Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
Deficiența de zinc este frecventă la persoanele cu boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și boala renală cronică. Persoanele cu nivel scăzut de zinc au, de asemenea, un risc mai mare pentru hipertensiune arterială.
Modul în care rinichii fie elimină sodiu în urină, fie îl reabsorb în organism - în special printr-o cale numită cotransportorul de clorură de sodiu (NCC) - joacă, de asemenea, un rol în controlul tensiunii arteriale.
Mai puțin sodiu în urină de obicei corespunde tensiunii arteriale mai mari. Cercetări recente au sugerat că zincul poate ajuta la reglarea proteinelor care la rândul lor reglează NCC, dar nu a fost examinată anterior o legătură directă între hipertensiune și deficitul de zinc.
Cercetătorii au comparat, de data aceasta, șoareci masculi cu deficienta de zinc cu grupe de control cu niveluri de zinc normale, sanatoase. Șoarecii cu deficiență de zinc au dezvoltat hipertensiune arterială și o scădere corespunzătoare a excreției urinare de sodiu.
Grupul de control nu a prezentat aceleași modificări. Un mic grup de șoareci cu deficit de zinc a fost hrănit cu o dietă bogată în zinc în timpul studiului. Odată ce zincul la aceste animale a atins niveluri adecvate, tensiunea arterială a început să scadă și nivelul de sodiu din urină a crescut.
„Aceste rezultate semnificative demonstrează că reabsorbția renală [sodică] joacă un rol critic în hipertensiunea indusă [de deficiența de zinc]”, a notat echipa de cercetători, conform unui material dat publicității de Asociația Americană de Fiziologie (American Physiological Society).
„Înțelegerea mecanismelor specifice prin care [deficitul de zinc] contribuie la disfuncția tensiunii arteriale poate avea un efect important asupra tratamentului hipertensiunii arteriale în bolile cronice", au adăugat cercetătorii.
Surse naturale de zinc sunt carnea de miel, de pui și de vacă, semințele de dovleac, năutul, pura de cacao și caju, chefirul și iaurtul, spanacul și ciupercile.
Datele abstracte ale studiului pot fi găsite AICI.
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
5 lucruri esențiale pe care supraviețuitorii unui infarct trebuie să le facă zilnic. Reduc șansele unui nou infarct.
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce simptome depinde răspunsul.
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Unul din trei atacuri de cord lovește în tăcere, fără dureri în piept și fără semnale clare. Medicii trag un semnal de alarmă.