Îndulcitorii, înlocuitorii zahărului, ajută la slăbit?

Termenii „înlocuitori de zahăr” sau „îndulcitori” reprezintă o capcană care acoperă o gamă largă de alternative. Dar valoarea lor ca ajutor pentru sănătate sau dietă este...
Nu există dovezi convingătoare că îndulcitorii non-zahăr îmbunătățesc sănătatea sau că îi ajută pe oameni să piardă în greutate, a constatat o revizuire a 56 de studii publicate.
Mulți oameni mănâncă alimente și băuturi care conțin îndulcitori (înlocuitori de zahăr) din convingerea că aceștia ar fi mai sănătoși și, deși mulți îndulcitori non-zahăr sunt aprobați, dovezile cu privire la beneficiile și daunele lor potențiale sunt adesea limitate și contradictorii, conform cercetătorilor europeni care au realizat analiza publicată în BMJ.
Analiza, care a constatat că există prea puține dovezi care să indice dacă îndulcitorii ajută sau nu la scăderea în greutate, arată și că cea mai bună soluție este aceea de a reduce consumul de zahăr sau îndulcitori în general. Cercetătorii spun că trebuie să creștem aportul de apă și să alegem alimente cu conținut scăzut de zahăr sau sunt fără zahăr.
Ce îndulcitori sunt aprobați în Europa
O linguriță de îndulcitor poate fi de 100 de ori mai dulce decât zahărul dar cu mult mai puține calorii.
În Europa sunt aprobați următorii înducitori:
Îndulcitori puternici:
- Acesulfame K sau E950
- Aspartame sau E951
- Advantame sau E969
- Cyclamates sau E952
- Neohesperidine DC sau E959
- Neotame sau E961
- Saccharins sau E954
- Sare de Aspartame-Acesulfame sau E962
- Steviol glycosides sau E960
- Sucralose sau E955
- Thaumatin sau E957.
Înlocuiesc zahărul într-o varietate de alimente și băuturi procesate, cum ar fi: băuturi ne și alcoolice, aromate și carbogazoase, produse de cofetărie, deserturi, gemuri, gume de mestecat, pastile sau plicuri cu pulbere pentru masă
Îndulcitori de tip polioli:
- Erythritol sau E968,
- Isomalt sau E422,
- Lactitol sau E965,
- Maltitol sau E953,
- Mannitol sau E421,
- Polyglycitol Syrup sau E964,
- Sorbitol sau E420,
- Xylitol sau E967.
Aceștia înlocuiesc zahărul într-o varietate de alimente procesate precum dulciuri, prăjituri și produse de patiserie,înghețată și alte deserturi, gemuri, sucuri, fructe confiate, sosuri, sau sunt sub formă de pastile/pudră ca îndulcitori pentru masă.
Ce trebuie să știți:
Că toți îndulcitorii sunt, de fapt, carbohidrați, dar corpul nu îi absoarbe integral, așa că teoretic nu ridică nivelul de zahăr din sânge atât de mult ca zahărul. Chiar dacă sunt mai slab calorici, însă, pot avea efecte adverse nedorite, precum deranjamentele la stomac.
„Noii" îndulcitori sunt un produs diferit. Din ei, ce amia comună e ștevia, care este făcută din planta cu acelați nume. La fel și aceasta este disponibilă în mai multe forme.
Deși alternativele de zahăr cum ar fi mierea, melasa, siropul de arțar și nectarul de agave pot părea mai sănătoase decât zahărul alb prelucrat, caloriile lor sunt practic aceleași ca la zahăr.
Indiferent ce îndulcitor alegeți, urmăriți cât de mult folosiți. Un studiu suedez a constatat că persoanele care au doar două băuturi îndulcite pe zi, îndulcite natural sau artificial, își dublează riscul de diabet. Și că riscul crește odată cu numărul de băuturi pe care le bei.
-
-
Pierderea dinților ar putea fi un semnal mortal, arată un studiu21.10.2025, 13:27
-
-
-
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.