Singurătatea, asociată cu mortalitatea crescută. Supraviețuitorii de cancer, cei mai afectați

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik
cancer - FOTO: Freepik

Pacienții oncologici prezintă un risc crescut de mortalitate, dar nu din cauza bolii în sine, ci din cauza unui lucru aparent banal.

Vezi și: Lecanemab, medicamentul pentru Alzheimer, asociat cu riscul de mortalitate

Un nou studiu relevă o legătură îngrijorătoare între singurătate și riscuri mai mari de mortalitate în rândul supraviețuitorilor de cancer, subliniind necesitatea integrării screening-ului pentru singurătate în îngrijirea oncologică și primară.

Studiul, condus de Jingxuan Zhao, MPH, și K. Robin Yabroff, PhD, MBA, de la Societatea Americană de Cancer, a folosit date din Health and Retirement Study din perioada 2008-2018. Cercetătorii au analizat o cohortă de 3.371 de supraviețuitori de cancer, cu vârste de 50 de ani și peste, acoperind 5.711 ani-personă de observație. Rezultatele au fost publicate în Journal of the National Comprehensive Cancer Network.

Metodologia studiului

Pentru a evalua singurătatea, studiul a utilizat o versiune prescurtată de 11 itemi ai Scalei de Singurătate UCLA. Singurătatea participanților a fost clasificată în patru niveluri:

- Scăzută/nu există

- Ușoară

- Moderată

- Severă.

Cercetătorii au aplicat modele Cox proporționale de risc în timp pentru a evalua relația dintre singurătate și mortalitate, folosind vârsta ca scală temporală. Datele de urmărire pentru mortalitate au fost colectate până pe 31 decembrie 2020, potrivit Medscape.

Rezultatele studiului

Studiul a constatat că niveluri mai mari de singurătate sunt asociate cu riscuri mai mari de mortalitate. Cel mai mare risc a fost observat în rândul persoanelor cu singurătate severă, care au avut un raport de risc ajustat de 1,67 (IC 95%, 1,25-2,23; P = .004). Acest risc a urmat un model de dozare-răspuns, cu riscul de mortalitate crescând pe măsură ce singurătatea se intensifica.

Descoperirile suplimentare au relevat că singurătatea era mai frecventă în rândul anumitor grupuri, inclusiv bărbați, persoane non-albe, persoanele necăsătorite, cei cu niveluri mai scăzute de educație, persoane cu mai multe afecțiuni de sănătate și cei care s-au simțit deprimați în anul precedent.

Vezi și: Ulcer: simptome și tratament. Primul semn pe care mulți îl ignoră. Dr. Bogdan Marțian: Apare des și este vindecabil

Singurătatea, asociată cu mortalitatea crescută - FOTO: Freepik@chatchanan366

Implicații

Autorii pledează pentru screening-ul de rutină al singurătății în îngrijirea supraviețuitorilor de cancer. Ei sugerează că integrarea acestei practici ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu risc mai mare și la facilitarea intervențiilor necesare.

"Descoperirile noastre sugerează că screening-ul pacienților pentru singurătate ar trebui să fie o componentă a îngrijirii supraviețuitorilor și de preocupare pentru clinicienii din îngrijirea primară și oncologie, având în vedere asociațiile adverse potențiale ale singurătății și riscului de mortalitate", au subliniat autorii.

Aceștia au solicitat, de asemenea, evaluări continue ale impacturilor pe termen lung ale izolării sociale cauzate de pandemie.

Vezi și: Helicobacter pylori, bacteria care îți distruge stomacul și produce ulcer și cancer gastric. Dr. Bogdan Marțian: E martor al suferinței

Limitările studiului

Studiul a avut mai multe limitări. S-a bazat pe o scală prescurtată de evaluare a singurătății și pe date auto-raportate, ceea ce poate afecta precizia. În plus, informațiile detaliate legate de cancer, cum ar fi tipul, stadiul și tratamentele, nu au fost colectate sistematic.

Dimensiunea eșantionului a limitat, de asemenea, capacitatea de a explora modul în care diferiți factori cheie ar putea modifica relația dintre singurătate și mortalitate. În plus, aproximativ 5% dintre participanți au fost excluși din cauza absenței variabilelor cheie.

Descoperirile studiului subliniază necesitatea critică de a aborda singurătatea în îngrijirea supraviețuitorilor de cancer pentru a îmbunătăți rezultatele și bunăstarea generală a supraviețuitorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel