Cancerul pancreatic și influența obiceiurilor de zi cu zi asupra riscului. Simptomele discrete pe care nu trebuie să le ignorăm

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancerul pancreatic Foto: Freepik @wavebreakmedia_micro
Cancerul pancreatic Foto: Freepik @wavebreakmedia_micro

Creșterea incidenței cancerului pancreatic la persoanele sub 50 de ani, combinată cu o lipsă de informare despre simptomele timpurii, subliniază nevoia urgentă de educație și prevenție.

Vezi și: Micul dejun care te ajută să slăbești. Alege alimente care îți susțin energia și pierderea în greutate

Un studiu recent realizat de Universitatea de Stat din Ohio a arătat că 53% dintre adulții sub 50 de ani nu recunosc semnele timpurii ale cancerului pancreatic, iar o treime cred că doar adulții mai în vârstă sunt expuși riscului.

Ratele cazurilor de cancer pancreatic cu debut precoce la persoanele sub 50 de ani sunt în creștere, doar 13% dintre pacienți supraviețuind la cinci ani după diagnostic. Cancerul pancreatic afectează pancreasul, un organ care ajută la digestie și este considerat rar.

Cu toate acestea, lipsa generală de cunoștințe cu privire la riscul de cancer pancreatic este îngrijorătoare, în special având în vedere ratele în creștere ale cazurilor cu debut precoce la persoanele sub 50 de ani.

Ratele cancerului pancreatic au crescut cu aproximativ 1% pe an, iar boala este mai frecvent întâlnită la persoanele în vârstă de 40 de ani. Această tendință este îngrijorătoare și necesită cercetări suplimentare pentru a înțelege motivele din spatele acestei tendințe.

Experții au împărtășit concepții greșite despre cancerul pancreatic și au oferit informații despre cum să ne menținem la curent cu riscul.

Semnele timpurii ale cancerului pancreatic

Un studiu arată că peste jumătate dintre adulții sub 50 de ani nu cunosc semnele de avertizare timpurie ale cancerului pancreatic, deoarece simptomele pot fi greu de recunoscut.

Majoritatea cazurilor de cancer pancreatic nu provoacă simptome până când boala nu este local avansată sau metastatică, ceea ce înseamnă că cancerul s-a răspândit în altă parte a corpului.

În momentul în care aceste simptome apar, ele tind să fie foarte nespecifice. Semnele de cancer pancreatic includ dureri abdominale sau de spate, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare, diaree, greață și diabet nou apărut.

În stadiile ulterioare ale cancerului pancreatic, persoanele pot dezvolta, de asemenea, icter, îngălbenirea pielii și a ochilor, urină închisă la culoare, scaun palid și mâncărimi ale pielii. Dacă cineva crede că s-ar putea confrunta cu icter, ar trebui să solicite imediat tratament medical.

Cu toate acestea, poate fi mai dificil să se decidă când să consulte un medic dacă se confruntă cu simptome mai nespecifice.

Marcovalerio Melis, chirurg oncolog la Northwell Health Lenox Hill Hospital, sugerează că, dacă simptomele durează mai mult de două până la trei luni, oamenii ar trebui să caute asistență medicală și să aducă problema în discuția medicului lor.

Citește și: Somnolența în timpul zilei: semn al unui risc mai mare de demență. Cum tulburările de somn influențează declinul mintal

Foto: Freepik @bili

Tinerii au un risc mic, dar în creștere, de cancer pancreatic

Un sondaj arată că o treime dintre oameni cred că doar persoanele în vârstă sunt expuse riscului de cancer pancreatic. Boala este mai îngrijorătoare pentru persoanele în vârstă, 90% din cazuri fiind diagnosticate la persoanele de peste 55 de ani.

Două treimi din decesele cauzate de cancerul pancreatic apar la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste. Cu toate acestea, persoanele mai tinere sunt diagnosticate mai frecvent.

În ultimul deceniu, s-a înregistrat o creștere mai mare a incidenței cancerului pancreatic la adulții tineri, în special la cei cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani.

Factorii de stil de viață, cum ar fi obezitatea, consumul de alcool, expunerile la mediu și modificările dietetice pot contribui la această tendință. Cu doar o creștere minoră a supraviețuirii și o incidență în creștere, se preconizează că, în următorii cinci ani, cancerul pancreatic va deveni a doua cauză principală a deceselor cauzate de cancer.

Cum să reduci riscul de cancer pancreatic

Cancerul pancreatic este o problemă gravă de sănătate care afectează aproximativ 10% din cazuri, potrivit Societății Americane de Cancer. Acest lucru se datorează mutațiilor genetice moștenite, cum ar fi BRCA1, BRCA2, PALB2 și sindromul Lynch și sindromul melanomului familial atipic cu alunițe multiple (FAMMM).

Cu toate acestea, o proporție semnificativă de cazuri sunt legate de factori de risc care pot fi modificați. Aceștia includ fumatul, diabetul, indicele de masă corporală (IMC) ridicat și consumul de alcool.

Fumatul este de două ori mai mare decât nefumătorii, dar renunțarea la fumat poate reduce semnificativ riscul. Diabetul a fost asociat cu o creștere de 1,5 până la două ori a riscului de cancer pancreatic, iar o dietă și un stil de viață sănătos pot ajuta la prevenirea sau inversarea apariției diabetului de tip 2.

Un IMC sau o greutate ridicată pot crește, de asemenea, riscul de cancer pancreatic, astfel încât oamenii ar trebui să mențină o greutate sănătoasă și să opteze pentru o dietă echilibrată bogată în fructe și legume.

Consumul de alcool este, de asemenea, asociat cu riscul de cancer pancreatic, consumul excesiv de alcool fiind legat și de pancreatită, un alt posibil factor de risc pentru această boală. Este esențial să se abordeze acești factori de risc pentru a reduce riscul de cancer pancreatic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel