Boli de inimă. Studiu despre băuturile îndulcite cu zahăr

Băuturile carbogazoase îndulcite artificial sau cu zahăr nu ar fi, în timp, sănătoase pentru inimă, susține un studiu recent publicat în America.
Cu cât mai mulți oameni au băut băuturi dulci, cu atât riscul lor de deces ar fi mai mare în cazul bolilor cardiovasculare, susține un studiu publicat în revista Circulation, anunță medicinenet.com.
„Acest studiu oferă o altă dovadă că ar trebui să reducem consumul de băuturi îndulcite cu zahăr. (...) Noile descoperiri nu dovedesc că băuturile zaharoase, în sine, cresc șansele de a muri de boli cardiovasculare,", susține Vasanti Malik, autoarea principală a cercetării, cercetătoare la Departamentul de Nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Însă, adaugă cercetătoarea, „multe studii au legat băuturile de efectele negative ale sănătății - inclusiv creșterea în greutate și riscurile sporite ale diabetului de tip 2, boli de inimă și accident vascular cerebral".
Cercetarea a arătat că femeile care au băut o mulțime de băuturi îndulcite artificial - patru sau mai multe pe zi - au avut un risc crescut de a muri (din orice cauză) în timpul perioadei de studiu. Vasanti Malik nu exclude ca îndulcitorii artificiali să fi jucat vreun rol în acest sens, deși studiul nu confirmă asta. O explicație, a susținut ea, ar fi „legătura cauzală".
Mii de participanți la studiu
Concluziile acestui studiu, derulat între 1980 și 2014, au la bază participarea a 37.700 de profesioniști din domeniul sănătății de sex masculin și 80.000 de asistente medicale.
În cele aproape patru decenii de cercetare, Aproape 7.900 de participanți au murit de boli de inima sau accident vascular cerebral.
„Persoanele care au băut regulat băuturi dulci au avut tendința să mănânce mai multă carne roșie și zahăr, și mai puține fructe și legume. Au făcut mai puțin sport, s-au îngrășat și unii s-au apucat de fumat comparativ cu persoanele care au băut rar astfel de băuturi. Chiar și atunci când echipa lui Malik a luat în considerare acești factori, legătura dintre băuturile zaharoase și decesele cardiovasculare a rămas", se precizează pe medicinenet.com.
Studiul poate fi găsit AICI.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.