de cancer, cei mai afectați
Autorii studiului recomandă trecerea la produse lactate fermentate, precum iaurtul sau smântâna, care ar putea oferi o opțiune mai sigură pentru consumatorii de lapte. Aceste alternative pot oferi beneficii nutriționale similare fără riscurile pentru inimă asociate cu laptele nefermentat.
Profesorul Karl Michaëlsson, unul dintre autorii studiului, a subliniat că "înlocuirea laptelui nefermentat cu o cantitate moderată de lapte fermentat ar putea reduce riscurile" asociate cu bolile de inimă, potrivit Mirror.
Vezi și: Spitalul care nu are nicio infecție nosocomială. Prof. dr. Marian Burcea: Măsuri stricte
Consumul zilnic de lapte, asociat cu bolile de inimă - FOTO: Freepik@Flowo
British Heart Foundation (BHF) a răspuns la aceste concluzii, amintind publicului că laptele rămâne o sursă bună de proteine și calciu. Deși BHF nu recomandă eliminarea laptelui din diete, încurajează persoanele preocupate de aportul caloric să opteze pentru variante cu un conținut redus de grăsimi. Această abordare, sugerează ei, poate ajuta la echilibrarea riscurilor potențiale fără a renunța la beneficiile nutriționale ale laptelui.
Cum se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Cât de important e să fie liniște în jur și ce efect are asupra măsurătorilor.
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
Infecția banală care duce la probleme cardiace. Riscurile sunt extrem de ridicate.
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este importantă valoarea.
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele.
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră. Nu este vorba de durerea în piept.
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Milioane de pacienți cu boli cardiovasculare nu primesc tratamentul necesar pentru a preveni complicațiile fatale.
Acest simptomul comun îți arată că ai probleme cu inima. De obicei, apare dimineața. Poate duce inclusiv la deces.
Această decizie banală îți distruge inima. Duce la creșterea semnificativă a tensiunii arteriale.
Hipertensiunea arterială are un efect devastator asupra creierului.