Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Rata cardiacă de repaus (RHR), un factor știut de risc cardiovascular, se schimbă cu vârsta. Despre legătura dintre modificările acestei rate și riscul de a avea boli de inimă se cunosc puține. De la această idee au plecat cercetătorii suedezi într-un studiu care s-a întins pe 21 de ani.
„Scopul acestui studiu a fost, prin urmare, de a evalua impactul RHR la momentul inițial și modificarea RHR în timp, cu privire la riscul de deces și evenimente cardiovasculare", explică autorii cercetării în revista Open Heart, platforma Societății Britanice Cardiovasculare.
Surprinzător este că ritmul cardiac de repaus de 75 de bătăi pe minut se află în limitele considerate normale – între 50 și 100 de bătăi pe minut, se arată pe medicinenet.com.
Iar, potrivit studiului suedezilor, fiecare bătăie cardiacă suplimentară pe minut ar crește cu 3% riscul unei persoane de moarte timpurie, iar de a dezvolta o boală a inimii cu 2%. Cercetările au fost conduse de medicul Salim Bary Barywani, de la Academia Sahlgrenska din cadrul Universității din Gothenburg, Suedia.
La cercetare au participat circa 800 de bărbați, născuți în 1943, în Suedia. Autorii acesteia precizează pentru medicinenet.com că bărbații au completat, în 1993, chestionare despre stilul lor de viață și starea de sănătate. Li s-au făcut examene medicale complete, inclusiv măsurarea ritmului cardiac de odihnă. Acesta din urmă a fost măsurat ulterior în 2003 și 2014, pentru cei care mai trăiau.
În cei 21 de ani de studiu, circa 15% dintre participanții de la început au murit înainte să împlinească 71 de ani, iar 30% s-au îmbolnăvit de boli cardiovasculare.
În Open Heart, cercetătorii au subliniat că, în 1993, o rată a ritmului cardiac de repaus de 75 de bătăi sau mai mult a fost asociată cu un risc dublu de deces sau boli de inimă în anii următori față de o frecvență cardiacă de repaus de 55 de bătăi pe minut sau mai mică.
Cercetătorii suedezi subliniază că studiul este unul observațional și că ritmul cardiac de repaus este, probabil, un indicator al altor factori de risc cardiac.
Medicul Vincent Bufalino din cadrul Asociației Americane a Inimii, recomanda, potrivit medicinenet.com, celor care au o creștere a ritmului cardiac de repaus să-l îmbunătățească cu ajutorul aerobicului și să discute cu medicul despre cum să gestioneze factorii de risc pentru sănătatea inimii.
Studiul suedezilor, AICI.
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Acesta este medicamentul cel mai bun pentru a preveni evenimentele cauzate de bolile cardiace.
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce simptome depinde răspunsul.
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele.
Aceasta este boala gravă pe care o poți dezvolta dacă nu îți ții colesterolul sub control.
Infecția banală care duce la probleme cardiace. Riscurile sunt extrem de ridicate.
Această boală subdiagnosticată și netratată crește riscul de deces. Crește riscul de deces la 50% în decurs de 5 ani.