Antibioticele, risc mai mare de cancer intestinal. Ampicilina, amoxicilina și tetraciclina, efecte

Dana Lascu |
Data publicării:
Medicamentul are efecte adverse periculoase
Medicamentul are efecte adverse periculoase

Antibioticele sunt o clasă de medicamente care trebuie utilizate doar atunci când chiar e nevoie de ele, și nu trebuie luate după ureche sub nicio formă. Un studiu publicat ieri în jurnalul Gut aduce noi dovezi că utilizarea pe termen lung a antibioticelor, precum ampicilina și amoxicilina, este legată de un risc crescut de a face anumite forme de cancer intestinal. În schimb, în anumite cazuri tetraciclina scade riscul.

Utilizarea antibioticelor, pastile sau capsule, este legată de un risc crescut de cancer intestinal (de colon, în mod special), dar un risc mai mic de cancer rectal și depinde, într-o oarecare măsură, de tipul și clasa de medicamente prescrise, sugerează un studiu publicat online în jurnalul Gut, care face parfte din rețeaua BMJ.

Rezultatele noului studiu sugerează un tipar de risc care poate fi legat de diferențele în activitatea microbiomului intestinal (bacterii) de-a lungul lungimii intestinului și reiterează importanța prescrierii judicioase a antibioticelor, spun cercetătorii.

În 2010, pacienții din întreaga lume au luat aproximativ 70 de miliarde de doze de antibiotice - echivalentul a 10 doze fiecare. Antibioticele au un impact puternic și de lungă durată asupra microbiomului intestinal, modificând echilibrul bacteriilor utile și dăunătoare.

Cercetătorii au dorit să afle dacă acest lucru ar putea afecta riscul de cancer intestinal sau rectal și cum mai exact se întâmplă asta. Studiul s-a bazat pe datele reărezentative național din baza de date Clinical Practice Research Datalink (CPRD) între 1989 și 2012. Aceasta conține înregistrările medicale anonimizate de la aproximativ 11,3 milioane de persoane din 674 de clinici generale - aproximativ 7% din populația Regatului Unit.

Cercetătorii au colectat informații despre 28.930 de pacienți diagnosticați cu cancer intestinal (19.726) și rectal (9.254) în timpul unei perioade medii de monitorizare de 8 ani, iar pentru 137.077 de pacienți, adaptați ca vârstă și sex, care nu au dezvoltat aceste tipuri de cancer.

Antibioticele au fost prescrise la 70% (20.278) dintre pacienții cu cancer intestinal și rectal și la 68,5% (adică 93.862) dintre cei care nu au făcut cancer. Pentru aproape șase din 10 participanți la studiu au fost prescrise mai mult de o clasă de antibiotice.

Cei cu cancer de intestin aveau o probabilitate ai mare să fi avut prescrise antibiotice 71,5% față de 69%, cei care nu au făcut cancer. Nivelurile de expunere au fost comparabile în rândul celor care au dezvoltat cancer rectal (67%).

Pentru ce forme de cancer crește riscul

Asocierea dintre cancerul de intestin și utilizarea de antibiotice a fost evidentă în rândul pacienților care au luat aceste medicamente cu mai mult de 10 ani înainte de a le fi fost diagnosticat cancerul.

Pacienții care au dezvoltat cancer intestinal era mai probabil să fie luat antibiotice bacterii anaerobe, care nu au nevoie de oxigen pentru a trăi sau a se înmulți, precum și pentru cele aerobe - decât pacienții fără cancer.

Dar la pacienții cu cancer de rect s-a constatat probabilitatea mai mare de a fi a vut prescrise antibiotice care vizează bacteriile aerobe.

Situsul (localizarea) cancerului a fost asociat și el cu utilizarea de antibiotice. Cancerul de colon proximal – în prima parte și mijlocul intestinului - a fost asociat cu utilizarea antibioticelor care vizează bacteriile anaerobe, în comparație cu persoanele fără cancer.

Dar utilizarea antibioticelor nu a fost asociată cu cancerul de colon distal – din ultima parte a intestinului.

După ce au luat în considerare factorii potențial influenți, cum ar fi excesul de greutate, fumatul și băutul moderat până la greu, cercetătorii au constatat că utilizarea cumulativă de antibiotice pentru o perioadă relativ scurtă (+16 zile) a fost asociată cu un risc crescut de cancer de intestin, cu cel mai puternic impact pentru cancerul de colon proximal.

Reversul a fost valabil pentru cancerele rectale, unde utilizarea antibioticelor timp de peste 60 de zile a fost asociată cu un risc cu 15% mai mic comparativ cu nicio utilizare.

Ampicilina, amoxicilina și tetraciclina

Când analiza a fost limitată la pacienții cărora li s-a prescris o singură clasă de antibiotice, spre deosebire de niciuna, penicilinele au fost asociate constant cu un risc crescut de cancer intestinal al colonului proximal. Ampicilina / amoxicilina a fost penicilinele cel mai frecvent prescrise acestor pacienți.

În schimb, riscul mai mic de cancer rectal a fost asociat cu prescripții de tetracicline.

Acesta este un studiu observațional și, ca atare, nu poate stabili o relația cauză-efect, iar cercetătorii nu au fost capabili să surprindă factori de viață potențial influenți pentru toți participanții și niciun tratament de spital, care ar fi putut afecta riscul general de cancer.

Cu toate acestea, concluziile lor sugerează o variație „substanțială" a mărimii și modelului efectelor antibioticelor de-a lungul lungimii intestinului, spun ei, concluzionând: „Dacă expunerea la antibiotice este cauzală sau contribuie la riscul de cancer de colon, rezultatele noastre evidențiază importanța antibioticului judicios administrat de către clinicieni. "

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel