Diabet de tip 2, risc semnificativ mai mare la cei cu boala inflamatorie intestinală

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Diabetul are o incidență mai mare la cei cu boala inflamatorie intestinală
Diabetul are o incidență mai mare la cei cu boala inflamatorie intestinală

Diabetul de tip 2 are o incidență mai mare la persoanele care suferă de boala inflamatorie intestinală. De asemenea, cei diagnosticați din 2003 încoace au un risc smenificativ mai mare.

Pacienții cu boală inflamatorie intestinală au un risc crescut de diabet de tip 2, potrivit unui studiu publicat în Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Tine Jess, doctor în medicină la Spitalul Bispebjerg și Frederiksberg din Copenhaga, Danemarca, și colegii săi au efectuat un studiu de cohortă bazat pe populație, care a implicat 6.028.844 de persoane în Danemarca pentru a examina riscul pe termen lung de diabet de tip 2 în rândul pacienților cu boala inflamatorie intestinală. Datele au fost comparate pentru persoanele cu și fără acest diagnostic din 1977 până în 2014.

Cercetătorii au descoperit că 3.436 de pacienți cu IBD au dezvoltat diabet de tip 2 din 736.072 persoane urmărite, comparativ cu 2.224 de cazuri așteptate (rata de incidență standardizată, 1,54). Riscul a fost semnificativ crescut pentru pacienții cu colită ulceroasă și pentru cei cu boală Crohn (rata de incindență standardizată de 1,54 și, respectiv, 1,57) și pentru femei și bărbați (1,51 și, respectiv, 1,57). Cel mai mare risc a fost observat în primul an după diagnosticul bolii inflamatorii intestinale (rata de incidență standardizată de 4.48), iar riscul a rămas crescut timp de 20 sau mai mulți ani după diagnostic (1,26). Nici frecvența contactelor medicale și nici expunerea la corticosteroizi nu au avut în vedere riscul crescut.

Risc semnificativ mai mare la cei diagnosticați după 2003

Riscul de diabet de tip 2 a fost semnificativ mai mare la pacienții care au primit un diagnostic de boala inflamatorie intestinală din 2003 până în 2014 față de cei diagnosticați din 1977 până în 1988 sau din 1989 până în 2002 (rata de incidență standardizată de 1,79 față de 1,47 și, respectiv, 1,48).

„Riscul a fost deosebit de ridicat la pacienții diagnosticați în noul mileniu, deci garantează cercetări suplimentare cu privire la impactul tratamentelor bolii inflamatorii intestinale asupra riscului de diabet”, scriu autorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel