Îndulcitorii, înlocuitorii zahărului, ajută la slăbit?

Dana Lascu |
Data publicării:
Sunt sau nu buni îndulcitorii?
Sunt sau nu buni îndulcitorii?

Termenii „înlocuitori de zahăr” sau „îndulcitori” reprezintă o capcană care acoperă o gamă largă de alternative. Dar valoarea lor ca ajutor pentru sănătate sau dietă este incertă.

Nu există dovezi convingătoare că îndulcitorii non-zahăr îmbunătățesc sănătatea sau că îi ajută pe oameni să piardă în greutate, a constatat o revizuire a 56 de studii publicate.

Mulți oameni mănâncă alimente și băuturi care conțin îndulcitori (înlocuitori de zahăr) din convingerea că aceștia ar fi mai sănătoși și, deși mulți îndulcitori non-zahăr sunt aprobați, dovezile cu privire la beneficiile și daunele lor potențiale sunt adesea limitate și contradictorii, conform cercetătorilor europeni care au realizat analiza publicată în BMJ.

Analiza, care a constatat că există prea puține dovezi care să indice dacă îndulcitorii ajută sau nu la scăderea în greutate, arată și că cea mai bună soluție este aceea de a reduce consumul de zahăr sau îndulcitori în general. Cercetătorii spun că trebuie să creștem aportul de apă și să alegem alimente cu conținut scăzut de zahăr sau sunt fără zahăr.

Ce îndulcitori sunt aprobați în Europa

O linguriță de îndulcitor poate fi de 100 de ori mai dulce decât zahărul dar cu mult mai puține calorii.

În Europa sunt aprobați următorii înducitori:

Îndulcitori puternici:

- Acesulfame K sau E950

- Aspartame sau E951

- Advantame sau E969

- Cyclamates sau E952

- Neohesperidine DC sau E959

- Neotame sau E961

- Saccharins sau E954

- Sare de Aspartame-Acesulfame sau E962

- Steviol glycosides sau E960

- Sucralose sau E955

- Thaumatin sau E957.

Înlocuiesc zahărul într-o varietate de alimente și băuturi procesate, cum ar fi: băuturi ne și alcoolice, aromate și carbogazoase, produse de cofetărie, deserturi, gemuri, gume de mestecat, pastile sau plicuri cu pulbere pentru masă

Îndulcitori de tip polioli:

- Erythritol sau E968,

- Isomalt sau E422,

- Lactitol sau E965,

- Maltitol sau E953,

- Mannitol sau E421,

- Polyglycitol Syrup sau E964,

- Sorbitol sau E420,

- Xylitol sau E967.

Aceștia înlocuiesc zahărul într-o varietate de alimente procesate precum dulciuri, prăjituri și produse de patiserie,înghețată și alte deserturi, gemuri, sucuri, fructe confiate, sosuri, sau sunt sub formă de pastile/pudră ca îndulcitori pentru masă.

Ce trebuie să știți:

Că toți îndulcitorii sunt, de fapt, carbohidrați, dar corpul nu îi absoarbe integral, așa că teoretic nu ridică nivelul de zahăr din sânge atât de mult ca zahărul. Chiar dacă sunt mai slab calorici, însă, pot avea efecte adverse nedorite, precum deranjamentele la stomac.

„Noii" îndulcitori sunt un produs diferit. Din ei, ce amia comună e ștevia, care este făcută din planta cu acelați nume. La fel și aceasta este disponibilă în mai multe forme.

Deși alternativele de zahăr cum ar fi mierea, melasa, siropul de arțar și nectarul de agave pot părea mai sănătoase decât zahărul alb prelucrat, caloriile lor sunt practic aceleași ca la zahăr.

Indiferent ce îndulcitor alegeți, urmăriți cât de mult folosiți. Un studiu suedez a constatat că persoanele care au doar două băuturi îndulcite pe zi, îndulcite natural sau artificial, își dublează riscul de diabet. Și că riscul crește odată cu numărul de băuturi pe care le bei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel