Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Diabetul de tip 2 are o incidență mai mare la persoanele care suferă de boala inflamatorie intestinală. De asemenea, cei diagnosticați din 2003 încoace au un risc smenificativ mai mare.
Pacienții cu boală inflamatorie intestinală au un risc crescut de diabet de tip 2, potrivit unui studiu publicat în Clinical Gastroenterology and Hepatology.
Tine Jess, doctor în medicină la Spitalul Bispebjerg și Frederiksberg din Copenhaga, Danemarca, și colegii săi au efectuat un studiu de cohortă bazat pe populație, care a implicat 6.028.844 de persoane în Danemarca pentru a examina riscul pe termen lung de diabet de tip 2 în rândul pacienților cu boala inflamatorie intestinală. Datele au fost comparate pentru persoanele cu și fără acest diagnostic din 1977 până în 2014.
Cercetătorii au descoperit că 3.436 de pacienți cu IBD au dezvoltat diabet de tip 2 din 736.072 persoane urmărite, comparativ cu 2.224 de cazuri așteptate (rata de incidență standardizată, 1,54). Riscul a fost semnificativ crescut pentru pacienții cu colită ulceroasă și pentru cei cu boală Crohn (rata de incindență standardizată de 1,54 și, respectiv, 1,57) și pentru femei și bărbați (1,51 și, respectiv, 1,57). Cel mai mare risc a fost observat în primul an după diagnosticul bolii inflamatorii intestinale (rata de incidență standardizată de 4.48), iar riscul a rămas crescut timp de 20 sau mai mulți ani după diagnostic (1,26). Nici frecvența contactelor medicale și nici expunerea la corticosteroizi nu au avut în vedere riscul crescut.
Riscul de diabet de tip 2 a fost semnificativ mai mare la pacienții care au primit un diagnostic de boala inflamatorie intestinală din 2003 până în 2014 față de cei diagnosticați din 1977 până în 1988 sau din 1989 până în 2002 (rata de incidență standardizată de 1,79 față de 1,47 și, respectiv, 1,48).
„Riscul a fost deosebit de ridicat la pacienții diagnosticați în noul mileniu, deci garantează cercetări suplimentare cu privire la impactul tratamentelor bolii inflamatorii intestinale asupra riscului de diabet”, scriu autorii.
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.