Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Alimentele prăjite în ulei vegetal sunt dintre cele mai consumate la nivel mondial. Pentru prima dată însă, oamenii de știință de la UMass Amherst și-au propus să examineze impactul consumului de ulei prăjit asupra bolii inflamatorii intestinale (IBD) și a cancerului de colon, folosind modele animale.
În lucrarea lor publicată chiar azi în Cancer Prevention Research, autorul principal și doctorandul Jianan Zhang, precum și profesorul asociat Guodong Zhang și șeful departamentului Eric Decker au arătat că hrănirea șoarecilor afectați de inflamație colonică exacerbată cu alimente prăjite în ulei a dus la creșterea tumorii și agravarea scurgerilor intestinale, răspândirea bacteriilor sau a produselor bacteriene toxice în fluxul sanguin.
„Persoanele cu inflamație colonică sau cancer de colon ar trebui să fie conștiente de această cercetare”, spune Jianan Zhang.
Guodong Zhang, al cărui laborator de știință alimentară se concentrează pe descoperirea de noi ținte celulare în tratamentul cancerului de colon și modul de reducere a riscurilor de boala inflamatorie intestinală, subliniază că „nu este mesajul nostru că uleiul de prăjire poate provoca cancer. Mai degrabă, noua cercetare sugerează că consumul de alimente prăjite poate exacerba și avansa afecțiunile colonului.
În Statele Unite, multe persoane au aceste boli, dar multe dintre ele pot mânca în continuare fast food și mâncare prăjită”, spune Guodong Zhang. „Dacă cineva are cancer cu boala inflamatorie intestinală sau cancer de colon și mănâncă acest tip de mâncare, există șansele ca acestea să facă bolile mai agresive.”
Pentru experimentele lor, cercetătorii au utilizat un eșantion real de ulei de canola, în care a fost gătit falafel la 162 grade C într-un prăjitor comercial standard la un restaurant din Amherst, Massachusetts. "Uleiul de canola este folosit pe scară largă în America pentru prăjire", spune Jianan Zhang.
Decker, expert în chimia lipidelor, a efectuat analiza uleiului, care suferă o serie de reacții chimice în timpul procesului de prăjire. El a caracterizat profilele de acizi grași, nivelul acizilor grași liberi și starea de oxidare.
O combinație de ulei de prăjit și ulei proaspăt a fost adăugată la dieta unui grup de șoareci. Grupul de control a fost hrănit dieta amestecată doar cu ulei proaspăt. „Am încercat să imităm dieta umană”, spune Guodong Zhang.
Cercetătorii au analizat efectele dietelor asupra inflamației colonice, creșterii tumorii de colon și scurgerilor intestinale, descoperind că dieta cu ulei prăjit a înrăutățit toate afecțiunile. „Tumorile s-au dublat ca mărime la grupul de studiu, față de grupul de control”, spune Guodong Zhang.
Pentru a testa ipoteza lor că oxidarea acizilor grași polinesaturați, care apare la încălzirea uleiului, este esențială în efectele inflamatorii, cercetătorii au izolat compușii polari din uleiul de prăjit și au hrănit șoarecii. Rezultatele au fost „foarte asemănătoare” cu cele din experimentul în care șoarecii au fost hrăniți cu ulei de prăjit, sugerând că compușii polari au mediat efectele inflamatorii.
Deși este nevoie de mai multe cercetări, cercetătorii speră că o mai bună înțelegere a impactului uleiului prăjit asupra sănătății va duce la orientări dietetice și politici de sănătate publică.
"Pentru persoanele cu boli inflamatorii ale intestinului sau care sunt predispuse la această boală este probabil o idee bună să mănânce mâncare mai puțin prăjită", spune Guodong Zhang.
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.