"Dacă ești idealist când vine vorba de mâncare, riști să mori de foame.
Paul Rozin, un psiholog de la Universitatea din Pennsylvania, a făcut un sondaj cu privire la percepția consumatorilor despre alimente…cu rezultate surprinzătoare:
50% dintre ei au impresia că o cantitate mică de mâncare bogată în calorii îngrașă mai tare decât o cantitate mare de mâncare săracă în calorii.
30% dintre ei sunt convinși că un regim complet lipsit de grăsimi este mai sănătos decât un regim cu conținut mic de grăsime.
Un singur aliment pe o insulă pustie
A făcut și un experiment în care propunea următorul scenariu: imaginați-vă că veți fi singur pe o insulă pustie timp de un an și că puteți lua cu voi doar apă și un singur aliment. Ce ați alege din următoarele variante: porumb, germeni de soia, spanac, piersici, banane, hotdog, ciocolată?
Clasamentul a fost următorul: banane 42%, spanac 27%, porumb 12%, germeni de soia 7%, piersici 5%, hotdog 4%, ciocolată 3%. Concluzia tristă a fost că doar 7% dintre participanți ar fi supraviețuit, hotdog-ul și ciocolata fiind singurele variante care asigurau nutrienții necesari.
Cum de s-a ajuns la paradoxul de a considera grăsimile niște toxine, când ele sunt de fapt vitale vieții? Cât despre dulciuri, percepția este și mai denaturată. Întrebați cum ar caracteriza “prăjitura cu ciocolată” într-un singur cuvânt, majoritatea americanilor a răspuns “vină/păcat/culpabilitate”.
Iată ce se întâmplă, a spus Rozin, când nutriția se transformă în nutriționism. Ideologiile sunt periculoase în orice domeniu, așa ajungem să credem că dietetic= sănătos. Greșit, noi creștem din făinoase și grăsime, nu din frunze și apă!!!!", a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe Instagram.