6 probleme de sănătate pe care le provoacă sfecla crudă

sfecla rosie - Foto; Freepik

Consumul de sfeclă crudă este, în general, sigur atunci când este făcut cu moderație.

Totuși, în anumite cazuri, poate provoca probleme medicale serioase.

6 probleme de sănătate pe care le provoacă sfecla crudă

1. Urină și scaun roșiatic: Beeturia

După consumul de sfeclă, unele persoane pot observa o colorare rozalie sau roșiatică a urinei și scaunului. Acest fenomen poartă numele de beeturie și este complet inofensiv.

El apare deoarece un pigment natural din sfeclă, betalaina, nu este complet descompus în timpul digestiei, iar surplusul este eliminat prin urină și fecale.

Beeturia este mai frecventă la persoanele cu:

  • aciditate gastrică ridicată
  • tulburări de absorbție (precum boala celiacă sau Crohn)
  • deficit de fier
  • consum frecvent de alimente bogate în oxalați (spanac, soia, ciocolată).

Deși nu este periculoasă, beeturia poate fi confundată cu prezența sângelui în urină sau scaun, ceea ce provoacă adesea îngrijorare inutilă.

2. Disconfort digestiv

Sfecla conține carbohidrați de tip FODMAP, mai exact fructani, care sunt greu de digerat. Aceștia pot fermenta în intestinul gros, ducând la:

  • gaze și balonare
  • crampe abdominale
  • greață
  • diaree sau constipație.

Persoanele cu sindrom de intestin iritabil (IBS) sau alte tulburări digestive pot fi mai sensibile la aceste efecte.

3. Scăderea tensiunii arteriale

Sfecla este bogată în nitrați, pe care organismul îi transformă în oxid nitric, o substanță ce determină dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățind circulația și scăzând tensiunea arterială.

De aceea, este folosită uneori ca terapie complementară în hipertensiune. Totuși, un consum excesiv poate duce la hipotensiune (tensiune prea mică), mai ales la vârstnici.

Simptomele posibile sunt:

  • amețeală
  • oboseală
  • greață
  • vedere încețoșată
  • slăbiciune generală.

Persoanele cu tensiune arterială scăzută ar trebui să consume sfeclă în cantități moderate și să-și monitorizeze valorile tensiunii.

4. Pietre la rinichi

Sfecla conține o cantitate mare de oxalați, aproximativ 76 mg la o jumătate de cană.

În general, oxalații nu reprezintă o problemă, dar pentru persoanele predispuse la litiază renală (pietre la rinichi), excesul poate favoriza formarea de cristale de oxalat de calciu.

Dacă ai avut pietre la rinichi, este recomandat să limitezi consumul zilnic de oxalați la 40 - 50 mg.

5. Gută

Sfecla conține și purine, substanțe care, odată metabolizate, generează acid uric.

Un nivel crescut de acid uric în sânge poate duce la formarea de cristale la nivelul articulațiilor, cauza principală a gutei, o formă de artrită inflamatorie.

Simptomele includ:

  • dureri articulare bruște (în special la degetul mare de la picior)
  • roșeață, inflamație și senzație de căldură locală.

Deși sfecla nu este o sursă majoră de purine, consumul excesiv poate contribui la declanșarea unei crize de gută la persoanele sensibile.

6. Afectarea rinichilor prin metale grele

Fiind o legumă rădăcinoasă, sfecla poate absorbi metale grele (cadmiu, plumb, mercur) din solurile contaminate, mai ales în zonele industriale sau urbane, potrivit Very Well Health.

Consumul frecvent de sfeclă crescută în astfel de condiții poate duce, în timp, la intoxicație cu metale grele, manifestată prin:

  • anemie severă
  • afectare renală
  • tulburări neurologice
  • probleme osoase.

Pentru a reduce riscul:

  • spală și curăță bine sfecla
  • alege produse provenite din surse sigure.
Articole similare

Ce este pelicula albă de pe struguri

30 aug 2025, 10:22
Pelicula albă de pe struguri nu este mucegai, ci o ceară naturală, care protejează fructul, dar are și impact asupra sănătății.