Atac de cord: de ce apare la oamenii până-n 40 de ani

Florina Pop |
Data publicării:
Bolile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare

Atacul de cord este o afecțiune întâlnită, mai nou, și la tineri. Plecând de la această idee, un cardiolog din Boston a făcut o cercetare de-a lungul a 10 ani.

Un studiu pe circa 2.100 de pacienți care au suferit un infarct și care au fost internați între 2000 și 2016 a fost făcut de medicul Ron Blankstein, cardiolog preventiv la Spitalul Brigham and Women's din Boston.

Acesta a arătat că 1 din 5 pacienți de 40 de ani sau mai tineri au suferit un infarct. Cardiologul atrăgea atenția că procentul de pacienți de și sub 40 de ani a crescut cu 2% în ultimii 10 ani, arată livescience.com.

Ron Blankstein declara presei americane că infarctul la cei sub 40 de ani era ceva extrem de rar, iar aceștia au acum 20 sau 30 de ani.

Vârsta nu ar fi un avantaj

Blankstein precizează că tinerii ce au 20 și 30 de ani și au suferit un atac de cord nu sunt feriți de pericolul de a dezvolta alte boli cardiovasculare. Specialistul sublinia că riscul de moarte este la aceștia la fel de mare ca și la oamenii peste 40 de ani. Specialistul sublinia că pacienții între 41 și 50 de ani au fost la fel de susceptibili de a muri după infarct. În concluzie, o vârstă tânără nu este neapărat un avantaj pentru cei ce au suferit un atac de cord.

Un alt aspect observat în studiu e că atât tinerii, cât și adulții mai în vârstă au prezentat aproximativ aceeași rată a factorilor de risc pentru bolile de inimă, incluzând diabet, hipertensiunea arterială.

Diferența

Cercetarea a mai evidențiat că 18% dintre tinerii ce au suferit un atac de cord au raportat un consum în exces de droguri precum marijuana și cocaină. Autorul studiului consideră că această raportare ar sugera că utilizarea acestor substanțe ar contribui la creșterea riscului de infarct la adulții tineri. Însă, pentru asta e nevoie de studii suplimentare, susține autorul cercetării.

Studiul a fost prezentat în martie, anul acesta, la Colegiul American de Cardiologie, iar rezultatele urmează să fie publicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel