Boli de inimă. Studiu despre băuturile îndulcite cu zahăr

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Băuturile îndulcite cu zahăr nu ar face bine inimii, susține un studiu din SUA
Băuturile îndulcite cu zahăr nu ar face bine inimii, susține un studiu din SUA

Băuturile carbogazoase îndulcite artificial sau cu zahăr nu ar fi, în timp, sănătoase pentru inimă, susține un studiu recent publicat în America.

Cu cât mai mulți oameni au băut băuturi dulci, cu atât riscul lor de deces ar fi mai mare în cazul bolilor cardiovasculare, susține un studiu publicat în revista Circulation, anunță medicinenet.com.

„Acest studiu oferă o altă dovadă că ar trebui să reducem consumul de băuturi îndulcite cu zahăr. (...) Noile descoperiri nu dovedesc că băuturile zaharoase, în sine, cresc șansele de a muri de boli cardiovasculare,", susține Vasanti Malik, autoarea principală a cercetării, cercetătoare la Departamentul de Nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Însă, adaugă cercetătoarea, „multe studii au legat băuturile de efectele negative ale sănătății - inclusiv creșterea în greutate și riscurile sporite ale diabetului de tip 2, boli de inimă și accident vascular cerebral".

Cercetarea a arătat că femeile care au băut o mulțime de băuturi îndulcite artificial - patru sau mai multe pe zi - au avut un risc crescut de a muri (din orice cauză) în timpul perioadei de studiu. Vasanti Malik nu exclude ca îndulcitorii artificiali să fi jucat vreun rol în acest sens, deși studiul nu confirmă asta. O explicație, a susținut ea, ar fi „legătura cauzală".

Mii de participanți la studiu

Concluziile acestui studiu, derulat între 1980 și 2014, au la bază participarea a 37.700 de profesioniști din domeniul sănătății de sex masculin și 80.000 de asistente medicale.

În cele aproape patru decenii de cercetare, Aproape 7.900 de participanți au murit de boli de inima sau accident vascular cerebral.

„Persoanele care au băut regulat băuturi dulci au avut tendința să mănânce mai multă carne roșie și zahăr, și mai puține fructe și legume. Au făcut mai puțin sport, s-au îngrășat și unii s-au apucat de fumat comparativ cu persoanele care au băut rar astfel de băuturi. Chiar și atunci când echipa lui Malik a luat în considerare acești factori, legătura dintre băuturile zaharoase și decesele cardiovasculare a rămas", se precizează pe medicinenet.com.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel