EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen

De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Vezi și: Testul de câteva secunde care îți arată că ai probleme hepatice. Picioarele, principalul indicator
Roșiile sunt un ingredient esențial în multe preparate culinare, dar puțini știu că gătirea acestora poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate.
Roșiile sunt sursa principală de licopen, un antioxidant care a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă și cancer. Deși este, din punct de vedere botanic, un fruct, este, în general, consumată și preparată ca o legumă.
Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, potasiu, folat și vitamina K. De obicei, când sunt coapte, roșiile sunt roșii, dar pot apărea și într-o varietate de culori, inclusiv galben, portocaliu, verde și violet. În plus, există multe subspecii de roșii cu forme și arome diferite, potrivit Healthline.
Roșiile gătite, sursă importantă de licopen
Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, că procesul de gătire al roșiilor contribuie la eliberarea unei cantități mai mari de licopen, un antioxidant cu proprietăți benefice pentru organism.
"Roșiile, când le gătim, eliberează mai mult licopen decât atunci când sunt crude. Îmbunătățim calitatea tomatei pe care o consumăm, gătind-o. În plus, dacă a fost o specie care nu e foarte ușor digerabilă, creștem biodisponibilitatea licopenului prin gătire.
Licopenul care este un antioxidant foarte important, este mai biodisponibil atunci când gătim roșiile", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Vezi și: Cât de grav este dacă uiți anumite lucruri. Impactul asupra creierului
Roșii - FOTO: Freepik@vecstock
Licopenul, beneficii
Consumul de roșii poate contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral, datorită conținutului ridicat de licopen, un antioxidant valoros.
Licopenul, un carotenoid ce conferă fructelor și legumelor culorile lor vibrante de roșu, portocaliu și galben, are proprietăți antioxidante puternice, care ajută la eliminarea radicalilor liberi nocivi ce pot provoca daune ADN-ului și celulelor fragile.
Dr. Edward Giovannucci, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard School of Public Health, subliniază importanța licopenului.
"Forma moleculei de licopen o face foarte eficientă în neutralizarea radicalilor liberi. Deși nu înțelegem pe deplin acest mecanism, licopenul poate avea caracteristici unice care protejează celulele într-un mod în care alți antioxidanți nu o pot face", a subliniat dr. Edward Giovannucci.
Cercetările anterioare, unele conduse chiar de dr. Giovannucci, sugerează că o dietă bogată în alimente cu licopen poate reduce riscul de cancer de prostată și alte tipuri de cancer. Recent, o echipă de cercetători finlandezi a publicat un studiu în revista Neurology, care corelează nivelurile de licopen din sânge cu protecția împotriva accidentelor vasculare cerebrale.
Studiul, care a urmărit peste o mie de bărbați de vârstă mijlocie timp de 12 ani, a constatat că bărbații cu cele mai mari concentrații de licopen în sânge aveau o probabilitate cu 55% mai mică de a suferi un accident vascular cerebral. Legătura cu licopenul s-a dovedit a fi și mai puternică (59%) în cazul accidentelor vasculare cerebrale cauzate de cheaguri de sânge, cele mai frecvente.
-
Dieta mediteraneană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Inovații care salvează vieți. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Tratamentul imuno-oncologic
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Inovația farma în comunism. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Nu se încuraja diferența de opinii
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.