Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia

Tratament naturist pentru diabet - Foto: Freepik @eyeem

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite afecțiuni croice la nivel mondial, iar numărul pacienților este în continuă creștere. Pe lângă tratamentele clasice, recomandate de medicul diabetelog, unele plante și suplimente naturale pot contribui la reglarea glicemiei și la prevenirea complicațiilor.

Tratament naturist pentru diabet

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie cu competențe în apifitoterapie, gemoterapie și reflexoterapie, subliniază că fitoterapia poate fi un sprijin valoros pentru pacienții cu diabet zaharat tip 2, însă întotdeauna sub supravhegherea medicului.

De ce apare diabetul?

"Ceea ce este grav este faptul că prevalenţa diabetului este în continuă creştere, si de aceea ar trebui sa ne punem intrebarea: De ce? Nu cumva este influenta negativa a unui stil de viata nesanatos, cu o alimentatie dezorganizata, bogata in calorii dar saraca in nutrienti, a lipsei de miscare, a unei vieti intr-un mediu poluat, stresant, hiperaglomerat, unde abunda productia de radicali liberi-aceste molecule atat de nocive organismului, care stau la baza imbatranirii precoce, a bolilor cronice (inclusiv diabet), a afectiunilor cardio-vasculare, a bolilor neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), a bolii canceroase. Alte cauze si factori declansatori sunt reprezentati de componenta ereditara, infectiile virale, tulburarile autoimune", spune medicul Ruxandra Constantina.

Plantele medicinale pentru diabet

Ei bine, potrivit dr. Ruxandra Constantina, există câteva plante care pot ajuta în diabet.

  • Momordica charantia (castravetele amar) - contribuie la stabilizarea glicemiei și previne complicațiile asociate diabetului, precum obezitatea și cataracta
  • Gymnema sylvestre - inhibă absorbția glucidelor la nivel intestinal, stimulează secreția de insulină și sprijină regenerarea celulelor beta-pancreatice; reduce colesterolul sanguin
  • Frunzele de măslin - scad glicemia, colesterolul și trigliceridele, având și efect protector vascular
  • Frunzele de dud - inhibă enzime implicate în metabolismul glucidic, având acțiune hipoglicemiantă
  • Ginsengul (Panax ginseng) - normalizează glicemia prin stimularea secreției de insulină, cu efect tonic și energizant
  • Afine și cătină - normalizează valorile glucozei sanguine și aduc un aport important de antioxidanți, vitamine și minerale
  • Schinduful - reglează glicemia și colesterolul, reducând absorbția glucozei și a grăsimilor la nivel intestinal
  • Frunzele de salvie, nuc, dud negru și urzică - cunoscute pentru efectele hipoglicemiante
  • Frunzele de anghinare și cicoare - stimulează transformarea zaharurilor în glicogen, sprijinind ficatul în depozitarea acestuia
  • Tecile de fasole - utilizate tradițional pentru echilibrarea glicemiei

Suplimente și alimente cu rol protector pentru diabet

  • Beta-glucan (din ovăz sau alge) - ajută la controlul glicemiei și al colesterolului
  • Cromul - îmbunătățește echilibrul glicemic și reduce pofta de dulce
  • Migdalele - studii recente arată că previn diabetul și complicațiile cardiovasculare, normalizând glucoza și colesterolul "rău"
  • Usturoiul, ceapa, măslinele, morcovul și fasolea – au o acțiune ușor hipoglicemiantă și susțin sănătatea cardiovasculară

Dr. Ruxandra Constantina atrage atenția că aceste tratamente se recomandă doar ca adjuvant la terapia standard și trebuie administrate strict sub supravegherea medicului diabetolog, în colaborare cu fitoterapeutul, pentru a preveni variațiile bruște ale glicemiei: "plantele cu acțiune de echilibrare a glicemiei sunt o resursă valoroasă, dar ele trebuie integrate în planul terapeutic doar la recomandarea și sub monitorizarea atentă a medicului".

Articole similare

6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!

20 iun 2025, 09:05
Matcha este un ceai verde concentrat, cu multiple beneficii pentru sănătate, care îmbunătățește funcțiile cerebrale, susține sănătatea inimii și ajută la gestionarea greutății, fiind o...