Inimă, tensiune arterială. De ce nu e bun fumul de narghilea

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Fumul conține multe substanțe toxice, zic cercetătorii   FOTO: pexels.com
Fumul conține multe substanțe toxice, zic cercetătorii FOTO: pexels.com

Fumătorii de narghilea inhalează o mulțime de substanțe toxice care le pun în pericol inima și vasele de sânge, susține Asociația Americană a Inimii.

„Fumul de narghilea conține substanțe nocive, iar Asociația Americană a Inimii recomandă cu insistență evitarea utilizării tutunului sub orice formă", susține Aruni Bhatnagar, directorul centrului de Diabet și Obezitate din cadrul Universității din Louisville, citat de webmd.com. Acesta este liderul grupului care a dat public o declarație legat de ce înseamnă fumul de narghilea.

Acestra, potrivit lui Aruni, conține și substanțe chimice potențial nocive care pot afecta inima și vasele de sânge. Bhatnagar amintește de nicotină, poluanți atmosferici, substanțe organice volatile, hidrocarburi aromatice policiclice, plumb, cadmiu și arsen.

În opinia specialistului, nivelurile cele mai mari de substanțe sunt în fumul de narghilea decât în cel de țigară întrucât o sesiune de o jumătate de oră de tutun fumat într-o narghilea expune utilizatorul la un monoxid de carbon mai mult decât o singură țigară.

Risc crescut de boală coronariană

„Mulți tineri cred în mod eronat că tutunul de fumat dintr-o narghilea este mai puțin dăunător decât fumatul, deoarece tutunul este filtrat prin apă, dar nu există dovezi științifice care să susțină această afirmație", a spus Bhatnagar, potrivit sursei citate.

În Statele Unite, studiile recente arată că aproape 5% dintre elevii de liceu și aproape 14% dintre copiii cu vârste între 18 și 24 de ani folosesc narghileaua. Iar adulții tineri - 55% din fumătorii de narghilea la nivel național.

Specialiștii mai avertizează că există dovezi cum fumul de narghilea are un impact grav asupra ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, iar utilizarea cronică a fost legată de un risc crescut de boală coronariană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel